Πάνω από 160.000 οικογένειες θα µπορούν να στείλουν το παιδί τους σε παιδικό σταθµό µε κρατική επιχορήγηση. Ετσι, σύµφωνα µε το πρόγραµµα, θα µπορούν να φιλοξενηθούν χιλιάδες παιδιά.

Επίσης, σε αυτό µπορούν να ενταχθούν 145.000 µητέρες που εργάζονται στον ιδιωτικό τοµέα και περί τις 15.000 από το ∆ηµόσιο. Οπως τονίζει στα «Π» η υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, ∆όµνα Μιχαηλίδου, «το συνολικό ποσό που θα διατεθεί θα αγγίζει τα 280 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 60 εκατ. ευρώ προέρχονται από το ΕΣΠΑ, ενώ τα υπόλοιπα 220 εκατ. καλύπτονται από εθνικούς πόρους».

Επίσης, για την εφαρµογή του προγράµµατος «θα απαιτηθούν διπλάσιες αίθουσες, διπλάσιο κόστος λειτουργίας, δύο βάρδιες και πολλά εργαλεία εξυπηρέτησης». Η κ. Μιχαηλίδου τονίζει ακόµα: «Αυξάνουµε τα εισοδηµατικά κριτήρια κατά 3.000 ευρώ για κάθε µέλος της οικογένειας, για να µπουν περισσότερες µητέρες».

Είπε, επίσης, για το voucher των 180 ευρώ για τους βρεφονηπιακούς σταθµούς. Τέλος, η ίδια µίλησε για πλατφόρµα του υπουργείου Εργασίας «στην οποία θα µπαίνουν µητέρες που δεν είχαν έως τώρα δικαίωµα να πάρουν το voucher και θα παίρνουν το κουπόνι ώστε να πάνε στον βρεφονηπιακό σταθµό της αρεσκείας τους». Η όλη εξέλιξη θα λειτουργήσει ηλεκτρονικά και οι ενδιαφερόµενοι γονείς θα πρέπει να συµπληρώσουν τα στοιχεία που ζητά το ερωτηµατολόγιο-απογραφικό δελτίο εισόδου, συµπληρώνοντας τον ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ τους.

Μετά τη συµπλήρωση των πληροφοριακών στοιχείων, θα πρέπει να προσκοµίσουν τη βεβαίωση που εκτυπώνει η εφαρµογή, στη δοµή που έχουν επιλέξει, για να προχωρήσει η εγγραφή του παιδιού τους.
Προσοχή! Αν δεν συµπληρωθούν τα στοιχεία του ερωτηµατολογίου εισόδου στην ειδική εφαρµογή της ΕΕΤΑΑ, η εγγραφή-τοποθέτηση δεν θεωρείται έγκυρη για την ΕΕΤΑΑ και δεν θα ενεργοποιείται η «αξία τοποθέτησης» (voucher).

Το αντίστοιχο ισχύει και σε περίπτωση αποχώρησης της/του ωφελουµένης/ ου από το πρόγραµµα, όποτε κι αν αυτό συµβεί, και τότε οφείλει να υποβάλει ηλεκτρονικά το ερωτηµατολόγιο εξόδου και να προσκοµίσει στη δοµή σχετική υπεύθυνη δήλωση. Ακόµα, τονίζεται ότι σε καµία περίπτωση η µητέρα δεν πρέπει να αποκρύπτει την κατάσταση υγείας του παιδιού της, για να µην προκαλείται πρόβληµα στην εύρυθµη λειτουργία της δοµής.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

1. Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στον ιστότοπο της ΕΕΤΑΑ www.eetaa.gr ή στο paidikoi.eetaa.gr. Για την πρόσβαση στην εφαρµογή, απαιτείται πιστοποίηση των στοιχείων της αιτούσας, µέσω του συστήµατος TAXIS της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων (ΑΑ∆Ε). 2. Η µητέρα πρέπει να γνωρίζει τους προσωπικούς της κωδικούς TAXISNET (username και password). Η διαπίστευση θα γίνεται αποκλειστικά µε τους κωδικούς TAXISNET της αιτούσας και όχι µε τους κωδικούς του συζύγου/συντρόφου συµφώνου συµβίωσης ή άλλου προσώπου. 3. Η αιτούσα θα πρέπει να γνωρίζει τον προσωπικό της ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ, τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του συζύγου/ συντρόφου (όπου απαιτείται), καθώς και τον ΑΜΚΑ των παιδιών για τα οποία θα υποβάλει την ηλεκτρονική αίτηση. Αίτηση από άνδρα γίνεται δεκτή µόνο στις περιπτώσεις που είναι: χήρος ή κάτοχος δικαστικής απόφασης επιµέλειας / συµπαράστασης παιδιού ή ατόµου µε αναπηρία (ΑΜΕΑ). ΟΙ

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ

Σύµφωνα µε τα στοιχεία του υπουργείου, ενδιαφερόµενοι µπορεί να είναι µητέρες βρεφών, νηπίων και παιδιών ή/και µητέρες νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόµων µε αναπηρία, άτοµα στα οποία έχει παραχωρηθεί µε δικαστική απόφαση η επιµέλεια των παιδιών και άτοµα που βρίσκονται σε χηρεία και επιθυµούν να εγγράψουν τα τέκνα τους σε δοµές παροχής φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών, νηπίων, παιδιών και ατόµων µε αναπηρία, ώστε να διασφαλιστεί η ισότιµη πρόσβασή τους στην εργασία, µέσω της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών, καθώς και η ισότιµη πρόσβαση των ευπαθών οµάδων σε ποιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες.