Σε συμφωνία κατέληξαν στις 11 το βράδυ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για το οικονομικό πακέτο που θα χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της επιδημίας του κοροναϊού.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το συνολικό πακέτο ανέρχεται σε 500 δις. ευρώ. που θα διατεθούν απο τον ESM για την στήριξη των συστημάτων υγείας των χωρών - μελών χωρίς καμία προυπόθεση. 

Μερίδιο των 500 δις ευρώ. θα εκταμιευθεί προκειμένου να «πάρουν μπρός» οι οικονομίες που επλήγησαν απο τον Κοροναϊό με προϋποθέσεις που ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές. Σημειώνεται πως δεν υπήρξε καμία συμφωνία που να αφορά ευρωομόλογα ενώ θα υπάρξει και επιπλεόν χρηματοδότηση για εταιρίες και επιχειρήσεις απο την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Σημειώνεται πως η συμφωνία επετεύχθη μετά απο έντονες διεργασίες και τρεις αναβολές στην ώρα έναρξης της τηλεδιάσκεψης το Eurogroup κατέληξε στις 11 το βράδυ της Πέμπτης σε συμφωνία για το οικονομικό πακέτο που θα χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της επιδημίας του κορωνοϊού.

«Μας πήρε συνολικά 16,5 ώρες συζητήσεων, και πολλές ώρες τεχνικής δουλειάς, αλλά τελικά τα καταφέραμε» δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο Μάριο Σεντένο.

Οπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, η πρώτη γραμμή άμυνας κατά των συνεπειών της πανδημίας είναι τα εθνικά μέτρα, τα οποία αθροιστικά, όπως σημείωσε, φτάνουν σε ποσό τρισεκατομμυρίων.

Από εκεί και πέρα, η ΕΕ στήνει τρία «δίχτυα ασφαλείας»: Ένα για τους εργαζόμενους ύψους 100 δισ. ευρώ (το ταμείο SURE), ένα για τις επιχειρήσεις με εγγυήσεις ύψους 200 δισ. ευρώ και ένα για τα κράτη-μέλη με κεφάλαια έως 2% του ΑΕΠ του εκάστοτε κράτους-μέλους, συνολικού ύψους 240 δισεκατομμυρίων.

Ως «επόμενα βήματα» χαρακτήρισε το ταμείο ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Ο Μάριο Σεντένο, τέλος, θα στείλει επιστολή στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για να τους ενημερώσει σχετικά με το ποιά κράτη - μέλη ζητούν ευρω - ομόλογο και ποιοί όχι, ενώ δεν θα γίνεται καμία ρητή αναφορά στην «αμοιβαιοποίηση τους χρέους».

Επιτεύχθηκε μία καλή συμφωνία, δήλωσε η Ισπανίδα ΥΠΟΙΚ

Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο δήλωσε σήμερα το βράδυ πως επιτεύχθηκε μια «καλή συμφωνία» ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

«Καταλήξαμε σε μια καλή συμφωνία στο Eurogroup, ένα τριπλό δίχτυ ασφαλείας για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και κράτη στην μάχη κατά του Covid-19», τόνισε με tweet της η Καλβίνο.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τους κοινούς οικονομικούς μηχανισμούς οικονομικής ανάκαμψης», πρόσθεσε

«Εξαιρετική συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ως απάντηση στον οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού: 500 δισ. ευρώ άμεσα διαθέσιμα» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ. Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται από στιγμή σε στιγμή από τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο.