Η Ελλάδα δεν συνηθίζει να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των ευρωπαϊκών αξιολογήσεων που αφορούν την ψηφιακή της ωριμότητα. Αντίθετα, στους περισσότερους δείκτες τερματίζει ασθμαίνοντας στις τελευταίες θέσεις, αποτελώντας, παραδοσιακά ένα από τα ψηφιακά… μαύρα πρόβατα της Ευρώπης.

Η χώρα μας, πάντως, κάνει την έκπληξη σε έναν τομέα που συνδέεται άμεσα με την ψηφιακή ολοκλήρωση και αφορά τις υποδομές 5G. Το δεύτερο τρίμηνο του 2021, η Ελλάδα σκαρφάλωσε στην πρώτη θέση της ΕΕ όσον αφορά το 5G και την εκχώρηση των συχνοτήτων, πάνω στις οποίες «πατούν» οι πάροχοι για την υλοποίηση υποδομών 5G.

Δίπλα σε ψηφιακά μεγαθήρια

Δίπλα στη χώρα μας, στην πρώτη θέση, επίσης, όσον αφορά την εκχώρηση του φάσματος για τα δίκτυα κινητών επικοινωνιών 5ης γενιάς, βρίσκονται ψηφιακά μεγαθήρια και συγκεκριμένα η Φιλανδία και Γερμανία.

Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της τριμηνιαίας μελέτης του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για το 5G (European 5G Observatory), η Ελλάδα περνά στην εποχή των δικτύων πέμπτης γενιάς πολύ ταχύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Από τα στοιχεία του European 5G Observatory, που έχει δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να παρακολουθεί τις εξελίξεις στο θέμα της ανάπτυξης των δικτύων 5ης γενιάς, προκύπτει ότι η Ελλάδα κατάφερε να βελτιώσει τη θέση της στον ευρωπαϊκό χάρτη που αφορά στο 5G μεταξύ πρώτου και δευτέρου τριμήνου του τρέχοντος έτους.

Συνεχής βελτίωση

Για το πρώτο τρίμηνο του 2021 η Ελλάδα υπολειπόταν έναντι της Φινλανδίας και της Γερμανίας στην πρόοδο για την απόδοση των συχνοτήτων, με τις δύο χώρες να έχουν επιτύχει το 100%, στόχο που εκπλήρωσε και η Ελλάδα κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Σε σχέση δε με την προηγούμενη αξιολόγηση, με βάση τα στοιχεία του Δεκεμβρίου 2020, η Ελλάδα είχε εναρμονίσει και αποδώσει το 83% των συχνοτήτων, που διατίθενται για τα δίκτυα 5ης γενιάς, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν μόλις 35,7%.

Τον Μάρτιο η Ελλάδα παρουσιάζεται να έχει κάνει ένα μεγάλο άλμα και η εναρμόνιση και απόδοση των συχνοτήτων για τα δίκτυα 5ης γενιάς και έφτασε το 99%, όταν ο μέσος όρος αυξήθηκε μόλις 3 ποσοστιαίες μονάδες φτάνοντας στο 38,7%.

Πλέον, με τα στοιχεία Ιουνίου η Ελλάδα είναι στο 100% και ο μέσος όρος βρίσκεται στο 45,8%. Άρα η Ελλάδα είναι μία από τις μόλις 3 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει ολοκληρώσει πλήρως την εκχώρηση του διαθέσιμου φάσματος συχνοτήτων για τη λειτουργία δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G).

Σε ρόλο οδηγού η Ελλάδα

Η αναρρίχηση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κατάταξη είναι πολύ σημαντική, αν ληφθεί υπόψη ότι έναν χρόνο νωρίτερα η χώρα βρισκόταν στους ουραγούς και στην ομάδα των κρατών, οι οποίες δεν είχαν εκκινήσει τη σχετική διαδικασία.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν χώρες όπως η Εσθονία και η Πολωνία, όπου το ποσοστό ολοκλήρωσης της διαδικασίας είναι στο 0%. Εξάλλου, υπάρχουν και δύο χώρες (Πορτογαλία, Λιθουανία) όπου δεν έχει ακόμη ξεκινήσει ακόμη η εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G, όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο.

Το IDATE, το οποίο συνέταξε την έκθεση, σημειώνει ότι το 5G προχωρά με ταχύ ρυθμό και σε άλλες περιοχές του κόσμου. Συνολικά εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 180 φορείς εκμετάλλευσης που παρέχουν εμπορικές υπηρεσίες 5G παγκοσμίως στα τέλη Ιουνίου 2021.