Η ταχύτητα με την οποία πέρασαν οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες στη ψηφιακή εποχή και μάλιστα με επιτυχία μεγάλη μετά την πρώτη κρίση της πανδημίας, εκτός από τις απίστευτες αλλαγές που επέφερε στις συναλλακτικές συνήθειες, προκάλεσε όπως φαίνεται τις σκέψεις και τα σχέδια ισχυρών οικονομικών παικτών και ομίλων, για την άνθιση των λεγόμενων digital ή mobile banks και στην ελληνική αγορά.

Η πρόκληση είναι μεγάλη, καθώς το τοπίο παραμένει προς το παρόν λίγο αδιευκρίνιστο θεσμικά, αλλά το έδαφος από την άλλη γίνεται πολύ πρόσφορο, σχεδόν μήνα με το μήνα, όπως τουλάχιστον λένε οι ειδικοί του τραπεζικού κλάδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τραπεζικές συναλλαγές που πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά και μακριά από το δίκτυο των καταστημάτων των τραπεζών, φθάνουν σήμερα κοντά στο 90% του όγκου των συναλλαγών, ενώ ειδικότερα στις νεότερες γενιές εξελίσσεται σε κεντρική τάση η χρησιμοποίηση των υπηρεσιών που προσφέρουν στην Ελλάδα οι ξένες digital τράπεζες, για συναλλαγές κάτω των 1.000 ευρώ.

Η στροφή στις ψηφιακές τράπεζες

Οι γενιές των millennials δείχνουν σαφή προτίμηση στις ψηφιακές τράπεζες, οι οποίες αξιοποιούν την τεχνολογία και παρέχουν τραπεζικές υπηρεσίες σε κινητό τηλέφωνο και έξυπνες συσκευές. Αυτό διαμορφώνει ένα εντελώς νέο και συνεχώς διευρυνόμενοπεδίο του τραπεζικού ανταγωνισμού και στην Ελλάδα, όπως επισημαίνουν και οι αναλυτές του κλάδου.

Σε αυτή την κατεύθυνση μάλιστα, θα κινηθούν ακόμη και οι μεγάλες συστημικές τράπεζες, σε ένα προσεχές στάδιο, με την ίδρυση θυγατρικών digital – mobile banks, που θα είναι καθαρά αυτονομημένες από τους παραδοσιακούς τραπεζικούς μηχανισμούς. Κατά τα πρότυπα λίγο –πολύ της Revolut ή της N26, που είναι οι γνωστότερες ψηφιακές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. Η Revolut εποπτεύεται από τις βρετανικές Αρχές, ενώ η N26 διαθέτει γερμανική τραπεζική άδεια και συνεργάζεται με τη Deutsche Bank. Επίσης, παρουσία συναλλαγών στην ελληνική αγορά σημειώνουν η Monese από το Ηνωμένο Βασίλειο και η Bunq η οποία διαθέτει ολλανδική τραπεζική άδεια. Η επέλαση των fintech δίνει αυτή τη στιγμή πολλές λύσεις, πρωτίστως στο πεδίο των πληρωμών, όπου στην Ελλάδα έχει αξιοσημείωτο και διαρκώς αυξανόμενο ρόλο η Viva Wallet.

Digital banks: Το νέο τοπίο

Πρόκειται για μία παγκόσμια επανάσταση, λένε οι ειδικοί, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και θα προκαλέσει απίστευτες ανατροπές στο τραπεζικό σύστημα. Είναι μία ισχυρή παγκόσμια τάση η «ψηφιακή τραπεζική» και η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελέσει την εξαίρεση. Ούτε μπορεί ο κλασσικός κορμός των τραπεζών, στην ελληνική ή τις ξένες αγορές, να αντικαταστήσει τις νέες τεχνολογικές πλατφόρμες και τα νέα ψηφιακά «σπίτια» συναλλαγών, που θα ανθίζουν σαν τα μανιτάρια, έχοντας συγκριτικά πολύ χαμηλότερα κόστη σε ανθρώπινο δυναμικό και εγκαταστάσεις.

Η εικόνα θα αλλάζει συνεχώς. Αρχικά οι τραπεζικές εργασίες μεταφέρθηκαν από τα καταστήματα και τα ΑΤΜ στην οθόνη του υπολογιστή και από εκεί στα κινητά τηλέφωνα και τις λεγόμενες έξυπνες συσκευές. Το κινητό τηλέφωνο είναι πλέον και το ψηφιακό πορτοφόλι, ενώ όλο και πιο δημοφιλείς γίνονται εφαρμογές που συγκεντρώνουν τις ψηφιακές υπηρεσίες όλων των τραπεζών σε ένα περιβάλλον. Οι «πελάτες» γίνονται περισσότερο «χρήστες», καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των τραπεζικών υπηρεσιών παρέχεται πλέον μέσω ψηφιακών καναλιών. Έρευνες μάλιστα διεθνώς, δείχνουν ότι η αποδοχή του mobile bank κυρίως στις νεότερες γενιές, είναι συντριπτική!