-Όταν το Δεκέμβριο του 2004 ο Μπάμπης Βωβός αποκτούσε την έκταση των 89 στρεμμάτων του τουριστικού συγκροτήματος «Stella Maris» στον Γαλατά Τροιζηνίας απέναντι από τον Πόρο, ανακοίνωσε ταυτόχρονα μεγάλη επένδυση 30 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση και μετατροπή του σε πεντάστερο ξενοδοχείο. Σχεδόν 16,5 χρόνια μετά, το «Stella Maris» είναι από τα λίγα περιουσιακά στοιχεία που έμειναν στον πάλαι ποτέ κραταιό όμιλο real estate που κατέρρευσε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.

-Όχι, όμως, για πολύ ακόμα: Στις 19 Μαΐου έχει οριστεί πλειστηριασμός για την έκταση του «Stella Maris» με τιμή εκκίνησης τα 7,35 εκατ. ευρώ. Στα χρόνια που μεσολάβησαν είχαν ακουστεί διάφορα σενάρια περί πώλησης του ημιτελούς συγκροτήματος στην τουρκική Dogus και άλλους ξένους επενδυτές. Όπως φαίνεται, το ακίνητο απέναντι από τον Πόρο θα πωληθεί τελικά μέσω του πλειστηριασμού.

Στο ύψος τους οι τιμές των ταξί

-Μπορεί η δουλειά στα ταξί να έχει πέσει κατακόρυφα τον τελευταίο χρόνο, και το μέλλον να μην διαγράφεται και ιδιαίτερα ρόδινο, όμως η τιμή της άδειας ταξί παραμένει σταθερή γύρω στις 90.000 ευρώ. Μπορεί να θεωρείται «χρηματιστηριακό» είδος που η τιμή της διαμορφώνεται ανάλογα με την προσφορά και την ζήτηση όμως οι άνθρωποι του κλάδου θεωρούν ότι στην παρούσα συγκυρία τον πρώτο λόγο έχουν οι «μαντράδες» οι οποίοι συγκρατούν την άδεια στα επίπεδα ακόμη και κοντά στις 100.000 ευρώ την στιγμή που θα έπρεπε να είναι αρκετά χαμηλότερα.

-Οι αγοραπωλησίες αδειών πάντως το συγκεκριμένο διάστημα έχουν πέσει στα χαμηλότερα των τελευταίων ετών καθώς δεν υπάρχει ρευστότητα για αγορές αλλά ούτε και διάθεση για πώληση μιας και έχουν περιοριστεί τα έξοδα. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες δουλεύουν μόνοι τους μιάμιση βάρδια και μετά αποσύρουν τα ταξί καθώς οι περιορισμοί στις μετακινήσεις έχουν μηδενίσει την δουλειά μετά τις 9 το βράδυ.

Διαμαρτυρία για τα χαρισμένα στρέμματα

– Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χθες στο Λιοντάρι, στην παραλία της Πειραϊκής. Οι περίοικοι διαμαρτυρήθηκαν για τη συνέχιση της κατοχής 140 στρεμμάτων στην περιοχή Παλατάκι τα οποία είχε χαρίσει πριν πολλά χρόνια η δημοτική αρχή Πειραιά στον ΟΛΠ. Στη συνέχεια ο ΟΛΠ απέδωσε 10 στρέμματα τα οποία θα γίνουν παιδική χαρά, και για το λόγο αυτό διαμαρτυρήθηκαν ότι η Cosco επέστρεψε μόλις 10 στρέμματα από τα χαρισμένα.

Η αποεπένδυση της HSBC

-Η είδηση έρχεται από τη Γαλλία αλλά έχει και ελληνικό ενδιαφέρον: η τράπεζα HSBC είναι κοντά σε συμφωνία με την Cerberus (private equity) για να πουλήσει το δίκτυο των 230 καταστημάτων της στη χώρα έναντι 500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους Financial Times.

-Γιατί η είδηση έχει ελληνικό ενδιαφέρον; Διότι το δίκτυο καταστημάτων της HSBC στην Ελλάδα ανήκει στην HSBC France, άρα οι εξελίξεις στη Γαλλία ανοίγουν προφανώς τον δρόμο και για τη χώρα μας, από την οποία επίσης έχει αποφασίσει να αποεπενδύσει η HSBC, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης που υλοποιεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο υπουργός και το click inside

-Ποιος υπουργός ψωνίζει με την μέθοδο του click inside (παράδοση εντός – καταστήματος); Ο Άδωνις Γεωργιάδης, είναι η απάντηση. Ο αρμόδιος για την αγορά υπουργός άδραξε την ευκαιρία της εμφάνισής του σε τηλεοπτική εκπομπή για να προβάλλει τον νέο τρόπο αγορών.

-«Πρέπει να κλείσω γιατί έχω ραντεβού με τον γιο μου για αγορές μέσω click inside και δεν θέλω να το χάσω», αποκάλυψε στον «αέρα» δείχνοντας ότι και ο ίδιος προσαρμόζεται πλήρως σε όσα προβλέπονται. Κάτι ανάλογο, πάντως, είχε κάνει και λίγο πριν τα Χριστούγεννα όταν είχε αγοράσει κοστούμι με τη μέθοδο του click away (παράδοση εκτός).

Η Αχίλλειος πτέρνα του Brexit

-Μπορεί η κυβέρνηση Τζόνσον να διαχειρίζεται την κρίση της πανδημίας με επιτυχία μετά από την έναρξη των εμβολιασμών όμως στο μέτωπο της οικονομίας τα πράγματα δεν δείχνουν το ίδιο αισιόδοξα. Το εξωτερικό εμπόριο με βασικούς εταίρους όπως η Γερμανία έχει πέσει κατακόρυφα. Οι εισαγωγές από την Γερμανία ήταν μειωμένες κατά 12,2% το πρώτο δίμηνο ενώ οι εξαγωγές πήγαν ακόμη χειρότερα, – 27% το ίδιο διάστημα.

-Θα μπορούσε κανείς να πει ότι τα νούμερα είναι επηρεασμένα από την πανδημία καθώς πέρυσι το πρώτο δίμηνο δεν είχαν προκύψει ακόμη προβλήματα στο διεθνές εμπόριο όμως δεν είναι έτσι. Για παράδειγμα φέτος τον Φεβρουάριο οι γερμανικές εξαγωγές προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 25,7% υπερκαλύπτοντας κατά πολύ την ζημία που προκλήθηκε από την πτώση στις εξαγωγές προς Βρετανία.