Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, πρώτα θα δοθούν οι προκαταβολές, μετά οι αυξήσεις άνω των 30 ετών και κατόπιν ο επανυπολογισμός. Οι Έλληνες συνταξιούχοι έχουν λαμβάνειν αυξήσεις και αναδρομικά έως τον προσεχή Μάιο, χρήματα τα οποία έπρεπε να είχαν δοθεί από 31/12/2020.

1. ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Η προκαταβολή θα καταβάλλεται δύο μήνες μετά την αίτηση. Μέχρι σήμερα αφορά 110.000 δικαιούχους, οι οποίοι δεν έχουν εισπράξει ούτε ευρώ. Τα ποσά είναι 360 και 384 ευρώ, αναλόγως της ηλικίας και των ετών ασφάλισης. Τα αναδρομικά θα αναλογούν στους μήνες που δεν είχαν λάβει χρήματα. Η κατάθεση της αίτησης θα γίνει σε ειδική πλατφόρμα, ενώ οι υποψήφιοι θα δηλώνουν στον e-ΕΦΚΑ τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ και το ΙΒΑΝ του δικού τους λογαριασμού. Σε αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω θανάτου του ασφαλισμένου, η χορήγηση της παροχής προϋποθέτει τη συμπλήρωση των χρονικών προϋποθέσεων που ορίζονται στις διατάξεις που διέπουν τους φορείς κύριας ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ. Το ποσό που χορηγείται ως προκαταβολή ισούται με 384 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο και, αν υπάρχουν άλλα δικαιοδόχα μέλη, με επιπλέον 384 ευρώ ισομερώς επιμεριζόμενο σε αυτά. Επί αιτήσεων για χορήγηση, κατά μεταβίβαση, σύνταξης λόγω θανάτου του συνταξιούχου, καταβάλλεται ποσό 384 ευρώ στον επιζώντα σύζυγο και, αν υπάρχουν άλλα δικαιοδόχα μέλη, επιπλέον ποσό 384 ευρώ ισομερώς επιμεριζόμενο σε αυτά. Η προσωρινή δεν δίδεται όταν οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές το ποσό των οποίων υπερβαίνει τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις ανώτατα όρια και όταν χορηγείται ήδη προσωρινή ή οριστική σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ οποιασδήποτε κατηγορίας.

2. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΜΕ 30+ ΕΤΗ

Οι άνω των 30 συντάξιμων ετών θα λάβουν αυξήσεις και αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019. Ακόμη δεν έχει αποσαφηνισθεί αν θα δοθούν πρώτα οι αυξήσεις και τα αναδρομικά για τους νέους συνταξιούχους, μετά την εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου, και αν ακολουθήσουν οι παλαιοί. Από τα έως τώρα δεδομένα, αν δεν υπάρξει ανατροπή, έχουμε αυξήσεις τον Απρίλιο και τον Μάιο.

3. ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ

Ήδη στα αναδρομικά των κληρονόμων, στις 10 Μαρτίου 2021 θα καταβληθούν χρήματα σε κληρονόμους οι οποίοι κατέθεσαν οριστικά τα απαιτούμενα έγγραφα στον ΕΦΚΑ έως τις 28 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, η πλατφόρμα θα είναι εν λειτουργία για την υποβολή νέων εγγράφων και μετά την 28η Φεβρουαρίου. Τέλος, στις 12 Απριλίου θα πληρωθούν αναδρομικά για κληρονομικό δικαίωμα σε διαθήκη.

4. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

Σε αυτή την κατηγορία η μείωση του 60% υποχωρεί στο 30% της σύνταξης. Δηλαδή, ο εργαζόμενος συνταξιούχος θα λαμβάνει το 70% της σύνταξής του, αντί του 40%. Όλα δείχνουν ότι τα χρήματα θα δοθούν Απρίλιο ή Μάιο. Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, οι κερδισμένοι είναι περίπου 30.000 συνταξιούχοι οι οποίοι άρχισαν να εργάζονται μετά τις 13 Μαΐου 2016 ή βγήκαν σε σύνταξη την ίδια ημερομηνία και εργάζονται.

ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ

Έως και τον Ιούνιο θα δοθούν σε 5 διαφορετικές περιπτώσεις χρήματα σε 1.500.000 συνταξιούχους έως και τα 3.450 ευρώ.

