Ηπιότερη από το αναμενόμενο ήταν η συρρίκνωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων το δ’ τρίμηνο του περασμένου έτους, παρά τα περιοριστικά μέτρα που εφάρμοσε η κυβέρνηση στο α’ δεκαήμερο του 2020. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος (ETE), ο συνολικός κύκλος εργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων εμφάνισε μεγαλύτερη από το αναμενόμενο αντοχή στο δ’ τρίμηνο, συγκριτικά με το β’ τρίμηνο του 2020. Σημειώθηκε υποχώρηση 8,6% σε ετήσια βάση, έναντι κάμψης 15,2% κατά μ.ο. που καταγράφηκε στο 9μηνο του 2020 και υποχώρησης 25,1% που καταγράφηκε στο β’ τρίμηνο του έτους.

Η «θετική» αυτή εξέλιξη στο δεύτερο lockdown σε σχέση το πρώτο, αποδίδεται από τους αναλυτές της ΕΤΕ:

1. στην μεγαλύτερη αντοχή της μεταποίησης. Ο δείκτης κύκλου εργασιών υποχώρησε 1,4% που έναντι -4,5% που ήταν σε ετήσια βάση στο β’ τρίμηνο του έτους

2. την προσαρμοστικότητα του χονδρικού και λιανικού εμπορίου στις απαιτήσεις των ηλεκτρονικών πωλήσεων και στη μέθοδο παραλαβής από το κατάστημα (αρνητική συνεισφορά τομέα 1,1 ποσοστιαίων μονάδων το 4ο τρίμηνο έναντι 4,6 το 2ο), και

3. την ηπιότερη αρνητική συνεισφορά των υπηρεσιών μεταφορών και παροχής καταλύματος, λόγω των χαλαρότερων μέτρων, αλλά και της μικρότερης επίδρασης από τη συρρίκνωση του τουρισμού (αρνητική επίδραση 1,6 ποσοστιαίων μονάδων έναντι -4,4 ποσοστιαίων μονάδων το β’ τρίμηνο).

Σύμφωνα με την ΕΤΕ, ακόμη και ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων που τέθηκαν υπό καθεστώς αναστολής ήταν κατά 1 δισ. ευρώ υψηλότερος το δ’ τρίμηνο από ότι το β’ τρίμηνο του περασμένου έτους. Και όλα τα παραπάνω, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, προοιωνίζουν μια σημαντικά ηπιότερη ύφεση σε σχέση με την περίοδο του πρώτου γενικευμένου lockdown.

Επιτάχυνση των ελληνικών εξαγωγών το Δεκέμβριο του 2020

Οι αναλυτές της ΕΤΕ σημειώνουν ακόμη μια θετική εξέλιξη. Οι εξαγωγές αγαθών (εκτός καυσίμων και πλοίων) σημείωσαν ισχυρή ετήσια αύξηση 9,5% το Δεκέμβριο του 2020 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. «Η βελτίωση αυτή, εν μέσω επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης και εφαρμογής περιορισμών σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, υποδηλώνει την ανθεκτικότητα της ζήτησης από το εξωτερικό. Ήπια αύξηση εμφάνισαν και οι εισαγωγές (1,0% ετησίως, εκτός καυσίμων και πλοίων) τον ίδιο μήνα, αντανακλώντας την αντοχή της εγχώριας κατανάλωσης αλλά και της παραγωγής», αναφέρει η ανάλυση της ΕΤΕ. «Στο σύνολο του έτους», συνεχίζει, «το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο (εκτός καυσίμων και πλοίων) μειώθηκε κατά 13,9% ετησίως (στα €15,2 δισ.), με το έλλειμμα στο συνολικό εμπορικό ισοζύγιο να συρρικνώνεται κατά 18,5% ή κατά €4 δισ. (στα €17,9 δισ.), υποστηριζόμενο από τη σημαντική μείωση στο έλλειμμα του ισοζυγίου καυσίμων, λόγω της χαμηλότερης ζήτησης και των διεθνών τιμών πετρελαίου».