«Διαχειρίσιμη» χαρακτήρισε την αύξηση των κόκκινων δανείων λόγω της κρίσης της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δώσει στην κυβέρνηση, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, μιλώντας στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν έχει δώσει δείγμα για έκρηξη «κόκκινων» δανείων λόγω πανδημίας, είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «τα δείγματα που έχουμε και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι ότι σε καμία περίπτωση τα κόκκινα δάνεια που μπορεί να δημιουργηθούν, λόγω πανδημίας, δεν θα ξεπεράσουν τα 4 ή 5 δις ευρώ. Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα ποσό πλήρως διαχειρίσιμο μέσα από το πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ» το οποίο έφερε η κυβέρνηση και λειτουργεί με την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών».

Παράταση παίρνει το Πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ»

Το πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ» για τη μείωση των κόκκινων δανείων, έχει απτά αποτελέσματα τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών και επισήμανε τη μείωση 32 δις ευρώ των κόκκινων δανείων, κατά την πρώτη περίοδο της λειτουργίας του προγράμματος, «χωρίς να επιβαρυνθεί ούτε ένα ευρώ ο Έλληνας φορολογούμενος» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Όπως ενημέρωσε ο Γιώργος Ζαββός, «η κυβέρνηση καταθέτει την παράταση του Προγράμματος ΗΡΑΚΛΗΣ που στοχεύει στη μείωση τουλάχιστον 32 δις ευρώ κόκκινων δανείων», ώστε «ήδη από αυτή τη χρονιά, να έχουμε μονοψήφια νούμερα κόκκινων δανείων και σίγουρα την επόμενη χρονιά, επιτυγχάνοντας το μέσο όρο της ευρωζώνης».

Μιλώντας για τις μικροχρηματοδοτήσεις, ο υφυπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πέρυσι και ενημέρωσε την Βουλή ότι βάσει των στοιχείων από την ΤτΕ, ήδη βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις δύο εταιρείες για να λάβουν άδεια για να λειτουργήσουν.

Επισήμανε εξάλλου ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα, μέσα στους 18 μήνες έχει δώσει 8 δις ευρώ δάνεια, «ενώ σε ολόκληρη την τετραετία, της προηγούμενης κυβέρνησης, τα δάνεια δεν ξεπέρασαν κάποια εκατομμύρια».