Ενα από τα μεγαλύτερα ρεκόρ στην ιστορία του διεθνούς χρηματιστηρίου Τέχνης είχε καταγραφεί χάρη στο market making που είχε προκληθεί από μια προσωπική επιλογή της… Laura Bush, συζύγου του George Bush. Είναι κοινό μυστικό άλλωστε ότι οι αξίες ανεβαίνουν χάρη στην προβολή, την αναγνώριση και το «βάπτισμα» - όπως αποκαλούν οι art dealers- σε «ειδικών αποστολών» χώρους.

Η τότε πρώτη κυρία είχε τοποθετήσει στην αίθουσα της τραπεζαρίας του Λευκού Οίκου τον πίνακα της Αμερικανής Georgia Ο' Keeffe, με τα γνωστά υπερμεγέθη λευκά λουλούδια και τίτλο «Jimson Weed/White Flower No 1». Μάλιστα, είχε ερμηνευτεί ως συμβολική κίνηση, μιας και απεικονίζει ένα λευκό άνθος. Το έργο παρέμεινε στον Λευκό Οίκο για δώδεκα συναπτά χρόνια, έγινε δημοφιλές και σιγά-σιγά μετατράπηκε σε τάση. Ωσπου ήρθε η ώρα να το ξεκρεμάσει ο μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Το 2001, έναν χρόνο πριν από την τοποθέτηση του έργου στον Λευκό Οίκο, η τιμή για έναν από τους πιο αντιπροσωπευτικούς πίνακες της O' Keefe ήταν στα 6,2 εκατ. δολάρια (Christie's). Το 2014, το «Jimson Weed/White Flower No 1» εμφανίστηκε σε δημοπρασία του Οίκου Sotheby's στη Νέα Υόρκη. Η τιμή που άγγιξε ανήλθε στα 44.405.000 δολάρια, πετυχαίνοντας παγκόσμιο ρεκόρ στις τιμές της O' Keefe.

ΥΠΕΡΑΞΙΑ(;)
Με το βλέμμα τώρα στην επερχόμενη αναμέτρηση του ελληνικού χρηματιστηρίου Τέχνης στο Λονδίνο, μέσω του Οίκου Bonhams, η προσοχή περιστρέφεται γύρω από το βασικό φαβορί της δημοπρασίας. Είναι ο πίνακας του Γιάννη Μόραλη με τίτλο «Full Moon M», υπογεγραμμένος χαμηλά στο δεξί μέρος ως «Yannis MORALIS/ Athènes-Grèce» και χρονολογημένος το 1977-78 (ένδειξη στο πίσω μέρος). Πρόκειται για ακρυλικό σε καμβά, με διαστάσεις 195x177,5 εκ., και είναι το έργο που οι ειδικοί του οίκου επέλεξαν ως «κράχτη» της δημοπρασίας, βάζοντάς το εξώφυλλο στον σχετικό κατάλογο.
gm_parapolitika_uns_2


Η τιμή της εκτίμησής του κυμαίνεται μεταξύ 200.000 και 300.000 στερλινών, δηλαδή 230.000 με 350.000 ευρώ.

Εφάμιλλο έργο του Μόραλη τοποθετήθηκε τη νέα σεζόν στο πρωθυπουργικό γραφείο της νέας κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πίνακας βρίσκεται στα αριστερά (όπως κάθεται ο πρωθυπουργός) και αποτελεί προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

f3


Ενδεχομένως κατά τύχη, έμελλε να γίνει ο market maker όχι μόνο για την αγορά των γεωμετρικών έργων του Μόραλη, αλλά και για το επερχόμενο Greek Sale, του οποίου το αποτέλεσμα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο. Στα πηγαδάκια των brokers ήδη γίνονται κουβέντες και αναλύσεις σχετικά με την επίδραση της συσχέτισης στις τιμές και τα προβλεπόμενα χτυπήματα της 13ης Νοεμβρίου, ημερομηνία του Greek Sale.

Το 2011, άλλο ένα εφάμιλλο έργο, το «Full Moon L», είχε εμφανιστεί στο ταμπλό του Οίκου Sotheby's με τιμή εκτίμησης 300.000-500.000 στερλίνες (346.000-530.000 ευρώ), αλλά είχε μείνει απούλητο.

moralis_uns_parapolitika



Το 2014 όμως, ένα άλλο «Full Moon L» κατάφερε να αλλάξει χέρια μέσω Bonhams προς 333.125 ευρώ, σημειώνοντας μία από τις καλύτερες πωλήσεις που είχαν επιτευχθεί μέχρι εκείνη την ώρα, αποτελώντας τιμή-κλειδί για τη διατήρηση των επιπέδων των τιμών.

ΛΗΤΩ ΜΗΣΙΑΚΟΥΛΗ
litomissiakouli@yahoo.com


ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ "ART & LUX BUSINESS" (SECRET/ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ) ΤΗΣ ΕΦ/ΔΑΣ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»