Την εβδομάδα που πέρασε, ο ΟΠΑΠ ξάφνιασε τους επενδυτές του µε µια είδηση... του 2013, που δεν την έλεγε µέχρι σήµερα, η οποία όµως αυξάνει κατά 50% την αξία της µετοχής του. Η είδηση είναι πολύ καλή για την εταιρεία, αφού αφορά πρόσθετα κέρδη 200- 300 εκατ. τον χρόνο, και πυροδότησε ράλι στη µετοχή της. Οµως η εταιρεία σχεδόν την κρύβει. Η µεγάλη αξία προκύπτει από µια Πρόσθετη Πράξη του 2013 µε το ΤΑΙΠΕ∆, η οποία κρατιέται κρυφή, δεν έχει δει το φως της δηµοσιότητας και ορίζει ότι το ∆ηµόσιο οφείλει 1,83 δισ. ευρώ στον ΟΠΑΠ.

Πρόκειται για το µεγάλο δώρο που παραχώρησε η κυβέρνηση Σαµαρά στην εταιρεία το 2013. Με εντολή Σαµαρά, το ΤΑΙΠΕ∆ έκανε στους υποψήφιους µετόχους ένα δώρο... τρεις φορές µεγαλύτερο σε αξία από όσα αυτοί κατέβαλαν για να αποκτήσουν τον χρυσοφόρο ΟΠΑΠ.

Με την Πρόσθετη Πράξη που υπέγραψε το ΤΑΙΠΕ∆ το 2013 δέχτηκε το ∆ηµόσιο ότι το τίµηµα που είχε λάβει το 2011 για την επέκταση της σύµβασης των 13 παιχνιδιών του ΟΠΑΠ για τη δεκαετία 2020-2030 δεν ήταν το τίµηµα, αλλά τα 300 εκατ. ευρώ ήταν προπληρωµή φόρου. Επίσης, ορίζει ότι αυτά τα 300 εκατ. το 2011 µετατρέπονται σε 1,83 δισ. ευρώ στη λήξη της σύµβασης του 2030, όταν θα συµψηφιστούν µε φόρους.

Το κρυφό δώρο-ωρολογιακή βόµβα για τη σηµερινή κυβέρνηση, που βρέθηκε να χρωστάει στους µετόχους του ΟΠΑΠ 1,8 δισ. ευρώ, «έσκασε» την εβδοµάδα που πέρασε. Από τότε η µετοχή της εταιρείας ανεβαίνει συνεχώς και το ∆ηµόσιο δεν πρέπει να υπολογίζει στα έσοδα του 2021 κάποιες εκατοντάδες εκατοµµύρια ευρώ που έλαβε, για παράδειγµα, πέρσι από τον ΟΠΑΠ.

Επιβεβαιώνοντας πλήρως το δηµοσίευµα των «Π», ο ΟΠΑΠ, µε υπερβολική... σεµνότητα, παραδέχτηκε στους αναλυτές ότι από τις 13/10/2020, όταν ξεκίνησε η νέα σύµβαση των παιχνιδιών του, για τα παιχνίδια αυτά, από τα οποία προκύπτει το 70% των κερδών του, θα πληρώνει πλέον 5% φόρο παιγνίων. Ετσι, το ανακοίνωσε και επισήµως στους επενδυτές. Απαντώντας σε ερωτήσεις στην τηλεδιάσκεψη για το εννεάµηνο, είπε ότι ήδη πλήρωσε 5% φόρο, αντί για 35%, µε βάση τη νέα σύµβαση για τα 13 παιχνίδια του, που ξεκίνησε ήδη.

Παραδέχτηκε επίσης η διοίκησή του ότι ο ΟΠΑΠ έχει να λαµβάνει από το ∆ηµόσιο 1,83 δισ. ευρώ την επόµενη δεκαετία, το οποίο θα συµψηφίζεται µε φόρους, απαλλάσσοντας την εταιρεία από φόρους 183 εκατ. ευρώ ετησίως για τα επόµενα δέκα χρόνια.

