Η αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου ώστε να στηριχθεί η ένταξη νέων μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα όπως η πρόσφατη βλάβη στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου. Τα μέτρα σταθερότητας του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας με ρυθμίσεις ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι επενδύσεις σε αποθήκευση ενέργειας.

Η στήριξη των υποδομών για το φυσικό αέριο όπως ο τερματικός σταθμός της Αλεξανδρούπολης και οι διεθνείς διασυνδέσεις. Η μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία και άλλους κρίσιμους τομείς της οικονομίας μέσω διμερών συμβολαίων μεταξύ παραγωγών από ΑΠΕ και καταναλωτών. Η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας με νέα στοχευμένα μέτρα και την άμεση έναρξη του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ» (μέχρι το τέλος του καλοκαιριού) που θα περιλαμβάνει νέα κριτήρια επιλογής των ιδιοκτητών ακινήτων που θα επιδοτηθούν. Η συνέχιση των κυβερνητικών προσπαθειών στο μέτωπο της αξιοποίησης των κοιτασμάτων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Αυτές είναι οι επτά άμεσες προτεραιότητες της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΝ. Ειδικά για το θέμα του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία που βρίσκεται στην επικαιρότητα λόγω των συζητήσεων που έχει η ΔΕΗ με μεγάλους καταναλωτές, οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν πως στοχεύουν να προχωρήσουν άμεσα στη δημιουργία του πλαισίου που θα επιτρέπει διμερείς συμβάσεις μεταξύ παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ και μεγάλων καταναλωτών. Στόχος είναι να υπάρξουν τέτοιες συμβάσεις ακόμα και μέχρι το τέλος του χρόνου και να ενεργοποιηθεί το νέο πλαίσιο εντός του 2022.

Για τις εν εξελίξεις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΗ και βιομηχανιών στο ΥΠΕΝ υποστήριξαν πως «είναι θέμα της διοίκησης της ΔΕΗ η οποία αποφασίζει με γνώμονα το συμφέρον των μετόχων της, ένας από τους οποίους είναι και το ελληνικό δημόσιο». Την ίδια απάντηση έδωσαν και στο ερώτημα αν θα διατηρηθούν τα σημερινά τιμολόγια μέχρι να εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο. Στόχος είναι, όπως τονίζουν, να υπάρχουν στην Ελλάδα ανταγωνιστικά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τη στήριξη της παραγωγικής ανασυγκρότησης και κρίσιμων κλάδων όπως ο τουρισμός και η εστίαση.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας προωθεί τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας και στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών, παράλληλα με την αναμόρφωση του «Εξοικονομώ». Στο τελευταίο, βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ώστε να ενταχθούν πρόσθετα κριτήρια επιλεξιμότητας όπως η περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο, το εύρος των αναβαθμίσεων που θα γίνουν, τα εισοδήματα του ιδιοκτήτη, κ.α.

Οσο για τα προβλήματα με την εφαρμογή του μοντέλου Target Model στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, κύκλοι του υπουργείου υποστηρίζουν πως αντίστοιχα παρατράγουδα εμφανίστηκαν και στις άλλες χώρες όταν πρωτοεφαρμόστηκε. Προσθέτουν πως τα μέτρα που λαμβάνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αντιμετωπίζουν αυτά τα ζητήματα. Σε ερώτημα για πιθανή αναδρομική εφαρμογή των μέτρων θεραπείας των προβλημάτων, από το υπουργείο παραπέμπουν στη ΡΑΕ.