Yπουργική απόφαση αναμένεται για το επίδομα των 400 ευρώ που αφορά σε 100.000 επιστήμονες. Τα κριτήρια είναι εισοδηματικά, με βάση αυτά από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν εμφανίσει πτώση στα έσοδά τους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να κάνουν δύο δηλώσεις, μία στο myBusinessSuport με τα έσοδα του 2020 και μια υπεύθυνη δήλωση στην ΕΡΓΑΝΗ προκειμένου να γίνει η διασταύρωση των στοιχείων τους. Σε κάθε περίπτωση θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στους νέους επιστήμονες και τους χαμηλοεισοδηματίες.

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησαν ο πρόεδρος του επαγγελματικού επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και ο επιχειρηματίας εστίασης, Μιχάλης Ρίζος, για το μέλλον της εστίασης, αλλά και τη δήλωση Γεωργιάδη για παραλαβή των κλειδιών των καταστημάτων από τους ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου, οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης περιμένουν νομοσχέδιο με τα μέτρα στήριξης του κλάδου, το οποίο δεν έρχεται. Επιστρεπτέα προκαταβολή έχουν λάβει πολύ λίγες επιχειρήσεις, ακριβώς γιατί μπαίνουν συνεχώς κόπτες στις προϋποθέσεις. Κατά συνέπεια, το 45% των καταστημάτων δεν πρόκειται να ξανανοίξει και όπως είπε χαρακτηριστικά «η ομοσπονδία εστίασης και συναφών επαγγελμάτων ετοιμάζει τα κλειδιά των καταστημάτων εστίασης προς παράδοση στο Μέγαρο Μαξίμου».

Από την πλευρά του ο κ. Ρίζος, μίλησε για την τοποθέτηση του Άδωνι Γερωγιάδη περί παραλαβής των κλειδιών από τους ιδιοκτήτες, την οποία χαρακτήρισε άστοχη. «Όποιος μιλάει πολύ και γρήγορα, πολλές φορές κάποια πράγματα του ξεφεύγουν», είπε χαρακτηριστικά και δήλωσε πως περιμένει μια συγγνώμη από τον υπουργό.

Υποστήριξε πως 4 στα 10 μαγαζιά που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, δε θα ξανανοίξουν και σε συνδυασμό με την μειωμένη τουριστική κίνηση, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα.

Όπως είπε, η μείωση του ενοικίου είναι ένα πολύ καλό μέτρο, το οποίο όμως δεν επαρκεί, καθώς οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν και όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, για τις οποίες δεν υπάρχουν χρήματα, αφού δεν υπάρχουν και έσοδα.