Εντυπωσιακά αποτελέσματα μέσα στην κρίση παρουσιάζουν οι ελληνικές εταιρείες πληροφορικής, ενώ η πανδημία πυροδότησε κύμα εξαγορών που συνεχίζεται και στη φετινή χρονιά. Ο κλάδος αναμένεται και φέτος να κινηθεί ανοδικά, με τη συνδρομή και των σημαντικών έργων που προωθεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Τα περισσότερα καταστήματα λιανικής ήταν κλειστά για σχεδόν μία στις τρεις ημέρες του 2020. Και, όμως, η Πλαίσιο των Γιώργου και Κώστα Γεράρδου, το 70% των εσόδων της οποίας προέρχεται από τα καταστήματα ανακοίνωσε για την περυσινή χρονιά αύξηση 11,8% στα έσοδα που έφτασαν τα 355 εκατ. ευρώ. Ακόμα μεγαλύτερη αύξηση (σχεδόν 25%) είχε πέρυσι ο βραχίονας προϊόντων πληροφορικής του ομίλου Quest του Θεόδ. Φέσσα, μέσω των θυγατρικών Info Quest Technologies, iSquare, Quest on Line και iStorm. Η μεγάλη ανάγκη για τεχνολογικό εξοπλισμό εργαζομένων (που δούλευαν από το σπίτι) και μαθητών / σπουδαστών ήταν αυτή που οδήγησε προς τα πάνω τα έσοδα των εταιρειών, με σημαντική στήριξη από το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Δεν ήταν μόνο η λιανική πώληση τεχνολογικών προϊόντων που εμφανίζεται από τους μεγάλους κερδισμένους της κρίσης. Ολόκληρη η αγορά πληροφορικής, από τις εφαρμογές λογισμικού μέχρι τις υπηρεσίες ολοκλήρωσης συστημάτων για επιχειρήσεις και δημόσιο κινήθηκε πέρυσι ανοδικά. Η Unisystems του ομίλου Quest παρουσίασε διψήφια αύξηση εσόδων (15,4%), αλλά και υπερδιπλασιασμό της προ φόρων κερδοφορίας (113,6%). Τα έσοδα της Intrasoft International έφτασαν πέρυσι τα 197,3 εκατ. ευρώ με αύξηση σχεδόν 11% ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 5,2 εκατ. έναντι 3,2 εκατ. το 2019. Με έσοδα 31,7 εκατ. και αύξηση 6,6% έκλεισε το 2020 η Byte του Σπύρου Βυζάντιου.

Αλλά και οι εταιρείες λογισμικού, όπως η Epsilon Net, με επικεφαλής τον Γιάννη Μίχο, η Entersoft, κ.α. είδαν τα οικονομικά τους αποτελέσματα να εκτοξεύονται, όχι μόνο επειδή ενσωμάτωσαν τις εξαγορές που πραγματοποίησαν, αλλά και λόγω οργανικής ανάπτυξης. Τα έσοδα της Epsilon Net έφτασε τα 21,7 εκατ. (αύξηση σχεδόν 21%) και τα κέρδη μετά φόρων τα 3,3 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα καθαρά έσοδα του ομίλου Entersoft ανήλθαν σε 16,57 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 7,5% περίπου ενώ τα κέρδη προ φόρων παρουσίασαν για άλλη μια χρονιά μεγάλη αύξηση κατά 47,7% και ανήλθαν σε 4,29 εκατ. ευρώ. Ικανοποιητική πορεία παρουσίασε και ο τρίτος ισχυρός πόλος του κλάδου λογισμικού, η Soft One, μεγαλύτερος μέτοχος της οποίας είναι ο όμιλος Olympia του Πάνου Γερμανού.

Τα στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν πως η πανδημία αύξησε σημαντικά τις επενδύσεις που πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις, αλλά και το δημόσιο, σε νέες τεχνολογίες. Στην ουσία «αποκάλυψε τα προβλήματα και τα κενά που υπήρχαν στα τεχνολογικά συστήματα πολλών μεγάλων και μικρότερων εταιρειών». Γι’ αυτό και τους τελευταίους μήνες καταγράφεται σημαντική άνοδος στις δαπάνες για αναβάθμιση των υποδομών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

Σημαντική ώθηση έδωσε στον κλάδο και η έκρηξη του ηλεκτρονικού εμπορίου. Όλα τα ηλεκτρονικά καταστήματα των εταιρειών παρουσίασαν πολύ μεγάλη αύξηση εσόδων κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς, ενώ η δεύτερη καραντίνα στήριξε τις πωλήσεις και στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Τα στοιχεία δείχνουν, μάλιστα, πως ακόμα και μετά το άνοιγμα των φυσικών καταστημάτων, η στροφή των καταναλωτών προς το ηλεκτρονικό εμπόριο θα διατηρηθεί σε σημαντικό βαθμό.
Κύμα εξαγορών

Η κρίση οδήγησε και σε ένα κύμα εξαγορών στον κλάδο, με σημαντικότερη την απόκτηση της SingularLogic από το σχήμα Epsilon Net – Space Hellas. Κάποιοι, όπως η Profile, αξιοποίησαν τις καλές ημέρες για να διευρύνουν ακόμα περισσότερο τη διεθνή τους παρουσία μέσω της εξαγοράς της σουηδικής Euronext Centevo. Η Entersoft που διοικείται από τον Αντ. Κοτζαμανίδη, προχώρησε τους τελευταίους μήνες σε σειρά εξαγορών για να διευρύνει τη γκάμα υπηρεσιών που προσφέρει στην πελατεία της και να ενισχύσει τη θέση της σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας, όπως τα logistics που επίσης γνωρίζουν μεγάλη ανάπτυξη λόγω πανδημίας.

Οι εξαγορές που πυκνώνουν τους τελευταίους μήνες συνδέονται και με δύο άλλους παράγοντες: Πρώτον, η καλή πορεία του κλάδου έχει οδηγήσει σε βελτίωση των αποτιμήσεων οπότε αρκετοί μέτοχοι βλέπουν πιο θετικά την πώληση ποσοστού. Επιπλέον, η έναρξη της πανδημίας συνέπεσε με μια περίοδο που αποχωρεί η πρώτη γενιά της ελληνικής αγοράς πληροφορικής, οι επιχειρηματίες που δημιούργησαν εταιρείες πριν σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Οι εξαγορές συνεχίζονται και φέτος καθώς έχουν καλλιεργηθεί μεγάλες προσδοκίες για τα έργα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επιπλέον η κυβέρνηση έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου και των ελληνικών επιχειρήσεων, όπως τονίζει με κάθε ευκαιρία και ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης.