Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ MyBusinessSuport για να καταθέσουν αιτήσεις επιχειρήσεις, οι οποίες αποκλείστηκαν στο πλαίσιο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, όπως είπε, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

 Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει τη δυνατότητα σε 10.000 επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2019 έως τον Φεβρουάριο του 2020 και από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο του 2020 να λάβουν ποσά από 1.000 έως 4.000 ευρώ από το πρόγραμμα της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5»..

 Υπενθυμίζεται ότι χτες μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε για τη μέγιστη ενίσχυση των επιχειρήσεων ότι στο ποσό αυτό δεν σωρεύονται οι άλλες ενισχύσεις που έχει λάβει η επιχείρηση, οι οποίες όμως δύναται να συνυπολογιστούν στις ανάγκες κάλυψης κάθε επιχείρησης.

 Αναφορικά με το Προσωρινό Πλαίσιο κάλυψης πάγιων δαπανών επιχειρήσεων, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι:

 - Η επιλέξιμη περίοδος είναι από 1.3.2020 έως 3.6.2021

 - Οι επιχειρήσεις πρέπει, κατά τη διάρκεια της επιλέξιμης περιόδου, να αντιμετωπίζουν μείωση του κύκλου εργασιών κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019.

 - Η ανώτατη ένταση ενίσχυσης της επιχείρησης είναι 70% επί των επιλέξιμων δαπανών, με το ποσοστό αυτό να φτάνει το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και το επίπεδο αυτών να διαμορφώνεται ανάλογα με τα δημοσιονομικά δεδομένα.

 - Η ενίσχυση δεν αφορά επιχειρήσεις που ήταν ήδη προβληματικές την 31η Δεκεμβρίου 2019, με την εξαίρεση, όμως, των πολύ μικρών ή μικρών επιχειρήσεων που ήταν ήδη προβληματικές την 31η Δεκεμβρίου 2019, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάγονται σε συλλογική διαδικασία αφερεγγυότητας βάσει του εθνικού δικαίου και δεν έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης ή ενίσχυση αναδιάρθρωσης

 Ο κ,. Σταϊκούρας διευκρίνισε ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες της ρύθμισης θα καθοριστούν μετά από διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

 Επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι τα επικαιροποιημένα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι ήδη έχουν εγκριθεί 303.017 αιτήσεις ενίσχυσης από το πρόγραμμα επιστρεπτέας 5 ύψους 1,05 δις ευρώ. Πρόσθεσε ότι «640 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν χθες. Οι υπόλοιπες θα πληρωθούν αύριο» ενώ τόνισε ότι η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή για την εξέταση αιτήσεων επιχειρήσεων που παρότι δήλωσαν στοιχεία εσόδων δεν είχαν φροντίσει να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

 Ο κ. Σταίκούρας σημείωσε ότι περίπου 1 στις 2 επιχειρήσεις έμειναν εκτός Επιστρεπτέας 5 καθώς εμφάνισαν αύξηση τζίρου σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2019. «Περίπου το 40% επιχειρήσεων είχε αύξηση τζίρου το 4μηνο του 2020 σε σχέση με το τελευταίο τετράμηνο του 2019. Για παράδειγμα στην εστίαση είχαμε 9.434 επιχειρήσεις με αύξηση τζίρου λόγω ντελίβερι».