Επιτόπιους φορολογικούς ελέγχους σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως σε τουριστικές περιοχές των νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου αλλά και της ηπειρωτικής χώρας προγραμματίζει να πραγματοποιήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και των επομένων μηνών. Οι εξορμήσεις των εφοριακών θα ξεκινήσουν, όταν πλέον θα έχουν ανοίξει και θα λειτουργούν όλες οι επιχειρήσεις που θα έχουν καταφέρει να επαναδραστηριοποιηθούν μετά το μακροχρόνιο lockdown.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, οι έλεγχοι θα διενεργούνται καθημερινά από κλιμάκια ελεγκτών των ΔΟΥ με τη συνδρομή υπαλλήλων του Γενικού Χημείου του Κράτους και από συνεργεία της Υπηρεσίας Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.) με τη συνδρομή τελωνειακών υπαλλήλων, τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες, ακόμη και στις επίσημες αργίες και θα στοχεύουν κυρίως στον εντοπισμό παραβάσεων που αφορούν στη μη έκδοση ή στην ανακριβή έκδοση αποδείξεων και λοιπών φορολογικών στοιχείων.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το έτος 2021, που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, προβλέπει συγκεκριμένα ότι φέτος θα διενεργηθούν τουλάχιστον 46.720 επιτόπιοι φορολογικοί έλεγχοι.

Ειδικότερα δε προβλέπεται ότι κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και έως το τέλος του 2021 θα πρέπει να έχουν διενεργηθεί:

30.000 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι (εμφανείς και μη) από τις ΔΟΥ
10.000 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι (πρόληψης) σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών ή σε στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.
6.000 εμφανείς έλεγχοι από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.
720 ειδικοί στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους φοροδιαφυγής και απάτης.

Πέραν των 46.720 επιτόπιων φορολογικών ελέγχων, η ΑΑΔΕ, σύμφωνα με πρόσφατα εκδοθείσα απόφαση του επικεφαλής της κ. Γ. Πιτσιλή έχει προγραμματίσει τη διενέργεια 23.000 πλήρων και μερικών φορολογικών ελέγχων από το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π., το Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ. και τις ΔΟΥ βάσει κριτηρίων ανάλυσης κινδύνων και με τη χρήση δεδομένων από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης που είναι διαθέσιμες ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ.

Επιπλέον, εντός του 2021, οι παραπάνω υπηρεσίες έλαβαν εντολή να ολοκληρώσουν τη διενέργεια ελέγχων στις ακόλουθες κατηγορίες υποθέσεων κατά προτεραιότητα:

Υποθέσεις που αφορούν σε εκθέσεις έρευνας των Υ.Ε.Δ.Δ.Ε..
Υποθέσεις που αφορούν σε πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος.
Υποθέσεις που αφορούν σε επιστροφές φόρων.
Υποθέσεις που αφορούν ατομικές επιχειρήσεις οι οποίες έλαβαν επιστροφή ΦΠΑ, καθώς και νομικά πρόσωπα, τα οποία έλαβαν επιστροφή φόρου εισοδήματος, χωρίς έλεγχο.
Υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός προσδιορισμός φόρων και προστίμων.
Υποθέσεις για τις οποίες επίκειται η έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων και προσωρινού προσδιορισμού φόρου και προστίμου.
Υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήποτε Εισαγγελικής ή Δικαστικής Αρχής και διατηρούνται στην ΑΑΔΕ.
Υποθέσεις των ΔΟΥ και Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. που αφορούν σε διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.
Υποθέσεις που αφορούν σε:
– διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES),
– πολυμερείς (ταυτόχρονους) ελέγχους που διενεργούνται από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές αρχές,
– διενέργεια ελέγχου στο πλαίσιο επανάληψης διαδικασίας καθώς και σε εκτέλεση προδικαστικής απόφασης,
– επιβολή προστίμων,
– τραπεζικές και ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς επίσης και ανώνυμες εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, οι οποίες έχουν ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 10.000.000 ευρώ.
– ανακλήσεις αδειών λειτουργίας γραφείων ή υποκαταστημάτων αλλοδαπών εταιρειών που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα με βάση τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 27/1975 , όπως ισχύει.
Υποθέσεις αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής κατόπιν αιτήματος, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 29 του ν. 4174/2013, όπως ισχύει.
Υποθέσεις που αφορούν στον μερικό έλεγχο φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑαπό το γραφείο σε περιπτώσεις που έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις μη έκδοσης ή έκδοσης ανακριβούς φορολογικού στοιχείου/λογιστικού αρχείου (παραστατικού).
Υποθέσεις που εκπληρώνουν τους επιμέρους τιθέμενους επιχειρησιακούς στόχους ελέγχου.
Υποθέσεις που εκπληρώνουν τους επιμέρους τιθέμενους επιχειρησιακούς στόχους ελέγχου ειδικών κατηγοριών φορολογουμένων, και στις οποίες δεν διενεργήθηκαν εντός των ετών 2019 και 2020.
Εκκρεμείς έλεγχοι ή επανέλεγχοι των υποθέσεων των ειδικών συνεργείων που έχουν συγκροτηθεί δυνάμει του άρθρου 39 του ν.1914/1990.
Υποθέσεις ελέγχων δέουσας επιμέλειας δηλούντων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο πλαίσιο του Κοινού Προτύπου Αναφοράς Αυτόματης Ανταλλαγής Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών (ΚΠΑ-CRS) και FATCA καθώς και υποθέσεις δέουσας επιμέλειας των υπόχρεων προσώπων του ν. 4557/2018.