Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τάχθηκαν υπέρ της ανάγκης ευελιξίας στη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων, αν και όταν αυτά χρειαστούν, κατά την τελευταία συνεδρίασή τους στις 9-10 Σεπτεμβρίου, αφήνοντας αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική.

 «Στο περιβάλλον μεγάλης αβεβαιότητας όπου βρισκόμαστε, η σταθερότητα όσον αφορά τη νομισματική πολιτική θεωρήθηκε ως η πλέον κατάλληλη», σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιοποίησε σήμερα η ΕΚΤ.

 «Παράλληλα, υποστηρίχθηκε ότι πρέπει να διατηρηθεί μία ‘ελευθερία κινήσεων' εν όψει της αυξημένης αβεβαιότητας, τονίζοντας την ανάγκη για προσεκτική αξιολόγηση όλων των νέων στοιχείων, περιλαμβανομένων αυτών για τη συναλλαγματική ισοτιμία, και για τη διατήρηση ευελιξίας στη λήψη των κατάλληλων μέτρων πολιτικής, αν και όταν χρειαστούν», σύμφωνα με την ΕΚΤ.

 Παρόλο που η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ φάνηκε σχετικά αισιόδοξη στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνάντηση, τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία από αυτήν που έχει εκφραστεί δημοσίως, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

 «Η υποκείμενη δυναμική της πανδημίας, των εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις για Brexit, του αποτελέσματος των αμερικανικών εκλογών και των αποφάσεων δημοσιονομικής πολιτικής σε επίπεδο χωρών καθώς και σε επίπεδο ευρωζώνης, θα πρέπει να παρακολουθείται πολύ στενά», προσθέτει η ΕΚΤ.