Η κυβέρνηση δίνει µάχη να εξασφαλίσει περισσότερα εµβόλια, την ώρα που οι εταιρείες εµβολίων παίζουν στο δικό τους ταµπλό και γυρίζουν την πλάτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια ώρα, αναζητούνται τονωτικές ενέσεις στην οικονοµία µε επιπλέον µέτρα για εργαζοµένους, επιχειρήσεις , συνταξιούχους και επαγγελµατίες. Τα µέτρα στοχεύουν σε µικρότερο ΕΝΦΙΑ, τεκµήρια διαβίωσης και ηλεκτρονικές αποδείξεις.

01. ΕΝΦΙΑ Οι επόµενες ηµέρες θα είναι καθοριστικές µε στόχο να στηριχθούν µόνο όσοι έχουν πληγεί από την πανδηµία. ∆εν αποκλείεται να έχουµε µείωση του συµπληρωµατικού φόρου µε µείωση συντελεστών. Η κίνηση αυτή θα βοηθήσει ιδιαίτερα χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι υπέστησαν πολλά λόγω πανδηµίας. Ο υπουργός Οικονοµικών ζήτησε από 43.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν µειωµένα ενοίκια και σε 55.000 δικαιούχους του επιδόµατος θέρµανσης να δηλώσουν στην ΑΑ∆Ε τον αριθµό ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασµού, ώστε να λάβουν άµεσα πληρωµές.

02. ΑΠΟ∆ΕΙΞΕΙΣ Το δεύτερο µέτρο αφορά τις αποδείξεις και το 30% που πρέπει να συγκεντρώνει ο πολίτης. Οι σκέψεις είναι για όσους λόγω lockdown δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν το 30% του εισοδήµατος σε αποδείξεις αυτό το ποσοστό να µην ισχύσει. ∆ηλαδή να υπάρξει εξαίρεση για όσο διαρκούσε η πανδηµία µε κλειστά µαγαζιά. Επίσης, πολλοί µιλούν για µείωση του ορίου 30% των αποδείξεων στο 20%. Αλλοι για ακύρωση της ποινής του 22%.

03. ΕΞΤΡΑ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ Eρχεται νέα έξτρα επιστρεπτέα προκαταβολή για 10.000 επιχειρήσεις. Το µέτρο αφορά επιχειρήσεις µε έναρξη εργασιών από 1ης/11/2019-29/2/2020 και 1ης/8/2020-31/10/2020. Αυτές οι επιχειρήσεις είναι επιλέξιµες και οι αιτήσεις θα υποβάλλονται έως τις 8 Φεβρουαρίου 2021.

04. Η ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ Το πλαίσιο ενισχύσεων τροποποιείται για την περίοδο της πανδηµίας. Ετσι, λοιπόν, τα µέτρα στήριξης παρατείνονται έως το τέλος του 2021, από τον Ιούνιο του 2021 που είχε καθοριστεί. Πρόβλεψη της δυνατότητας µετατροπής των επιστρεπτέων µέτρων (επιστρεπτέα προκαταβολή, εγγυήσεις, δάνεια) σε άλλες µορφές ενίσχυσης υπό προϋποθέσεις, όπως επιχορηγήσεις. Ακόµα, έρχεται διπλασιασµός των ορίων ενισχύσεων του σηµείου 3.1, στη βάση του οποίου χορηγείται και η επιστρεπτέα προκαταβολή. Αυξάνονται από 800.000 ευρώ ανά επιχείρηση σε 1.600.000 ευρώ. Από 100.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων σε 225.000 ευρώ. Από 120.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τοµέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας σε 270.000 ευρώ. Ήδη έχει ήδη κατατεθεί σχετική διάταξη για την ενεργοποίηση του νέου καθεστώτος και έχει προχωρήσει η διαδικασία προ-κοινοποίησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, µε τις σχετικές τεχνικές συζητήσεις να προχωρούν για την οριστικοποίηση των παραµέτρων του νέου καθεστώτος ενίσχυσης, ώστε να εκδοθούν και οι σχετικές κανονιστικές πράξεις.

05. ΤΕΚΜΗΡΙΑ Στα τεκµήρια υπάρχει η σκέψη να µην ισχύουν για όσους µπήκαν στη «Συν-Εργασία» και για τα εισοδήµατα του 2020. ∆ηλαδή, εργαζόµενοι σε αναστολή εργασίας και επαγγελµατίες µε µειωµένα έσοδα. Και αυτό γιατί χιλιάδες θα κινδυνεύσουν να πληρώσουν άδικα υψηλούς φόρους. Αυτό το πρόβληµα απασχολεί 1.600.000 φορολογουµένους, που είναι είτε εργαζόµενοι είτε αυτοαπασχολούµενοι είτε ελεύθεροι επαγγελµατίες. Όλοι αυτοί είχαν µείωση των πραγµατικών τους εισοδηµάτων. Ο αν. υπουργός Οικονοµικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, επ’ αυτού είπε ότι «η κυβέρνηση λειτουργεί µε δικαιοσύνη και λογική. Και, όταν υπάρχουν θέµατα, προσαρµόζεται στη λογική».

06. ΧΡΕΗ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ Επ’ αυτού το σχέδιο έχει ως εξής: Επέκταση της αναστολής εξόφλησης των οφειλών που λήγουν τέλη Απριλίου έως το τέλος Ιουνίου. Εξόφληση οφειλών σε 12 άτοκες δόσεις. Εξόφληση οφειλών σε 24 έντοκες δόσεις µε επιτόκιο 2,5%. Για τις δόσεις που υπερβαίνουν τις 24 το επιτόκιο θα είναι µεγαλύτερο.

07. ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ Ερχεται µείωση, που µπορεί να φτάσει και το 100% σε ειδικές περιπτώσεις. 08. ΑΥΞΗΣΗ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ Ερχεται συνδυασµός πληρωµής χρεών, που θα συνεπάγεται αύξηση του ακατάσχετου άνω των 1.250 ευρώ.

Τα τεκμήρια
— Η ελάχιστη δαπάνη διαβίωσης (€3.000) για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και (€5.000) για συζύγους
— Οι ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρούμενες κύριες κατοικίες
— Οι ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες δευτερεύουσες κατοικίες των βοηθητικών χώρων
— Οι δαπάνες επιβατικών αυτοκινήτων Ι.Χ., αυτοκινήτων μεικτής χρήσης και αυτοκινήτων τύπου Jeep
— Η δαπάνη ιδιωτικών σχολείων πάσης μορφής
— Η δαπάνη οικιακών βοηθών, οδηγών αυτοκινήτου, δασκάλων
— Η δαπάνη σκαφών αναψυχής, αεροσκαφών, ελικοπτέρων, ανεμόπτερων, δεξαμενών κολύμβησης
— Το κόστος πληρωμής δανείων

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»