Σε μία περίοδο που το αίτημα για ανάπτυξη και προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα μετά από τη δεκαετή οικονομική κρίση και εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, βήματα όπως αυτό που έγινε μεταξύ πρόσφατα μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Ελληνικός Χρυσός (θυγατρική εταιρεία της Eldorado Gold) είναι κάτι παραπάνω από θετικά.

Με την υπογραφή της σύμβασης πριν λίγες ημέρες, η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός (θυγατρική εταιρεία της Eldorado Gold), που λειτουργεί τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη ΒΑ Χαλκιδική μπαίνει πλέον σε φάση πλήρους ανάπτυξης.

Πρόκειται για μία επένδυση που αποφέρει πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία και την τοπική κοινωνία και μπαίνει σε ροή μετά από καθυστερήσεις ετών με την επιβάρυνση των καθυστερήσεων αυτών να αφορά τόσο το ελληνικό Δημόσιο όσο και την τοπική κοινωνία. Η δρομολόγηση της επένδυσης επιδρά θετικά στην εθνική οικονομία, την απασχόληση, την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον με νέες θέσεις εργασίας να δημιουργούνται στην περιοχή.


Η πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας (Ολυμπιάδα, Μαύρες Πέτρες-Στρατώνι, Σκουριές) εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει αποφασιστικά στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η κυβέρνηση, δηλαδή να αυξηθεί η συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ από 10% σε 15% μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Ο μεταλλευτικός κλάδος με τη σειρά του έχει αποδείξει ότι μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό πυλώνα ανάπτυξης καθώς παρουσιάζει σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ, απασχολώντας περισσότερους από 12.000 εργαζόμενους (πηγή ΣΜΕ, 2019) και δημιουργώντας εξαγωγές ύψους €0,8 δισ.

Το νέο επενδυτικό σχέδιο προβλέπει:

  • μείωση 40% στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου στις Σκουριές, χάρη στην προηγμένη τεχνολογία της Ξηρής Απόθεσης για την ασφαλή αποθήκευση των μεταλλευτικών καταλοίπων. Ο μειωμένος όγκος που αυτά θα καταλαμβάνουν κατόπιν της αφύγρανσης και συμπίεσής τους που προβλέπει η συγκεκριμένη μέθοδος, μειώνει δραστικά την επιφάνεια κατάληψης από 2 χώρους που είχαν αρχικά προβλεφθεί σε 1.
  • αναβάθμιση του Χώρου Ξηρής Απόθεσης Κοκκινόλακκα με πρόσθετη χωρητικότητα άνω των 3 εκ. κ.μ. σε έναν ενιαίο, προστατευμένο χώρο ασφαλούς απόθεσης των μεταλλευτικών καταλοίπων
  • ένα Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Αποβλήτων & Υδάτων, με την κατασκευή νέας μονάδας κατεργασίας νερού, αξίας 130+εκ,
  • Αντιπλημμυρική οχύρωσης όλων των εγκαταστάσεων της
  • Διαχείριση Αέρα-Θορύβου-Σκόνης μέσω εξειδικευμένων συστημάτων
  • συνεχή παρακολούθηση 24/7 όλων των περιβαλλοντικών παραμέτρων εντός και γύρω από τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις με το βραβευμένο Σύστημα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης 400+ σημείων.

 

Τέλος, είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι στο πλαίσιο της νέας επενδυτικής συμφωνίας, η Ελληνικός Χρυσός αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και δέσμευση να συνεχίσει να υποστηρίζει την τοπική κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής με την υλοποίηση εμβληματικών επενδύσεων ύψους €70 εκατ., για έργα κοινωνικής μέριμνας και ανάπτυξης, σε συνεχή διαβούλευση και συνεργασία με τις κοινότητες του Δήμου Αριστοτέλη.