Δεν πρόλαβε να γλιτώσει τελικά από τα δόντια του COVID-19 το αναμενόμενο ραντεβού του ελληνικού χρηματιστηρίου τέχνης στο saleroom του Λονδίνου.

Το Greek Sale που είχε προγραμματιστεί να γίνει στις 9 Απριλίου στις αίθουσες του οίκου Bonhams στη New Bond Street ακυρώθηκε λόγω της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Το κακό timing φέρνει ανατροπή στις προσδοκίες των πωλητών καθώς το τελευταίο διάστημα η όρεξη για επένδυση σε ελληνικά έργα τέχνης είχε αρχίσει να ξυπνά και πάλι.

Αρκετοί μάλιστα συλλέκτες περίμεναν την άνοιξη για να ρευστοποιήσουν κάποια κομμάτια από τα χαρτοφυλάκιά τους, ενώ στον αντίποδα, μια άλλη μερίδα συλλεκτών και επενδυτών ήλπιζαν στην απόκτηση μιας ιδανικής ευκαιρίας με ανοδική αξία μεταπώλησης μελλοντικά.

ΧΑΝΕΤΑΙ Η ΣΕΖΟΝ
Το γεγονός ότι μέχρι και αυτή την εβδομάδα δεν έχει ανακοινωθεί η εναλλακτική λύση για διαδικτυακές συναλλαγές - μοντέλο που ακολουθούν οι υπόλοιπες κατηγορίες έργων τέχνης και μάλιστα με επιτυχία- φέρνει ακόμη περισσότερο εκνευρισμό στην ελληνική δευτερογενή αγορά, καθώς αρκετοί φοβούνται μην χαθεί η ευκαιρία των καθιερωμένων συναλλαγών, δηλαδή το 50% του ετήσιου τζίρου όσον αφορά το λονδρέζικο ταμπλό.

Στα φαβορί του Greek Sale ήταν ο πίνακας του Γιάννη Μόραλη «Composition» (ακρυλικό σε hardboard, 100x366 εκ.) που είχε εκτιμηθεί μεταξύ 280.000 και 350.000 στερλινών (320.000-390.000 ευρώ).
moralis_new_2020apr


H αγορά των έργων του Μόραλη είχε ανοίξει από το περασμένο Greek Sale όπου το έργο «Full Moon M», υπογεγραμμένο χαμηλά στο δεξί μέρος ως «Yannis MORALIS/ Athènes-Grèce» και χρονολογημένος το 1977-78 (ένδειξη στο πίσω μέρος), με διαστάσεις 195x177,5 εκ.,πωλήθηκε προς 394.912 ευρώ.

 

fassianos_gr_sale_2020_2


O πίνακας του Αλέκου Φασιανού που αναμενόταν να αγγίξει στο προσεχες Greek Sale από 40.000 έως 60.000 στερλίνες.

ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΗΛΗ LUXURY & ART BUSINESS ΤΗΣ ΕΦ/ΔΑΣ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» (ΕΝΘΕΤΟ SECRET).