Επιβεβαίωσε ακόµη στους επενδυτές ότι είναι σε ισχύ η Πρόσθετη Πράξη του 2013, που υπεγράφη λίγο πριν από την ιδιωτικοποίησή του και προβλέπει ότι τα 300 εκατ. από τα 375 εκατ. ευρώ που είχε καταβάλει η εταιρεία το 2011 ήταν προπληρωµή µελλοντικών φόρων. Επίσης η ίδια πράξη προσδιόριζε ότι το ποσό αυτό θα έχει µελλοντική αξία 1,83 δισ. ευρώ το 2030.

ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΞΑ

Η παραπάνω, πολύ θετική είδηση για τον ΟΠΑΠ συγκεντρώνει µια σειρά από παράδοξα. Η συµφωνία που εξασφαλίζει στον ΟΠΑΠ 200-300 εκατ. ευρώ κερδών επιπλέον σε ετήσια βάση, αν και αποφασίστηκε το 2013, κρυβόταν προσεκτικά και δεν είχε ανακοινωθεί ποτέ, παρότι έχει σηµαντικό, άµεσα θετικό οικονοµικό αντίκτυπο για την εταιρεία.

Η Πρόσθετη Πράξη µε το ΤΑΙΠΕ∆ του 2013, που ορίζει ότι τα 300 εκατ. ευρώ (από τα 375 εκατ. ευρώ που είχε καταβάλει ως τίµηµα το 2011 ο ΟΠΑΠ) είναι προπληρωµή φόρου, αποτελεί ένα µεγάλης σηµασίας έγγραφο, το οποίο, παραδόξως, η εισηγµένη δεν κρίνει σκόπιµο να κοινοποιήσει σε κανέναν. ∆εν είναι αναρτηµένο πουθενά, ούτε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ζητήσει να το δει ούτε οι θεσµικοί επενδυτές το έχουν δει.

Η σύµβαση του 2011, που αναθέτει στον ΟΠΑΠ τα 13 παιχνίδια για τη δεκαετία 2020- 2030 έναντι 375 εκατ. ευρώ, προσδιορίζει τον φόρο 5% ως µέρος του τιµήµατος. Τότε δεν υπήρχε καθόλου φόρος παιγνίων 30% ή 35% στη συνέχεια. Γιατί, λοιπόν, η ΟΠΑΠ αφαιρεί από το 30% φόρο παιγνίων, που είναι υποχρεωµένη να πληρώνει ετησίως, το 5%, και δεν το προσθέτει; Η Πρόσθετη Πράξη προσδιορίζει ότι το 5% είναι προπληρωµή φόρου και όχι τίµηµα;

Αν το µεγαλύτερο µέρος του τιµήµατος του 2011 (300 από τα 375 εκατ.) ήταν προπληρωµένοι φόροι, τότε το µοναδικό τίµηµα για τη δεκαετή, χρυσοφόρα σύµβαση που δίνει τουλάχιστο 1 δισ. GGR τον χρόνο στον ΟΠΑΠ ήταν 75 εκατ. ευρώ! ∆ηλαδή, το 2011 το ∆ηµόσιο πούλησε για 75 εκατ. µεικτά κέρδη τουλάχιστον… 10 δισ. Σηµειώνεται ότι τα µεικτά κέρδη που παράγουν τα 13 παιχνίδια της σύµβασης ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ τον χρόνο. Το ∆ηµόσιο και τα ΜΜΕ είναι σε χειµερία νάρκη. Κανείς δεν αντιδρά. Ξαφνικά, προκύπτει ένα τεράστιο ποσό, που πρέπει να επιστρέψει το ∆ηµόσιο στον ΟΠΑΠ, ξαφνιάζει την αγορά... αλλά κανέναν άλλον. Χαίρονται οι επενδυτές για τις υπεραξίες που θα λάβουν και το ∆ηµόσιο, που θα τα δώσει, δεν ασχολείται… Ούτε βέβαια τα ΜΜΕ...


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου