Σύγκλιση των τιμών ενοικίασης ανάμεσα στις φθηνότερες και τις πιο ακριβές περιοχές του λεκανοπεδίου της Αττικής, παρατηρείται τους τελευταίους μήνες.

Η στροφή της συντριπτικής πλειονότητας των ενδιαφερόμενων στην λύση της ενοικίασης κατοικίας, αντί της αγοράς, έχει μετατρέψει την εύρεση ακινήτου σε «σπαζοκεφαλιά» για πολλούς, καθώς δεν είναι καθόλου εύκολο να βρεθεί το κατάλληλο ακίνητο, στην κατάλληλη τιμή και περιοχή.


Μια λύση ήταν η μετακίνηση σε πιο προσιτές συνοικίες, όπως για παράδειγμα στα δυτικά προάστια.

Ωστόσο, όπως δείχνουν οι τάσεις των τιμών των ενοικίων, σύντομα, ούτε αυτές θα μπορούν να θεωρηθούν ιδιαίτερα προσιτές, καθώς οι τιμές έχουν εκτοξευτεί τα τελευταία τρία χρόνια.


Αύξηση ενοικίων κατά 11% στα δυτικά προάστια
Με βάση τα στοιχεία του δικτύου ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos, στα δυτικά προάστια, το μέσο ζητούμενο ενοίκιο κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο άγγιξε τα 7 ευρώ/τ.μ., ποσό που αποτελεί αύξηση κατά 11% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα κι ενώ μεσολάβησε η πανδημία του νέου κορονοϊού.

Είναι προφανές ότι αν δεν υπήρχε η αρνητική αυτή επίδραση, τα ενοίκια θα μπορούσαν να έχουν αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Αξίζει δε να τονιστεί ότι στις περιοχές των δυτικών προαστίων, το μέσο ζητούμενο ενοίκιο δεν ξεπερνούσε τα 4,5 ευρώ/τ.μ. το 2018, δηλαδή ήταν 24% φθηνότερο!

Ασφαλώς, αυξήσεις και μάλιστα σημαντικές, καταγράφονται και σε άλλες περιοχές.

Μεγαλύτερες αυξήσεις σε Λούτσα, Ανάβυσσο και Πεύκη
Σε πρόσφατη έρευνα, η Spitogatos ανέφερε ότι τον τελευταίο χρόνο, η μεγαλύτερη αύξηση ενοικίων με 32,4% παρατηρείται στην Λούτσα, με το μέσο ζητούμενο ενοίκιο να διαμορφώνεται σε 6,6 ευρώ/τ.μ.

Αύξηση κατά 24,4% σημειώθηκε και στην Ανάβυσσο, στα 7,3 ευρώ/τ.μ., ενώ όσοι ενδιαφέρονται να νοικιάσουν ένα διαμέρισμα στην Πεύκη, θα πρέπει να υπολογίζουν ότι θα χρειαστούν περίπου 9 ευρώ/τ.μ., με την αύξηση του τελευταίου 12μήνου να αγγίζει το 20%.

Στον αντίποδα, περιοχές των νοτίων προαστίων, όπου οι τιμές ενοικίασης είχαν απογειωθεί την τελευταία διετία, κατέγραψαν διορθώσεις τον τελευταίο χρόνο.

Στο Ελληνικό, η μέση τιμή διαμορφώνεται σήμερα σε 10,6 ευρώ/τ.μ., μειωμένη κατά 23,3% σε ετήσια βάση, ενώ στο Νέο Φάληρο, η πτώση άγγιξε το 11,5% σε 7,4 ευρώ/τ.μ.

Μειωμένα κατά 10% είναι και τα ενοίκια των κατοικιών στην Παλαιά Φώκαια, καθώς δεν ξεπερνούν τα 6 ευρώ/τ.μ.

Υπενθυμίζεται ότι σε πανελλαδικό επίπεδο, η μέση τιμή διαμορφώνεται σε 7,4 ευρώ/τ.μ., ενώ στο κέντρο της Αθήνας, οι τιμές έχουν αρχίσει να εξορθολογίζονται, καθώς διαμορφώνονται σήμερα σε 8,86 ευρώ/τ.μ., έχοντας υποχωρήσει κατά 6,1% σε ετήσια βάση.

Ακόμα κι έτσι βέβαια, το κόστος παραμένει δυσανάλογα υψηλό των εισοδημάτων μεγάλης μερίδας πολιτών.

Ως εκ τούτου, είναι πολύ φυσιολογικά τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας της Eurostat, βάσει των οποίων σχεδόν το 70% των νέων ηλικίας 18-34 ετών, εξακολουθούν να μένουν με τους γονείς τους.

Μάλιστα, πρόκειται για αύξηση κατά 8,7% σε σχέση με το 2011, δείγμα της επίδρασης της οικονομικής κρίσης στα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Το πρόβλημα ασφαλώς έγκειται στο ότι κατά την ίδια περίοδο, δεν υπήρξε ανάλογη προσαρμογή προς τα κάτω και στο κόστος στέγασης.

Αντιθέτως και παρά την εκτόξευση της ανεργίας και την κρίση, οι τιμές των ενοικίων αυξήθηκαν κατά 11,1% από το 2011 έως και το 2020, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο την αναντιστοιχία ανάμεσα στα ενοίκια και τα εισοδήματα.