Με εκτενή αφιερώματα και θετικά σχόλια υποδέχτηκε ο ξένος Τύπος το άνοιγμα των συνόρων της χώρας μας στους ταξιδιώτες, ανάγοντας μάλιστα την εικόνα της Σαντορίνης σε εμβληματική για το καλοκαίρι του 2020.

Handelsblatt: Πρωθυπουργός Μητσοτάκης- «Η Ελλάδα είναι πάλι ανοιχτή»

Με ρεπορτάζ του ανταποκριτή Γκερντ Χέλερ , η Handelsblatt αποθεώνει την Ελλάδα και τονίζει πως η χώρα άνοιξε και περιμένει τους τουρίστες για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

To ρεπορτάζ του ανταποκριτή αναφέρει μεταξύ, άλλων, ότι ο αριθμός των επισκεπτών μειώθηκε κατά 99% το φετινό Μάιο στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης σε σύγκριση με το περασμένο έτος.

Οι κάτοικοι απολαμβάνουν μόνοι τους την εξαιρετική θέα του ηλιοβασιλέματος στην καλντέρα. «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε τη Σαντορίνη, το πιο πολυφωτογραφημένο ελληνικό νησί, για να ανακοινώσει την έναρξη της τουριστικής σεζόν, μετά την υποχρεωτική παύση λόγω κορωνοϊού.

«Η Ελλάδα είναι και πάλι ανοιχτή», είναι το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού. «Από τη Δευτέρα, οι επιβάτες από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να ταξιδέψουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη χωρίς να χρειάζεται να υποβληθούν σε υποχρεωτικό τεστ για τον κορωνοϊό και να παραμείνουν σε καραντίνα. Η διεθνής αεροπορική κίνηση προς τα περιφερειακά αεροδρόμια και τα αεροδρόμια των νησιών θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου. Θα διεξάγονται μόνο δειγματοληπτικά τεστ».

«Ωστόσο, τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι αυστηρά. Στα αεροδρόμια μπορούν να εισέρχονται μόνο οι επιβάτες, ενώ η μάσκα είναι υποχρεωτική στα κτίρια και στα αεροσκάφη. Οι πλαστικοί δίσκοι που τοποθετούν οι επιβάτες τα ρούχα και τις ηλεκτρονικές συσκευές κατά τον έλεγχο ασφαλείας απολυμαίνονται μετά από κάθε χρήση. Οι επιβάτες πρέπει να τηρούν ελάχιστη απόσταση 1,5μ. στο check-in, στον έλεγχο ασφαλείας και στις πύλες», σχολιάζει το επίμαχο δημοσίευμα.

«Ο τουρισμός έχει μεγάλη οικονομική σημασία για την Ελλάδα, περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ, με εξαίρεση την Κύπρο. Πέρυσι, ο τουρισμός συνέβαλε με ποσοστό 21% στο ΑΕΠ της χώρας, ενώ μία στις πέντε θέσεις εργασίας συνδέεται με τον τομέα αυτό»...

«Το ζήτημα της ασφάλειας είναι πολύ σημαντικό για τον πρωθυπουργό της Ελλάδας», όπως τόνισε στην ομιλία του με θέα την Καλντέρα.

«Παίρνουμε πολύ σοβαρά την ευθύνη της υγείας των επισκεπτών μας, η ασφάλεια είναι η κορυφαία προτεραιότητά μας. Εργαστήκαμε σκληρά για να κρατήσουμε τους φιλοξενούμενούς μας υγιείς», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

«Ο Μητσοτάκης, γράφει η εφημερίδα, «βλέπει επιστροφή στις σημαντικές αξίες. Για τον ίδιο, το ελληνικό καλοκαίρι είναι «το αίσθημα χαράς, ελευθερίας και γαλήνης. Κανείς δεν μπορεί να μας το πάρει αυτό», δήλωσε ο Πρωθυπουργός. Όταν ρωτήθηκε πού θα κάνει καλοκαιρινές διακοπές, απάντησε γελώντας, «ποιες διακοπές;».

Σε άλλο άρθρο της η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt υποστηρίζει ότι πλέον στην Ελλάδα είναι όλα τα μουσεία ανοιχτά.

Γαλλικό Πρακτορείο: «O Μητσοτάκης κηρύσσει την έναρξη της περιόδου διακοπών»

Σε τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) που αναδημοσιεύεται και στην ιστοσελίδα του περιοδικού STERN και με τίτλο «O Μητσοτάκης κηρύσσει την έναρξη της περιόδου διακοπών», αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Μετά από εβδομάδες περιορισμών λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κήρυξε την έναρξη της τουριστικής περιόδου. «Ο ελληνικός τουρισμός επέστρεψε», δήλωσε το Σάββατο ο Μητσοτάκης, επισκεπτόμενος το αγαπημένο τουριστικό νησί της Σαντορίνης. Από τη Δευτέρα τουρίστες από 30 περίπου χώρες θα μπορούν και πάλι να ταξιδεύουν στην Ελλάδα».

Το τηλεγράφημα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα μέτρα προστασίας, «Λόγω της πανδημίας του κοροναϊού ισχύουν αυστηρά μέτρα τήρησης αποστάσεων» αλλά και στις δεσμεύσεις του Έλληνα πρωθυπουργού.

Γερμανικό Πρακτορείο: «Η Ελλάδα ενισχύει το ιατρικό προσωπικό πριν από την εκκίνηση του τουρισμού»

Στην ενίσχυση των υγειονομικών δομών στα νησιά, αναφέρεται ρεπορτάζ του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων (DPA), το οποίο αναπαραγάγουν πολλά γερμανικά και αυστριακά ΜΜΕ (μεταξύ άλλων οι Handelsblatt, Süddeutsche Zeitung, Spiegelonline).

