Μία κίνηση που προκάλεσε...έκπληξη ακόμα και στους πιο αισιόδοξους. Ο πιο «σκληρός» Οίκος Αξιολόγησης- όπως πιστοποιείται από το γεγονός ότι είχε «ξεχάσει» την Ελλάδα από το Μάρτιο του 2019- αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας κατά 1 βαθμίδα κι έτσι πλέον απέχουμε 3 σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα, σύμφωνα με την κλίμακα της Moody’s.


«Υπό φυσιολογικές συνθήκες, αυτή η αναβάθμιση θα ήταν διπλή», σχολίασαν αρμόδιες πηγές τη θετική κίνηση της Moody’s, η οποία στη συνοδευτική της έκθεση επικεντρώνεται στις αντοχές της ελληνικής οικονομίας εν μέσω πανδημίας, στις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που «τρέχουν» ακόμα και σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, όπως ο νέος Πτωχευτικός, καθώς και στις προοπτικές για την επόμενη ημέρα, όπως αυτές ενισχύονται από τους ευρωπαϊκούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.


Την ίδια ώρα, οι τιμές των ελληνικών ομολόγων κινούνται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και είναι ενδεικτικό ότι το 2ετές έπεσε σε αρνητικό επιτόκιο 0,03%! Η τιμή του 5ετούς κινείται στο 0,075%, του 10ετούς στο 0,773% και τους 15ετούς στο 1,084%.