Το πακέτο μέτρων οικονομικής στήριξης που θα ισχύσει κατά τον μήνα Μάιο και θα παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτακης σήμερα στη Βουλή. 

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πέντε μέτρα για τον Μάιο, που ξεκινά σταδιακά η χαλάρωση των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας και λειτουργίας των καταστημάτων, σημειώνοντας πως θα εξειδικευθούν όλα στις 17.00 σε συνέντευξη των αρμόδιων υπουργών.

1. Μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας, η κυβέρνηση θα εξακολουθεί να χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού και τα επιδόματα σε ανέργους και μακροχρόνια ανέργους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 800 ευρώ δεν θα δίδονται και πάλι ολόκληρα όπως συνέβη τον Απρίλιο (σ.σ χθες πληρώθηκαν επιπλέον 106.000 εργαζόμενοι) αλλά αναλογικά με το ποσό να καθορίζεται βάσει των ημερών που θα παραμένει ο κάθε εργαζόμενος σε καθεστώς αναστολής. Δηλασή, η αποζημίωση ειδικού σκοπού, η οποία ήταν 800 ευρώ για 45 μέρες, θα υπολογιστεί αναλογικά και θα φτάσει τα 534 ευρώ για τον Μάιο. 

2. Όσοι επιστρέφουν στην εργασία τους σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου και τζίρου, θα δουν τις αποδοχές τους να στηρίζονται από την πολιτεία. Θα υπάρξει ευρείας κλίμακας ενίσχυση του εισοδήματος και των εργαζομένων, αλλά και στήριξη στις επιχειρήσεις, που δεν μπορούν να ενισχύσουν πλήρως το εργατικό τους δυναμικό.

3. Κατά τη δοκιμασία του κορωνοϊού, όπως είπε ο πρωθυπουργός, κανένας Έλληνες δε θα δει το σπίτι του κινδυνεύει. Η προστασία της πρώτης κατοικίας θα παραταθεί για τρεις μήνες.

To πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραταθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου 2020.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας δεν ήταν ελκυστικό για τους δανειολήπτες κάτι το οποίο καταδεικνύεται από ότι έχουν κατατεθεί μόλις 3.198 αιτήσεις στις τράπεζες.

Ο ίδιος ανέφερε ότι μετά τον Ιούλιο θα υπάρξει ένα πρόγραμμα «γέφυρα» που θα προβλέπει την επιδότηση των δανειοληπτών από το κράτος. Πρόκειται για ένα νέο σχήμα επιδότησης για τις δόσεις των δανείων, τουλάχιστον έως το τέλος του έτους, για τους πολίτες που αποδεδειγμένα επλήγησαν από την πανδημία.

Το πρόγραμμα αυτό που θα εξειδικευτεί σήμερα στις 5 το απόγευμα από τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης και θα έχει τριπλάσια περίμετρο από το υφιστάμενο.

«Θα επιβραβεύει για πρώτη φορά τους συνεπείς δανειολήπτες που έχουν πληγεί οικονομικά τον κορωνοϊό», τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι να αποτρέψει την δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δάνειων.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα, Πέμπτη, είναι η εκπνοή της τετράμηνης παράτασης στον νόμο 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

4. Παραμένουν στη διάθεση των επιχειρήσεων όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, που ανακοινώθηκαν το προηγούμενο διάστημα, όπως η επιδότηση επιτοκίου για δάνεια, η επιστρεπτέα προκαταβολή, κλπ.

5.Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, τι επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί και νέα δέσμη μέτρων για τις επιχειρήσεις, που θα δουν τον τζίρο τους να μειώνεται, αλλά και σχέδιο-εξπρές για την τόνωση του τουρισμού, που φέτος αναμένεται να δεχθεί μεγάλο πλήγμα. Στόχος μας είναι να το μειώσουμε όσο γίνεται.