Σε ρηχά νερά συνεχίζει να κινείται για πάνω από ένα μήνα η αγορά κρυπτονομισμάτων, με το Bitcoin να δείχνει αδύναμο να ανακάμψει με τρόπο πειστικό, βρίσκοντας ισχυρή αντίσταση στο επίπεδο των 38.000 δολαρίων.

Αποτέλεσμα είναι η τιμή του να έχει κολλήσει περίπου 40% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό που κατέγραψε στα μέσα Απριλίου. Η χθεσινή εκτίναξη του Dogecoin κατά 30% μετά την απόφαση της μεγαλύτερης πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων των ΗΠΑ, Coinbase, να αρχίσει να δέχεται μεταφορές Dogecoin στην έκδοση Coinbase Pro, ήταν ένα θετικό νέο που μετά από αρκετό καιρό έδωσε ώθηση στην αγορά.

Τώρα που έπεσε η σκόνη της μεγάλης διόρθωσης, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο Μάιος του 2021 θα μείνει στην ιστορία ως ο χειρότερος μήνας από πλευράς αποδόσεων στη σύντομη ζωή των κρυπτονομισμάτων. Μέχρι την επόμενη μεγάλη διόρθωση αφού οι ειδικοί προειδοποιούν όσους επενδυτές θέλουν να ασχοληθούν με τα ψηφιακά assets ότι στη συγκεκριμένη αγορά πρέπει να μάθουν να ζουν με την υπερβολική μεταβλητότητα.


Η μεγαλύτερη πτώση από το 2011
Η τιμή του Bitcoin υποχώρησε πάνω από 37% μέσα στον Μάιο, που είναι η μεγαλύτερη πτώση από τον Σεπτέμβριο του 2011. Οι συνθήκες σήμερα είναι πολύ διαφορετικές. Πριν από δέκα χρόνια το Bitcoin ήταν στην ουσία ολόκληρη η αγορά των κρυπτονομισμάτων, με τιμή κοντά στα 2 δολάρια και συνολική κεφαλαιοποίηση που δεν ξεπερνούσε τα 1 δισ. δολάρια. Σήμερα, η τιμή του Bitcoin διαμορφώνεται κοντά στα 38.000 δολάρια, ενώ υπάρχουν πάνω από 10.000 κρυπτονομίσματα με συνολική αξία άνω των 1,5 τρισ. δολαρίων.

Είναι προφανές λοιπόν ότι η αγορά βιώνει τη χειρότερη στιγμή της. Ακόμα όμως και μετά τη μεγαλύτερη διόρθωση που έχει καταγραφεί, το Bitcoin σημειώνει κέρδη 24% μέσα στο 2021 και άνω του 270% μέσα στο 2020.

Ευκαιρία, φούσκα ή σταθεροποίηση;
Οι υποστηρικτές των ψηφιακών νομισμάτων βλέπουν μία μεγάλη αγοραστική ευκαιρία. Στο αντίπαλο στρατόπεδο, οι σκεπτικιστές βλέπουν μια φούσκα που δεν θα αργήσει να σκάσει. Υπάρχει βέβαια και η μέση οδός, το σενάριο κατά το οποίο η αγορά θα παραμείνει για αρκετό κοντά στα τρέχοντα επίπεδα ή σε ένα στενό σχετικά εύρος διακύμανσης, όπως συνέβη κατά την προηγούμενη μεγάλη διόρθωση που σημειώθηκε το 2018.

Το προηγούμενο sell-off εξελίχθηκε ως εξής: Από τα μέσα Δεκεμβρίου 2017 έως τις αρχές Απριλίου 2018, η τιμή του Bitcoin «έσκασε» καταγράφοντας πτώση 65%, από τα 19.300 δολάρια στα 6.900 δολάρια. Ήταν η καλύτερη αφορμή για πολλούς ακαδημαϊκούς και άλλους υπέρμαχους των παραδοσιακών επενδύσεων να κρεμάσουν στην αγορά κρυπτονομισμάτων την ταμπέλα «φούσκα».

Χρειάστηκε πάνω από ένας χρόνος για να εμφανίσει σημάδια ανάκαμψης το Bitcoin και να δει την τιμή του να ξεπερνά τα 7.000 δολάρια. Για να πιάσει ωστόσο το προηγούμενο ιστορικό του υψηλό, αυτό των 19.300 δολαρίων, έπρεπε να περιμένει έως τις αρχές Δεκεμβρίου του 2020.

Σήμερα τα crypto συνθέτουν μια πολύ μεγαλύτερη αγορά σε σύγκριση με το 2018, πόσο μάλλον με το 2011. Η μεγάλη πτώση του 2018 είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν περίπου 530 δισ. δολάρια και να μειωθεί η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων κατά περίπου 70%.

Αυτή τη φορά η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς υποχώρησε κατά 50% όμως χάθηκαν από το σύστημα 1,3 τρισ. δολάρια. Όσο υψηλότερα φτάνουν οι τιμές, τόσο μεγαλώνει η αγορά και ασχολούνται με αυτή περισσότεροι επενδυτές. Αυτός είναι και ο λόγος που η πτώση πονάει κάθε φορά περισσότερο.