Ακινητα
Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Ριζικές αλλαγές – Πού αυξάνεται και πού μειώνεται – Ποιες περιοχές εντάσσονται

Για το νέο σχέδιο ήδη προϊδέασε η Κομισιόν

Για αρκετό καιρό ήταν στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών το σχέδιο για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε περισσότερες δόσεις, οι οποίες κατά πάσα δυνατότητα θα ξεκινούν από Μάρτιο. Ωστόσο δεν έχει διασαφηνιστεί εάν η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα είναι σε 9 ή σε 12 μηνιαίες δόσεις.

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες οι οποίες και θα επηρεάσουν και το ύψος του ΕΝΦΙΑ.

Ο ΕΝΦΙΑ του 2022 θα υπολογιστεί με τις νέες τιμές, ενώ στο σύστημα θα ενταχθούν και 3.500 νέες περιοχές. Δεδομένο είναι πως ο φόρος δεν θα είναι ίδιος για όλους. Άλλοι θα πληρώσουν περισσότερα και άλλοι λιγότερα.

Πού αυξάνονται και πού μειώνονται οι αντικειμενικές

Από αυτές προκύπτουν κυρίως αυξήσεις σε περιοχές που τα τελευταία χρόνια, ειδικά μέχρι το 2019, σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση και η οι εμπορικές τιμές βρίσκονται σε δυσαρμονία με τις αντικειμενικές. Βασική αιτία το Airbnb.

Εκεί που θα παρατηρηθούν σημαντικές αυξήσεις είναι στο κέντρο της Αθήνας, στα Νότια Προάστια και σε περιοχές περιφερειακά της Αττικής που υπήρξε εσχάτως μεγάλη ζήτηση ανεβάζοντας τις τιμές.

Πιο συγκεκριμένα
Περιοχές που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, όπως για παράδειγμα, Κουκάκι, Εξάρχεια, Κυψέλη, Κολωνάκι, Πατήσια, Αμπελόκηποι, Παγκράτι.

Νότια προάστια σε ειδικά σε όσες περιοχές είναι στην παραλιακή ζώνη, Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη, Ελληνικό, Π. Φάληρο, Καλαμάκι κ.λπ.

Περιοχές του Πειραιά και ειδικά αυτές που αποκαλούνται «λαϊκές» συνοικίες, όπως Κορυδαλλό, Αιγάλεω, Περιστέρι.

Περιοχές της Θεσσαλονίκης όπου οι τιμές πώλησης των ακινήτων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Νέες περιοχές

Στο αντικειμενικό σύστημα τιμών θα ενταχθούν περίπου 3.000 – 3.500 νέες περιοχές οι οποίες μέχρι σήμερα ήταν εκτός και θα αποφέρουν έσοδα περίπου 300 εκατ. ευρώ, ενώ σταδιακά το επόμενο χρονικό διάστημα θα έρθουν προς ένταξη και άλλες 3.500 περίπου περιοχές.

Ποιες περιοχές επηρεάζονται

Στην Αττική οι νέες εντάξεις στο αντικειμενικό σύστημα αφορούν περιοχές στη Βάρκιζα, τα Λεγρενά, την Αγία Μαρίνα, το Δασκαλειό, το Πόρτο Ράφτη, τον Ασπρόπυργο. Επίσης στο αντικειμενικό σύστημα εντάσσονται όλες οι περιοχές της Σαλαμίνας και των Κυθήρων που είναι εκτός, ενώ στην Αίγινα εντάσσονται η Πέρδικα, ο Μεσαγρός και η Σουβάλα.

Στον Νομό Θεσσαλονίκης αντικειμενικές αξίες θα αποκτήσουν για πρώτη φορά περιοχές του Λαγκαδά και στη Χαλκιδική θα ενταχθούν παραλιακές περιοχές της Κασσάνδρας.

Στην Αχαΐα, εντάσσονται όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές, στην Αιτωλοακαρνανία εντάσσονται όλες οι περιοχές κοντά στη Λίμνη Τριχωνίδα ενώ στο νομό Τρικάλων οι αντικειμενικές αξίες θα επεκταθούν στο Περτούλι, στην Ελάτη, στην Πύλη, στο Καστράκι.

Μεγαλύτερα φορολογητέα αξία θα αποκτήσουν τα ακίνητα στην Ιθάκη η οποία βρίσκεται στο σύνολό της εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων αλλά και το Ληξούρι στην Κεφαλονιά.

Το ίδιο ισχύει και για περιοχές-φιλέτα στη Μύκονο, στην Πάρο αλλά και στην Κέρκυρα, την Ρόδο και άλλους τουριστικούς προορισμούς.

Πού θα μειωθούν οι αξίες

Αντίθετα θα υπάρξουν και μειώσεις και κυρίως θα επηρεαστούν περιοχές που βρίσκονται στα Βόρεια Προάστια, όπως Μαρούσι, Πεντέλη, Ψυχικό, Φιλοθέη, που τα τελευταία χρόνια είχαν παρατηρηθεί αδικαιολόγητα μεγάλες αυξήσεις.

Έρχονται μεσοσταθμικές μειώσεις

Επειδή όμως τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ είναι συγκεκριμένα και από τις πιο πάνω αλλαγές το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι ουδέτερο, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει σχέδιο ελάφρυνση για την συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων. Βέβαια θα υπάρξουν και κάποιοι που θα πληρώσουν περισσότερα.

Δύο είναι οι σκέψεις από τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί. Η μία να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8% ίσως και περισσότερο ή να υπάρξει συνδυασμός, δηλαδή μείωση για όλους – μετά τον υπολογισμό των νέων τιμών – και μείωση ή κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου. Το τελευταίο μάλιστα αποτελεί προεκλογική δέσμευση του κυβερνώντος κόμματος.