Επιδότηση 3.000 ευρώ έρχεται για επιχειρήσεις σε περιοχές που ήταν σε αυστηρό lockdown κατά την περίοδο των εορτών, μέχρι τις 2 Ιανουαρίου.

 Σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο κ. Γιαννη Χατζησαλάτα που μίλησε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Μega, οι αιτήσεις μπορούν να γίνουν στο www.ependyseis.gr/mis από 19/3 έως 23/4, και η επιδότηση αφορά σε επιχειρήσεις στη Δυτική Αττική (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα), Κοζάνη και Αμύνταιο. Σημειώνεται, τέλος, ότι δε θα απαιτείται φορολογική ενημερότητα.

 Νέο πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών

 Την ίδια ώρα έρχεται νέο πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών για τις επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα αναμένεται να τρέξει μέσα στο Μάιο και θα έρθει να επιδοτήσει τμήμα των δαπανών που δεν έχουν επιδοτηθεί μέσα στο 2020 (μισθοί, ενοίκια, λογαριασμοί νερού, ρεύματος, τηλεπικοινωνιών).

 Η ωφέλεια θα συμψηφίζεται με μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις έως τις 31/12/21, ενώ από το πρόγραμμα εξαιρούνται οι επιχειρήσεις και οι ελ. επαγγελματίες χωρίς προσωπικό.

Τα σενάρια για το «πάγωμα» του ΕΝΦΙΑ

 Παράλληλα ο κ. Χατζησαλάτας σχολίασε και το πρωτοσέλιδο των ΝΕΩΝ που αναφέρει «παγώνει» ο ΕΝΦΙΑ, και ότι ο φόρος ακινήτων για 6 εκατ. ιδιοκτήτες θα υπολογιστεί με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες. Ειδικότερα,  ο κ. Χατζησαλάτας είπε ότι « Έχει γίνει πολύς λόγος για τον ΕΝΦΙΑ. υπήρχαν και κάποια άλλα δημοσιεύματα τα οποία μιλούσαν για μείωση του ΕΝΦΙΑ ή απαλλαγή γιατί θα υπάρχουν χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια. Να πούμε ότι κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν ισχύει γιατί υπήρχε απαλλαγή κατά 50 ή 100% με συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και με βασική προϋπόθεση η περιουσία του κάθε πολίτη να μην ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά. Από τη στιγμή που θα έπρεπε να υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις, αν παραμείνουν έτσι, καταλαβαίνετε και μηδενικό θα είναι το εισόδημα όταν κάποιος πλέον έχει τα 150 τετραγωνικά ως κριτήριο πάλι θα είναι εκτός. Σε ό,τι αφορά στις αντικειμενικές αξίες, είναι μία παράμετρος του ΕΝΦΙΑ. Υπάρχουν πάρα πολλοί παράμετροι που καθορίζουν ποιο θα είναι το τέλος του φόρου», είπε ο κ. Χατζησαλάτας.

 Επίδομα 400€ για τους επιστήμονες

 Εγκρίθηκαν 44.248 αιτήσεις, για το επίδομα των 400 ευρώ για τους επιστήμονες με τις πληρωμές να ξεκινούν από σήμερα. Σημειώνεται ότι από τις 18 έως τις 28 Μαρτίου ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για διορθώσεις.

 Voucher 200€ για 560.000 μαθητές & φοιτητές

 Η αντίστροφη μέτρηση για το voucher 200 ευρώ, που θα δοθεί σε 560 χιλιάδες μαθητές και φοιτητές, για την αγορά υπολογιστή, laptop, tablet ή smartphones για τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης έχει ξεκινήσει.

 Το voucher αφορά σε μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές έως 24 ετών, ενώ οι αιτήσεις μπορούν να γίνουν λογικά το τελευταίο 10ήμερο Μαρτίου στο gov.gr (με κωδικούς Taxisnet).

 Η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι είναι αρχικά να υποβάλουν την αίτησή τους, και εάν είναι δικαιούχοι θα λάβουν ηλεκτρονικό κωδικό που αντιστοιχεί σε έκπτωση 200 ευρώ. Στη συνέχεια θα έχουν τη δυνατότητα αποστολής του κωδικού ηλεκτρονικά σε e-shop για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού.

 Τα εισοδηματικά κριτήρια για το voucher 200 ευρώ είναι:

 Δύο γονείς με:

 1 παιδί: Ετήσιο εισόδημα έως 10.500 ευρώ

 2 παιδιά: Ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ

 3 παιδιά: Ετήσιο εισόδημα έως 13.500 ευρώ

 Μονογονεϊκές με:

 1 παιδί: Ετήσιο εισόδημα έως 9.000 ευρώ

 2 παιδιά: Ετήσιο εισόδημα έως 10.500 ευρώ

 3 παιδιά: Ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ

 «Φαίνεται ότι θα είναι για κάθε παιδί αυτό το voucher. Το πρόβλημα δεν είναι πόσα voucher θα λάβει κάθε οικογένεια. Το θέμα είναι ότι η οικογένεια θα πρέπει να βάλει τα επιπλέον χρήματα για την απόκτηση του εξοπλισμού αυτού», είπε ο κ. Χατζησαλάτας.