Περί τα 500.000.000 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό σχεδιάζει να ρίξει στην αγορά εργασίας το υπουργείο Οικονομικών μέσα στο δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου, για να ενεργοποιηθεί άμεσα το πρόγραμμα επιδότησης. Η απόφαση ελήφθη όταν έγινε σαφές ότι τα κονδύλια από το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα πριν από τα μέσα Ιουλίου. Με βάση τις αρχικές ποσοστώσεις ανά χώρα, η Ελλάδα έχει λαμβάνειν κάτι λιγότερο από 1,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο θα διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο, έχοντας σοβαρές πιθανότητες να το καταφέρει για δύο συγκεκριμένους λόγους:
1) Οι προβλέψεις της Κομισιόν βάζουν την Ελλάδα στο ψηλότερο σκαλί της ύφεσης και της ανεργίας.
2) Φαίνεται ότι δεν θα ζητήσουν όλα τα κράτημέλη «μερίδιο» από τα 100 δισ. ευρώ, καθώς δεν πρέπει να το ξεχνά κανείς πρόκειται για δάνεια και όχι για επιχορηγήσεις.
Στόχος είναι να μπορέσει να αντλήσει η Ελλάδα έως και 2,53 δισ. ευρώ από το SURE, καθώς αυτά τα κονδύλια θα στηρίξουν τις θέσεις απασχόλησης στους ευαίσθητους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης. Με το αρχικό «μερίδιο» του 1,5 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι μπορεί να καλυφθεί επαρκώς το διάστημα έως τον Σεπτέμβριο και υπό προϋποθέσεις (π.χ. μικρότερο ποσοστό επιδότησης, στοχευμένες παρεμβάσεις σε περιοχές) να διατηρηθεί η «ομπρέλα» έως το τέλος του έτους. Αν, όμως, τα κονδύλια είναι τελικά διπλάσια, το οικονομικό επιτελείο θα έχει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων, πιθανόν και έως τις αρχές του 2021.
Το πρόγραμμα βασίζεται στο γερμανικό μοντέλο επιδότησης θέσεων μερικής απασχόλησης, όπου το κράτος θα καλύπτει το 60% της διαφοράς μεταξύ των αρχικών και των μειωμένων αποδοχών, με πιθανό πλαφόν επιδότησης τα 650 ευρώ.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 16 Μαΐου