Συνεχίζονται οι αιτήσεις για το επίδομα των 800 ευρώ. Σήμερα (6/4) μπορούν να κάνουν αίτηση όσοι εργαζόμενοι έχουν ΑΦΜ, το οποίο λήγει σε 6. Σε περίπτωση που χαθεί η προθεσμία, τότε η αίτηση μπορεί να γίνει εκ νέου μετά τις 10/4.

Αφού λοιπόν κάνει τη δήλωση ο εργοδότης, τότε και μόνο τότε, ο κάθε εργαζόμενος μπορεί να εισέλθει και καταχωρώντας τον ΑΜΚΑ, ένα τηλέφωνο κι ένα μέιλ, μπορεί να κάνει την αίτησή του. Για τη μείωση του ενοικίου, ο κάθε ενδιαφερόμενος καταχωρεί τη διεύθυνση της πρώτης κατοικίας του, το ΑΦΜ και ονοματεπώνυμο του ιδιοκτήτη. Βασική προϋπόθεση για τη μείωση, είναι η αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης του εκάστοτε εργαζομένου.

Βασικές ημερομηνίες:

Οι εργαζόμενοι μπορούν να κάνουν αιτήσεις για το επίδομα των 800 ευρώ έως και τις 10 Απριλίου, με τρεις μέρες για τυχόν διορθώσεις. Για τους εργαζομένους των οποίων οι επιχειρήσεις έχουν κλείσει, οι πληρωμές θα γίνουν στις 14,15,16 Απριλίου, ενώ για αυτούς που ανήκουν στις πληττόμενες, η καταβολή του επιδόματος θα γίνει στις ,2425,26 Απριλίου. Για αυτούς που άργησαν αν κάνουν τις αιτήσεις, υπάρχουν οι ημερομηνίες στις 5,6,7 Μαΐου όπου θα γίνουν οι πληρωμές.

Για τις εισφορές του ΕΦΚΑ, αυτές πρέπει να πληρωθούν μέχρι και τις 10 Απριλίου με ή χωρίς έκπτωση. Για την έκπτωση του 25%, υπάρχει η προϋπόθεση να έχουν πληρωθεί οι εισφορές Απριλίου μέχρι και τις 10/4. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, τότε η καταβολή των εισφορών θα γίνει σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται στις 30 Σεπτεμβρίου.

Όλα τα παραπάνω σχολίασε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο εργατολόγος, Δημήτρης Μπούρλος.

Σύμφωνα με τον εργατολόγο, η έκπτωση 25% αφορά όλου τους κλάδους των ελεύθερων επαγγελματιών.

Από κει και πέρα, η δυνατότητα μεταχρονολόγησης της πληρωμής σε τέσσερις δόσεις, αφορά μόνο τις περιπτώσεις των πληττόμενων επιχειρήσεων.

Η μείωση της ασφαλιστικής εισφοράς, θα έχει μια μικρή επίδραση στο ύψος του ποσού της σύνταξης και τέλος, το διάστημα που οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε αναστολή, οι εισφορές πληρώνονται από το κράτος.