Ως ιστορικό επίτευγμα χαρακτηρίζει το Bloomberg  το γεγονός ότι η Ιταλία κατάφερε να δανειστεί για πρώτη φορά με επιτόκιο 0% παρά το ότι η οικονομία της χώρα έχει γονατίσει λόγω της υγειονομικής κρίσης.

 Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε προ ημερών το Bloomberg, η κυβέρνηση της Ιταλίας εκτιμά ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 9% το 2020, με ανάπτυξη 5,1% το 2021. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, ωστόσο, υπάρχει και ένα πιο δυσμενές σενάριο, που «βλέπει» ύφεση 10,5% το 2020 και ανάπτυξη μόλις 1,8% το 2021. Παρά ταύτα, η Ιταλία κατάφερε να κάνει σημαντικά βήματα τους τελευταίους μήνες.

Το αμερικανικό δίκτυο επισημαίνει ότι το τριετές επιτόκιο της Ιταλίας έχει ήδη γίνει αρνητικό στη δευτερογενή αγορά, και την τρίτη υποχώρησε σε νέο χαμηλό (-0,25%). Πρόκειται για μια εξαιρετική επίδοση από το 2,5% στο οποίο είχε φτάσει τον περασμένο Μάρτιο, κατά τη διάρκεια του μεγάλου lockdown, λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, στην Ιταλία.

 Εκτοτε το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα ιταλικά ομόλογα γιγαντώθηκε, σημειώνει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι η Ιταλία σημείωσε χαμηλό ρεκόρ όλων των εποχών και στην απόδοση των τίτλων επταετών και τριακονταετών ομολόγων. 

 Οι παράγοντες - κλειδιά για το «ράλι» των ιταλικών ομολόγων είναι δυο: Μια κυβέρνηση που δείχνει πιο σταθερή μετά τις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές και οι αγορές ιταλικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

 Την ίδια στιγμή, ο σχεδιασμός για το Ταμείο Ανάκαμψης καθιστά ακόμα πιο ασφαλείς τις ιταλικές προοπτικές, με το spread έναντι της Γερμανίας, ένας σημαντικός δείκτης κινδύνου, να είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2018.

 «Η τάση στα ιταλικά ομόλογα είναι θετική. Αναμένουμε ότι οι προοπτικές θα είναι ευνοϊκές μέχρι το τέλος του έτους» δήλωσε η Κιάρα Κρεμονέζι, υπεύθυνη στρατηγικής στη UniCredit. Η Κρεμονέζι, ωστόσο, προειδοποίησε ότι το «ράλι» ενδέχεται να περιοριστεί, καθώς τόσο τα επίπεδα απόδοσης όσο και τα spreads είναι σε οριακό σημείο.

 Η σημερινή δημοπρασία θα ενισχυθεί από την επανεπένδυση τριετούς ομολόγου, ύψους 15 δισ. ευρώ που λήγει, δήλωσε η Κρεμονέζι. Το υπουργείο Οικονομικών πωλεί επιπλέον επταετή και τριακονταετή ομόλογα με στόχο να συγκεντρώσει έως και 7,5 δισ. ευρώ.

 Σύμφωνα με το Bloomberg, δεν έχει ακόμη εξαλειφθεί ο κίνδυνος υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας από τη S&P Global Ratings στις 23 Οκτωβρίου, από την τρέχουσα αξιολόγηση (BBB). Παρά ταύτα, οι στρατηγικοί αναλυτές της Barclays Plc και ο Τσαγκντάς Ακσού, εκτιμούν ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει λόγος ώστε να μεταβληθούν -προς τα… κάτω- οι προοπτικές της Ιταλίας.