Συνταξιούχοι Δημοσίου, στρατιωτικοί
Από τα στοιχεία του e-ΕΦΚΑ προκύπτει ότι «το 2019 είχαμε 13.180 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης. Εδώ έχουμε συνταξιοδότηση με τον Νόμο Κατρούγκαλου, αλλά για τους συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης γίνεται ο επανυπολογισμός με τα βελτιωμένα ποσά του Νόμου Βρούτση, ο οποίος ισχύει από τον Οκτώβριο του 2019». Δηλαδή, όσοι έχουν άνω των 30 ετών θα λάβουν τον επανυπολογισμό, που θα δοθεί με τη σύνταξη Απριλίου. Με τη σύνταξη Μαΐου θα λάβουν τις αναδρομικές αυξήσεις 17 μηνών, από Οκτώβριο 2019 έως τη σύνταξη Μαρτίου 2021.

Όσοι βγήκαν από 13.05.16 έως 30.09.19 εκτός Δημοσίου
Αφορά 250.000 άτομα με πάνω από 30 έτη ασφάλισης και θα λάβουν αύξηση με τον επανυπολογισμό του Νόμου 4670. Εδώ οι αυξήσεις θα δοθούν με τη σύνταξη Μαΐου. Αργότερα, με τη σύνταξη Ιουνίου θα δοθεί και το 18μηνο των αναδρομικών.

Παλαιοί συνταξιούχοι με σύνταξη πριν από το 2016
Είναι όσοι είχαν και επανυπολογισμό με τον Νόμο Κατρούγκαλου. Όσοι έχουν πάνω από 30 χρόνια θα έχουν πάλι επανυπολογισμό της σύνταξής τους, για να λάβουν αυξήσεις με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης του Νόμου Βρούτση. Εδώ οι πληρωμές θα γίνουν Ιούνιο και μετά. Οι αυξήσεις για 200.000 συνταξιούχους θα μπουν με αναδρομικά από Οκτώβριο του 2019 έως την πληρωμή της νέας τους σύνταξης. Δηλαδή, οι παλαιοί θα έχουν αυξήσεις στη σύνταξη Ιουνίου και τα αναδρομικά τον Ιούλιο.

Απόστρατοι
Έχει σχέση η αύξηση αυτή με όσους δικαιώθηκαν με προαγωγή ενώ ήταν συνταξιούχοι. Έχουμε πάνω από 2.900 περιπτώσεις δικαίωσης, που λαμβάνουν αυξήσεις και αναδρομικά λόγω του επανυπολογισμού της σύνταξής τους με ανώτερο βαθμό της αρχικής σύνταξης. Δηλαδή, ο απόστρατος πλέον που προήχθη θα λαμβάνει τη σύνταξη του βαθμού που του απονεμήθηκε.

Αναδρομικά Δημοσίου - ΙΚΑ - ΔΕΚΟ - τραπεζών
Εδώ οι αποφάσεις θα ληφθούν με την εξ αναβολής δίκη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στα μέσα Μαρτίου, και την απόφαση του ΣτΕ, τον Μάιο.

ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Η προκαταβολή της σύνταξης είναι ακατάσχετη. Αν υπάρξει απορριπτική απόφαση, τα χρήματα επιστρέφονται, αλλά μπορούν να παρακρατηθούν από τα μελλοντικά ποσά της κανονικής.

Προσωρινές - εθνικές συντάξεις

  • €384………. 67+,15 έτη ασφάλισης
  • €384…………. 62 - 67, 20 έτη ασφάλισης
  • €360……………. 62 - 67, 15 έτη ασφάλισης
  • €360……………. κάτω των 62
  • €384…………… σύνταξη χηρείας
  • €384 + ……………αναδροµικά αναπηρική σύνταξη
Ποιοι πληρώνονται:

Οι αιτούντες που δεν έχουν λάβει χρήματα

  • Προκαταβολή εθνικής………… €360 - €384
  • Προσωρινή…………. €700 - €768
  • Προσωρινή Δημοσίου……….. 50%
  • Ιδιωτικός τομέας………… 80%
  • ΟΑΕΕ – ΕΤΕΑ………….. 70%
∆εν αλλάζει ό,τι ισχύει για την προσωρινή σύνταξη. Εθνική και προσωρινή θα κινούνται παράλληλα, αλλά η εθνική σύνταξη θα προηγείται.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»