Πριν από την έλευση της πανδημίας μόλις μία στις τέσσερις (25%) ελληνικές εταιρείες έβλεπε το μέλλον των συναλλαγών της χωρίς μετρητά. Σήμερα, στη σκιά της νόσου που προκαλεί ο COVID-19, το ποσοστό αυτό έχει εκτοξευθεί στο 60%.

Πλέον, τα μέτρα κοινωνικής απόστασης, που επέβαλλε η πανδημία και η έκρηξη των ψηφιακών συναλλαγών δημιουργεί για έξι στις δέκα ελληνικές εταιρείες την πεποίθηση ότι οι συναλλαγές στη χώρα μας θα γίνονται χωρίς μετρητά μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.




Μάλιστα, σχεδόν οι μισές εταιρείες στη χώρα (45%) πιστεύουν ότι οι μικρές επιχειρήσεις δεν θα επιβιώσουν μετά την πανδημία εάν δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τη χρήση φυσικών πληρωμών. Στην υπόλοιπη Ευρώπη το ποσοστό αυτό είναι ακόμη πιο υψηλό και φτάνει το 47%.




Στην ερώτηση αν η πανδημία έχει επιταχύνει την πορεία της Ελλάδας προς μια οικονομία και κοινωνία χωρίς μετρητά, το 40% των ελληνικών εταιρειών συμφωνεί. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 44%.

Σύμφωνα με το European Payment Report 2021 της εταιρείας Intrum, ένα σημαντικό ποσοστό των επιχειρήσεων στην Ελλάδα βλέπει το τέλος των μετρητών να έρχεται άμεσα: μία στις πέντε επιχειρήσεις (το 18%) εκτιμά ότι αυτό θα συμβεί μέσα στα επόμενα 2 έως 5 χρόνια.

Συναλλαγές με φυσικές πληρωμές
Πάντως υπάρχει και ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων, το 25%, το οποίο παραμένει πιστό στις συναλλαγές με φυσικές πληρωμές, και δεν βλέπει ένα μέλλον χωρίς μετρητά.

Το ίδιο report, που συγκέντρωσε δεδομένα από 11.187 μικρές, μεσαίες και μεγάλες εταιρείες σε 29 ευρωπαϊκές χώρες, αποτυπώνει την άποψη του 57% των εταιρειών στην Ελλάδα, που εκτιμά ότι αυτή η αλλαγή θα επέλθει τα επόμενα δέκα χρόνια.

Εκπρόθεσμες πληρωμές
Η έρευνα της Intrum μελετά την επίδραση της πανδημίας στη ρευστότητα των ευρωπαϊκών και ελληνικών επιχειρήσεων. Όπως διαπιστώνει, οι περισσότερες εταιρείες αποφάσισαν να δράσουν προληπτικά ως προς τη ρευστότητα, με 6 στις 10 (59%) ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να δηλώνουν ότι η πανδημία τους έχει ωθήσει να περιορίσουν τον κίνδυνο των εκπρόθεσμων
πληρωμών στην επιχείρησή τους.



Η μέση διαφορά ανάμεσα στους όρους και τις πληρωμές στην Ευρώπη -ο αριθμός ημερών μεταξύ των συμφωνηθέντων όρων πληρωμής και του πραγματικού χρόνου πληρωμής- μειώθηκε. Τους τελευταίους 12 μήνες, η μέση διαφορά στην Ευρώπη ανάμεσα στους όρους και τις πληρωμές για τον δημόσιο τομέα και τους εταιρικούς (B2B) πελάτες μειώθηκε, από 15 σε 10 ημέρες και 14 σε 11 ημέρες αντίστοιχα, ενώ για τους καταναλωτές αυξήθηκε οριακά (από 7 σε 9 ημέρες).

Για την Ελλάδα, η διαφορά μειώθηκε σε όλους τους τομείς το 2021, με μεγαλύτερη διαφορά στις πληρωμές εταιρικών (B2B) πελατών (13 ημέρες).