«Η Ελλάδα εμφανίζεται έτοιμη να επανεκκινήσει από τη Δευτέρα τον τουρισμό της. Γι’ αυτόν τον λόγο ενισχύθηκαν όλα τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου με περισσότερο ιατρικό προσωπικό» αναφέρει το ρεπορτάζ του γερμανικού πρακτορείου, φιλοξενώντας τη σχετική δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη

Σαντορίνη «Η υγεία των επισκεπτών μας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα».

Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας «Το βράδυ, με σκηνικό την καλντέρα της Σαντορίνης, απηύθυνε έκκληση σε όλους τους τουρίστες να επισκεφθούν τη χώρα του. Ο τουρισμός για την Ελλάδα είναι ο σημαντικότερος κλάδος της οικονομίας».

Στη συνέχεια, τονίζονται όσα έχει ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών.

ΒΒC: Τέλος στην απομόνωση των ελληνικών νησιών

Αφιέρωμα στη Σαντορίνη φιλοξενεί όμως και το BBC λέγοντας ότι:

«Το τέλος της απομόνωσης των νησιών φέρνει πίσω τους τουρίστες» και περιγράφει την ημέρα ενός κατοίκου του νησιού, την περίοδο της καραντίνας, αλλά και τώρα που αρχίζει ο κόσμος να το επισκέπτεται και πάλι.

Η διακοπή των παγκόσμιων ταξιδιών έχει αποδειχθεί καταστροφική για μια μεσογειακή χώρα όπως η Ελλάδα, όπου ο τουρισμός αποτελεί έως και το 30% της οικονομικής παραγωγής και απασχολεί έως μία στις πέντε θέσεις εργασίας, αναφέρει το βρετανικό Μέσο το οποίο επισημαίνει ότι η Ελλάδα υποδέχτηκε ένα ρεκόρ 33 εκατομμυρίων επισκεπτών πέρυσι, και για πολλά νησιά ο τουρισμός είναι η κύρια πηγή απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

Αναφορές και σε FAZ - Der Stern

Χώρο στο «άνοιγμα» του τουρισμού στην Ελλάδα αφιέρωσε και η FAZ. «Από τη Σαντορίνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης κήρυξε επισήμως την έναρξη της καλοκαιρινής παραθεριστικής σεζόν για την Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «σήμερα δεν με ενδιαφέρει να κάνω την Ελλάδα τον Νο 1 προορισμό στην Ευρώπη, αλλά με ενδιαφέρει να κάνω την Ελλάδα τον ασφαλέστερο προορισμό στην Ευρώπη. Μέχρι στιγμής», επισημαίνει το δημοσίευμα και καταλήγει, «η Ελλάδα έχει συγκριτικά μικρό αριθμό μολύνσεων».

Από την πλευρά της, η Der Stern ανέφερε πως «η Ελλάδα άνοιξε δύο αεροδρόμια για πτήσεις εξωτερικού από χώρες, στις οποίες περιλαμβάνεται η Γερμανία, η Αυστρία και η Ελβετία. Η πρώτη πτήση έφτασε στην Αθήνα από τη Λάρνακα. Το απόγευμα αναμένεται να φτάσουν πτήσεις από το Düsseldorf, τη Φρανκφούρτη, το Μόναχο και τη Ζυρίχη, όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών. Επίσης, άνοιξε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Από την 1η Ιουλίου επιτρέπονται οι προσγειώσεις σε όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια. Η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλό ποσοστό κρουσμάτων, σε σύγκριση με άλλα μέρη της Ευρώπης. Το άρθρο κάνει επίσης, λόγο για την ενίσχυση των δομών υγείας στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου με επιπλέον προσωπικό».

Reuters: Η Ελλάδα επανεκκινεί τον τουρισμό και περιμένει τους ξένους επισκέπτες

Η Ελλάδα άνοιξε σήμερα τα κύρια αεροδρόμιά της σε περισσότερες διεθνείς πτήσεις ελπίζοντας να δώσει το λάκτισμα στον ζωτικής σημασίας τουριστικό τομέα έπειτα από τρίμηνο lockdown, αναφέρεται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters με τίτλο «Η Ελλάδα καλωσορίζει τους ξένους επισκέπτες, επανεκκινεί τον θερινό τουρισμό».

Επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τώρα την δύσκολή αποστολή να ανοίξει την χώρα σε ξένους επισκέπτες καθησυχάζοντας παράλληλα τις ανησυχίες του κοινού για νέο ξέσπασμα της επιδημίας το Reuters επαναλαμβάνει το πρωτόκολλο των μέτρων ασφαλείας που έχουν ληφθεί για τους επιβάτες που προέρχονται από αεροδρόμια που θεωρούνται υψηλού κινδύνου από την ευρωπαϊκή υπηρεσία αεροπορικής ασφάλειας, οι οποίοι θα περνούν τεστ και θα τίθενται σε καραντίνα για μέχρι 14 ημέρες ανάλογα με το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου.

«Μπορείτε να έρθετε στην Ελλάδα, θα έχετε μία εξαιρετική εμπειρία, μπορείτε να καθίσετε σε μία βεράντα με αυτήν την υπέροχη θέα, να πιείτε το ωραίο ασύρτικο κρασί σας, να χαρείτε την παραλία», δήλωσε από την Σαντορίνη ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης με φόντο ένα εκθαμβωτικό ηλιοβασίλεμα, αναφέρεται στο τηλεγράφημα.

«Αλλά δεν θέλουμε να συνωστίζεστε στα beach bar... υπάρχουν λίγα πράγματα που δεν θα επιτρέψουμε αυτό το καλοκαίρι», προειδοποίησε ο Eλληνας πρωθυπουργός, καταλήγει το Reuters.