*** Με έναν έμμεσο, πλην ξεκάθαρο τρόπο, η Αθήνα ξεκαθάρισε στο Πεκίνο, πρόσφατα τα εξής, στο ανώτατο δυνατό επίπεδο:

Α) Προφανώς και οι κινεζικές επενδύσεις είναι ευπρόσδεκτες στην Ελλάδα

Β) Η επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά θα προχωρήσει κανονικά κι όποια προβλήματα καθυστερούσαν έως τώρα το project θα εξαλειφθούν

Γ) Ωστόσο, δεν θα ήταν ευπρόσδεκτη μια κινεζική ανάμειξη στο κομμάτι της αξιοποίησης των περιφερειακών λιμανιών. Όπερ σημαίνει ότι δεν θα ήταν καλό να ανακατευτεί στην περίπτωση, ας πούμε της Αλεξανδρούπολης (που «καίει» τις ΗΠΑ) ή της Καβάλας

Το μήνυμα εστάλη όπου δει, επαναλαμβάνουμε ότι ήταν ξεκάθαρο και ήδη μπήκε σε φάση υλοποίησης. Το project στον ΟΛΠ ξεμπλοκάρει.

^^^ Να αναφέρουμε πάντως εδώ ότι κινεζική παρουσία, εκτός από τον Πειραιά, υπάρχει και στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ). Απλώς, εκεί είναι βαριά η σκιά του Ιβάν Σαββίδη και καλύπτει τα πάντα.

! Και κάτι σχετικό: Ακόμα δεν έχει απαντηθεί το ερώτημα: Αποχώρησε κάπως … βιαστικά από την Αθήνα ή είναι ιδέα μας, η μέχρι πρότινος εδώ κινέζα πρέσβειρα; Σύμφωνα με μια εκδοχή, ο αντικαταστάτης της δεν θα έρθει νωρίτερα από τα τέλη Αυγούστου. Αν είναι έτσι, τότε γιατί η πρωθύστερη κίνηση;

*** Με ποιον ευρωπαίο ομόλογό του μιλά τακτικά ο Έλληνας πρωθυπουργός και για ποιον λόγο; Με τον Μάριο Ντράγκι, είναι η απάντηση. Κι αυτό γιατί ο ιταλός πρωθυπουργός έχει αναλάβει την σημαντικότερη κι ενδεχομένως ιστορικότερη αποστολή στη μετά – Covid εποχή. Ποια είναι αυτή; Να παρουσιάσει ένα βιώσιμο – κι άρα ρεαλιστικό – σχέδιο περικοπής του (δημόσιο και ιδιωτικού) χρέους, που δημιουργήθηκε εξαιτίας της πανδημίας.

^^^ Ο Ντράγκι ενδεχομένως να είναι, αυτή τη στιγμή, ο μοναδικός Ευρωπαίος πολιτικός, που μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος. Επειδή:

1.Διετέλεσε πρόεδρος της ΕΚΤ κι άρα έχει την τεχνογνωσία και το εκτόπισμα, για να το κάνει, χωρίς να διακινδυνεύει να χαρακτηρισθεί «γραφικός»

2.Αντιμετώπισε, πριν λίγα χρόνια, με επιτυχία την μεγαλύτερη οικονομική κρίση που χτύπησε την Ευρώπη μεταπολεμικά

3.Οπως όλα δείχνουν, θα είναι αυτός που θα κληθεί να καλύψει το πολιτικό κενό που θα αφήσει αποχωρώντας η γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, σε ευρωπαϊκό επίπεδο

@ Τι μας σημειώνεται αρμοδίως;

Πρώτον, ότι οι σχέσεις Μητσοτάκη – Ντράγκι είναι πολύ καλές

Δεύτερον, ότι η συνάντηση που είχαν περίπου προ μηνός οι δυο άντρες στο αεροδρόμιο της Τρίπολης της Λιβύης, όταν συνέπεσαν χρονικά, ήταν πολύ – πολύ σημαντική…

! Όσοι την ανακάλυψαν πρώτοι, θα βγάλουν λεφτά. Ο λόγος για την Βόρεια Μακεδονία και τα projects που αφορούν την ενέργεια και δη την πράσινη (ΑΠΕ). Ο Ζάεφ προχθές είπε πολλά και εννοούσε περισσότερα. Αν κανείς αμφιβάλλει, μπορεί να ρωτήσει τα ΕΛΠΕ.