Επενδυτικό σχέδιο για την εγκατάσταση νέων μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και αποθήκευσης συνολικής ισχύος 7 GW, τα 5 GW από τα οποία βρίσκονται σε στάδιο πέραν της βεβαίωσης παραγωγού, έχει σε εξέλιξη η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, όπως υποστήριξε σήμερα ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης. Στόχος είναι να βρίσκονται σε λειτουργία μέσα στην επόμενη πενταετία τουλάχιστον 3 GW μονάδων ΑΠΕ.

Κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ο κ. Περιστέρης επισήμανε πως στη διάρκεια των τελευταίων μηνών σημαντικοί ξένοι θεσμικοί επενδυτές επένδυσαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέσω της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Πρόσθεσε πως στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου της φετινής χρονιάς εισήλθαν στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ο κ. Βαγγ. Μαρινάκης (απέκτησε σημαντικό ποσοστό της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) και η κα Μαριάννα Λάτση (απέκτησε ποσοστό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ). Έτσι, όπως εξήγησε, «ο όμιλος παραμένει ενοποιημένος και με σταθερή μετοχική βάση, με ανθρώπους που πιστεύουν σε αυτό που κάνουμε οι οποίοι θα ακολουθήσουν και θα βοηθούν όπου μπορούν στα επόμενα επενδυτικά μας σχέδια».

«Το 2020 ήταν αρκετά επιτυχημένη χρονιά για την εταιρεία καθώς βλέπουμε πως αυτό που κάνουμε εμείς από το 1990 έχει αρχίσει να επεκτείνεται. Πολλές επιχειρήσεις στρέφονται στην πράσινη ενέργεια, όχι μόνο στα επίγεια αιολικά και φωτοβολταϊκά, αλλά και σε άλλες δραστηριότητες που κινούμαστε εδώ και χρόνια όπως η αποθήκευση ενέργειας και τα θαλάσσια αιολικά» είπε ο κ. Περιστέρης. Ο ίδιος εξήγησε πως οι ζημιές που έγραψε στη φετινή χρονιά η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εξαιτίας της πρωτόγνωρης φυσικής καταστροφής στο Τέξας, το επενδυτικό σχέδιο του ομίλου συνεχίζεται κανονικά και «ακολουθεί μια περίοδος σημαντικής ανάκαμψης».

Τα 3 GW μέσα στην επόμενη πενταετία «δεν είναι ο τελικός μας στόχος, αλλά ενδιάμεσος στόχος» εξήγησε ο κ. Περιστέρης. Στα αιολικά πάρκα, όπου η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι ο μεγαλύτερος «παίκτης» στην Ελλάδα και ο μεγαλύτερος στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, βρίσκονται σε στάδιο κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή νέα αιολικά συνολικής ισχύος 400 MW. Επιπλέον ωριμάζουν άλλα 63 έργα που έχουν λάβει βεβαίωση παραγωγού και συνεχίζουν την αδειοδοτική τους διαδικασία. Στα φωτοβολταϊκά πάρκα, η συνολικής ισχύς των υπό ανάπτυξη έργων του ομίλου φτάνει τα 1,7 GW, με τα 1,1 GW να έχουν πάρει βεβαίωση παραγωγού.

Ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είπε πως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει σε εξέλιξη το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα στη χώρα για την ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης, συνολικής αποθηκευτικής ικανότητας 2 GW σε διάφορα στάδια αδειοδότησης. «Εδώ και δέκα χρόνια σχεδιάζουμε τα έργα αποθήκευσης αλλά τώρα ωρίμασαν οι αντικειμενικές και εξωτερικές συνθήκες, τόσο από την πολιτεία, όσο και από την ευρύτερη αγορά» πρόσθεσε. Κατά τον κ. Περιστέρη ο όμιλος δεν επενδύει μόνο σε μπαταρίες που είναι εξαιρετικά χρήσιμες αλλά έχουν χαμηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία αλλά και στην τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης (με δύο σημαντικά έργα σε Αμφιλοχία και Αμάρι Κρήτης) που έχει τεράστια εγχώρια προστιθέμενη αξία (θέσεις εργασίας, υλικά, κ.α.).

Τέλος η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανακοίνωσε πρόσφατα τη στρατηγική συνεργασία με την Ocean Winds (κοινή εταιρεία των ομίλων Engie και EDPR) στα θαλάσσια αιολικά πάρκα το ρυθμιστικό πλαίσιο αδειοδότησης των οποίων αναμένεται να οριστικοποιηθεί φέτος από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει την ανάπτυξη πλωτών αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 1,5 GW.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Μαν. Μαραγκουδάκης είπε πως ο όμιλος διαθέτει σήμερα 1.800 MW σε λειτουργία αναπτύσσει έργα 1.200 MW που θα είναι έτοιμα προς κατασκευή μέσα στην επόμενη περίοδο ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 3 GW στην προσεχή πενταετία. Οι μονάδες αντησιοταμίευσης και τα φωτοβολταϊκά πάρκα μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του συγκεκριμένου στόχου, εξήγησε ο κ. Μαραγκουδάκης.

Στη διαχείριση απορριμμάτων η εισηγμένη λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια τη μονάδα επεξεργασίας της Περιφέρειας Ηπείρου ενώ μόλις ξεκίνησαν τα έργα για τις μονάδες της Περιφέρειας Πελοποννήσου. «Παρακολουθούμε τον τομέα και εκεί θα είμαστε από τους πρωταγωνιστές» είπε ο κ. Περιστέρης ενώ πρόσθεσε πως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή συνεχίζει να επενδύει και στις τηλεπικοινωνίες και στις νέες τεχνολογίες.

Στις δραστηριότητες κοινωνικής και περιβαλλοντικής υπευθυνότητας (ESG) ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναφέρθηκε στη στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας, στη χορηγία για τη μετατροπή του στρατιωτικού αεροδρομίου της Σούδας στο πρώτο πράσινο αεροδρόμιο της χώρας, αλλά και στη χαμηλή προσφορά ώστε να πρασινίσει το νησί του Αη Στράτη.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα διανείμει για τη χρήση 2020 συνολικό μέρισμα 40 εκατ. ευρώ, τα 20 εκατ. ευρώ από τα οποία έχουν ήδη καταβληθεί ως προμέρισμα τον Δεκέμβριο του 2020. Δικαιούχοι για το μέρισμα θα είναι οι μέτοχοι την 6η Ιουλίου ενώ η έναρξη καταβολής θα γίνει στις 12 Ιουλίου.

Η σημερινή γενική συνέλευση ενέκρινε το νέο 11μελες διοικητικό συμβούλιο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Ο κ. Γ. Περιστέρης διατηρεί τη θέση του προέδρου και ο κ. Μαν. Μαραγκουδάκης τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Στο νέο Δ.Σ. συμμετέχουν οι κ.κ. Marina Sarkisian Ochanesoglou, Νικόλαος Βουτηχτής, Μιχαήλ Γουρζής, Τατιάνα Καραπαναγιώτη, Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, Γεώργιος Μέργος, Αριστοτέλης Σπηλιώτης, Γεώργιος Σπύρου και Ανδρέας Ταπρατζής.