Η πανδημία του κοροναϊού μπορεί να προκαλέσει πτώση εμβασμάτων ύψους 110 δισ. δολαρίων στον αναπτυσσόμενο κόσμο, προειδοποίησε με έκθεση της η Παγκόσμια Τράπεζα.

 Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, το ποσό των χρημάτων που στέλνουν οι μετανάστες εργαζόμενοι προς τις πατρίδες τους αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 20% στα 445 δισεκατομμύρια δολάρια, που αντιπροσωπεύουν την απώλεια ενός κρίσιμου οικονομικού πόρου για εκατομμύρια ευάλωτες οικογένειες.

 Τα εμβάσματα που στέλνουν πίσω στην πατρίδα τους και στις οικογένειές τους μετανάστες από την Νότια Ασία, την Αφρική και την Λατινική Αμερική, θεωρούνται ως ο ακρογωνιαίος λίθος του βιοτικού επιπέδου στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Στην Αφρική για παράδειγμα, η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει απώλειες άνω των 80 δις δολαρίων. Στις Φιλιππίνες σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times οι εισροές από εμβάσματα φτάνουν κάθε χρόνο σχεδόν τα 30 δισ. δολάρια, συμβάλλοντας στη μείωση ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών του ΑΕΠ.

 

Το προηγούμενο έτος, 270 εκατομμύρια μετανάστες απέστειλαν εμβάσματα 689 δισ. δολαρίων το 2019 στις χώρες τους για να βοηθήσουν οικονομικά τις οικογένειές τους.