Τις κατευθυντήριες γραμμές για την ανάταξη της Ελλάκτωρ έδωσε στη δημοσιότητα η ολλανδική εταιρεία επενδύσεων Reggeborgh.

Σε μία παρουσίαση 16 σελίδων με τίτλο «Χτίζοντας το μέλλον» (Building the future), η Reggeborgh αποτιμά το έργο της παρούσας διοίκησης και εντοπίζει τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Συγκεκριμένα η εταιρεία θέτει ζήτημα άμεσης λήψης ενεργειών προκειμένου να ανακοπεί η φθίνουσα πορεία της Ελλάκτωρ τα τελευταία χρόνια και να αποκατασταθεί το κύρος και η αξιοπιστία του Ομίλου.

Παράλληλα εστιάζει την σημαντική συρρίκωνση των οικονομικών μεγεθών της Ελλάκτωρ, στην αύξηση του δανεισμού, στην υπο-απόδοση της μετοχής και στην απώλεια σημαντικών έργων.

Ειδικότερα, αναφέρεται πως ο κύκλος εργασιών της Ελλάκτωρ από 1,89 δισ. ευρώ το 2017, υποχώρησε σε 925 εκατ. ευρώ στο δωδεκάμηνο Οκτώβριος 2019 – Σεπτέμβριος 2020. Ταυτόχρονα τα EBITDA μειώθηκαν από 205 εκατ. ευρώ το 2017, σε μόλις 41 εκατ. ευρώ στο δωδεκάμηνο Οκτώβριος 2019 – Σεπτέμβριος 2020.

Τα καθαρά αποτελέσματα του ομίλου επιβαρύνθηκαν την ίδια περίοδο και από ζημιές 41 εκατ. ευρώ το 2017 έγιναν ζημιές 160 εκατ. ευρώ στο δωδεκάμηνο Οκτώβριος 2019 – Σεπτέμβριος 2020. Ο δείκτης αποδοτικότητας απασχολούμενων κεφαλαίων που ήταν 7,4% το 2017 ήταν αρνητικός (-4,8%) τον τελευταίο χρόνο. Την ίδια περίοδο, ο καθαρός δανεισμός της Ελλάκτωρ εκτιμάχθηκε στα 1,1 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020 (από 738 εκατ.ευρώ το 20178), με το δείκτη μόχλευσης (καθαρός δανεισμός προς EBITDA) να αυξάνεται σε 27 στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου, από μόλις 3,6 το 2017.

Ταυτόχρονα, η μετοχή της Ελλάκτωρ υποαπόδοσε σημαντικά τα τελευταία δυόμισι χρόνια και πλέον υπολείπεται αισθητά των σημαντικότερων ανταγωνιστών της.

Η Reggeborgh τονίζει πως «ο Όμιλος δεν θεωρείται πλέον ευηπόληπτος market leader, ενώ έχει χάσει σημαντικά έργα. Εμφανίζει υψηλή μόχλευση και έλλειψη κεφαλαίων, επικεντρώθηκε στην κάλυψη των κενών ρευστότητας αντί να αναπτύξει δραστηριότητες με υψηλό ROE, ενώ η πιστοληπτική του ικανότητα υποβαθμίστηκε το 2020 από τους οίκους Fitch και S&P».

Παράλληλα, λόγω της κατάστασης, η ολλανδική εταιρεία επισημαίνει ότι ο όμιλος χάνει στελέχη με σημαντική εμπειρία και εξειδίκευση.

Τι προτείνει η Reggeborgh

  • αντικατάστασης του σημερινού διοικητικού συμβουλίου από νέο, στο οποίο θα συμμετέχουν στελέχη με γνώση και εμπειρία
  • υποστήριξης της επικείμενης ΑΜΚ υπό την προϋπόθεση αλλαγής του διοικητικού συμβουλίου
  • διεξαγωγή διεξοδικής μελέτης από τη νέα διοίκηση για την ανάλυση της τρέχουσας οικονομικής / επιχειρηματικής κατάστασης
  • πλήρωση των κενών χρηματοδότησης προκειμένου να σταματήσει ο Όμιλος να αγωνίζεται για επιβίωση
  • παροχή στο νέο μάνατζμεντ νέων κεφαλαίων για να επικεντρωθεί στη δημιουργία αξιών αντί για μόνιμη διαχείριση κρίσεων
  • ανάπτυξη ενός βιώσιμου στρατηγικού επιχειρηματικού σχεδίου από το νέο διοικητικό συμβούλιο
  • Πέραν των παραπάνω προτεινόμενων ενεργειών, η Reggeborgh αναφέρεται σε ένα πλέγμα πρωτοβουλιών που θα υλοποιηθούν μεσοπρόθεσμα, ήτοι:
  • Εξορθολογισμό του ισολογισμού και δημιουργία χρηματοοικονομικής σταθερότητας
  • Επανακαθορισμό των προτεραιοτήτων για την ανάπτυξη του Ομίλου και αξιοποίηση των πόρων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης
  • Επίτευξη στόχων εταιρικής διακυβέρνησης, συμμόρφωσης και διαχείρισης κινδύνων.
  • Ανάκτηση της εμπιστοσύνης, αποκατάσταση της οικονομικής υγείας, ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας καιο της αξιοπιστίας της Ελλάκτωρ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλευρά των Ολλανδών έχει προτείνει για την θέση του Προέδρου του ομίλου τον κ. Γιώργο Μυλωνογιάννη, για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον κ. Άρη Ξενόφο και για μη εκτελεστικά μέλη τους κ.κ. Δημήτρη Κονδύλη, Κωνσταντίνο Ταμπούρο και την κα Αθηνά Χατζηπέτρου.