Οι κρίσιμες ημερομηνίες και όλες οι λεπτομέρειες για την τσέπη χιλιάδων πολιτών
Όλες οι κρίσιμες ημερομηνίες και προθεσμία που αφορούν στην τσέπη χιλιάδων πολιτών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο με τον φοροτεχνικό Μιχάλη Αντωνόπουλο, την εργατολόγο Ματίνα Τριανταφύλλη και την δικηγόρο Σουζάνα Κλημεντίδη να απαντούν σε σχετικές ερωτήσεις.

Συντάξεις Ιανουαρίου 2021
Όπως έχει καθιερωθεί από τα προηγούμενα χρόνια οι συντάξεις Ιανουαρίου 2021 θα καταβληθούν νωρίτερα και πριν τις εορτές.

Ως εκ τούτου οι πιθανές ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων Ιανουαρίου 2021 είναι οι εξής:

Συντάξεις ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ ΜΜΕ, ΔΕΗ:

Δευτέρα 21/12 (κατάθεση απόγευμα Παρασκευής 18/12)

Συντάξεις IKA, Τράπεζες, ΟΤΕ, Δημόσιο:

Τρίτη 22/12 με βάση τον ΑΜΚΑ σε 1,3,5,7,9 (κατάθεση απόγευμα Δευτέρας)

Τετάρτη 23/12 με ΑΜΚΑ σε 0,2,4,6,8 (κατάθεση απόγευμα Τρίτης)



Αναδρομικά κληρονόμων
Ανοιχτή είναι από τις 19 Νοεμβρίου η πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ για αίτηση για τα αναδρομικά των κληρονόμων, με τους δικαιούχους να έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν την αίτησή τους μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας, πάνω από 172.000 κληρονόμοι θανόντων δικαιούνται αναδρομικά συνολικού ύψους 144 εκατ. ευρώ. Οι εν λόγω περιπτώσεις των αναδρομικών αφορούν συνταξιούχους που ήταν εν ζωή το επίμαχο 11μηνο του Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, για το οποίο αναγνωρίστηκαν αναδρομικά σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό συνταξιούχων.

Τα ποσά των αναδρομικών για τους κληρονόμους «αγγίζουν» ακόμα και τις 11.254 ευρώ και θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι το τέλος του χρόνου.

Πληρωμές αναστολών
Το πόσο ύψους έως 800 ευρώ αναμένεται να λάβουν οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή τον Νοέμβριο εξαιτίας του δεύτερου εθνικού lockdown για τη νόσο COVID-19.

Το επίδομα ύψους έως 800 ευρώ θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις.

Αυτές είναι οι εξής:

Οι εργαζόμενοι των πληττόμενων επιχειρήσεων, όπως έχουν δηλώσει οι υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών, θα πληρωθούν μέσα στο Δεκέμβριο, με τις Αρχές να προσπαθούν ώστε οι πληρωμές να έχουν αρχίσει πριν από τις 21 Δεκεμβρίου.
Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει λόγω των μέτρων, θα πληρωθούν από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου.
Πληρωμές επιδομάτων
Στο μεταξύ, ξεκίνησε και η διαδικασία καταβολής της νέας εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους, στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την άμεση και αποτελεσματική στήριξη των ανέργων.

Συγκεκριμένα, ο ΟΑΕΔ ανοίγει σήμερα το μεσημέρι στις 15:00 την ειδική πλατφόρμα για τους μακροχρόνια ανέργους που δεν επιδοτούνται προκειμένου να λάβουν την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ από τον ΟΑΕΔ. Αυτή αφορά περίπου 130.000 δικαιούχους και το συνολικό κονδύλι θα φτάσει 52 εκατ. ευρώ.