Διεύρυνση της λίστας των περιπτώσεων άκυρης απόλυσης φέρνουν οι προτεινόμενες διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου, που τέθηκε σήμερα σε διαβούλευση, αλλάζοντας ριζικά τοπίο στο δίκαιο των απολύσεων. Από την ψήφιση του νομοσχεδίου και έπειτα θωρακίζονται ακόμα περισσότερο οι εργαζόμενοι, καθώς εφόσον κρίνεται άκυρη η απόλυση τους, τότε προβλέπεται η επιστροφή στην εργασία τους και η καταβολή  των μισθών για την περίοδο μέχρι την επαναπρόσληψη .

Παράλληλα, το βάρος της απόδειξης για τη νομιμότητα μιας απόλυσης πέφτει πλέον στον εργοδότη. Με απλά λόγια, εφόσον ένας εργαζόμενος έχει επαρκή στοιχεία ώστε να αποδείξει στο δικαστήριο τους λόγους που καθιστούν άκυρη την απόλυση του, εναπόκειται στον εργοδότη να αποδείξει ότι η απόλυση είναι έγκυρη.

Με το νομοσχέδιο παρέχεται ακόμα η δυνατότητα επιλογής εκ μέρους του εργοδότη ή του μισθωτού, να μην γίνει επαναπρόσληψη με αντιστάθμισμα τη χορήγηση ενισχυμένης – πρόσθετης αποζημίωσης. Ωστόσο, αν δεν υποβληθεί αίτημα από κάποια πλευρά, το δικαστήριο μπορεί να διατάξει επαναπρόσληψη.

Εν τω μεταξύ, παραμένουν όλες οι ισχύουσες περιπτώσεις ακυρότητας της απόλυσης, με ότι σημαίνει για αποζημίωση και επαναπρόσληψη (όπως απόλυση που οφείλεται σε δυσμενή διάκριση, λόγω φύλου, συνδικαλιστικής δράσης ή σεξουαλικών πεποιθήσεων), ενώ προστίθενται στον κατάλογο των απαγορεύσεων, οι απολύσεις- για άσκηση δικαιωμάτων σε περίπτωση βίας και παρενόχλησης, για πατέρα τέκνου μέχρι έξι μηνών, για εργαζόμενους που απολύονται επειδή έλαβαν κάποια άδεια, για εργαζόμενους που αρνήθηκαν τη διευθέτηση χρόνου εργασίας και για τηλεργαζόμενους που άσκησαν δικαίωμα αποσύνδεσης.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις απόλυσης, εκτός των παραπάνω, το δικαστήριο, αντί οποιασδήποτε άλλης συνέπειας, μετά από αίτημα είτε του εργαζομένου είτε του εργοδότη, αντί για επαναπρόσληψη, επιδικάζει υπέρ του εργαζομένου ποσό πρόσθετης αποζημίωσης ίση με αποδοχές 3 έως 24 μηνών.

Με άλλη διάταξη που περιλαμβάνεται στο εργασιακό νομοσχέδιο δίνεται το δικαίωμα στον εργοδότη να απαγορεύει την προσέλευση του εργαζομένου στη δουλειά μετά την προειδοποίηση της απόλυσής του και έως την επίσημη λύση της σχέσης εργασίας. Ο εργαζόμενος που δεν θα προσέρχεται στον χώρο εργασίας θα αμείβεται κανονικά.

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε όλες τις διατάξεις του σε διαβούλευση νομοσχεδίου