Στα καρφιά είναι η κυβέρνηση με το θέμα της πανδημίας. Αυτό φαίνεται και από το ότι το Εθνικό Τυπογραφείο προορίζεται να λειτουργήσει ακόμη και τον Δεκαπενταύγουστο και ανήμερα της Παναγίας. Υπουργική απόφαση ορίζει το Εθνικό Τυπογραφείο να λειτουργήσει όλα τα Σαββατοκύριακα του Αυγούστου, μηδέ εξαιρουμένου του Σαββατοκύριακο του 15αύγουστου. Το Εθνικό Τυπογραφείο λειτουργεί ανελλιπώς από τον Μάρτιο του 2020 όταν ξέσπασε η πανδημία. Εξαίρεση αποτέλεσαν ορισμένες ημέρες π.χ. ανήμερα του Πάσχα και ανήμερα των Χριστουγέννων. Και απ’ ότι φαίνεται, θα συνεχίσει να εργάζεται για ακόμη πολλές αργίες του έτους.

Το νέο Δ.Σ. της Λάμψα

Από τον περασμένο Ιανουάριο χώρισαν τα «τσανάκια» τους τα αδέλφια Λασκαρίδη στο GB. Ωστόσο η προχθεσινή ανακοίνωση της ανασύνθεσης της διοίκησης της Εταιρεία Ελληνικών Ξενοδοχείων «Λάμψα» Α.Ε. υπενθύμιζε εκ νέου ότι ο πλήρης έλεγχος της επιχείρησης έχει έλθει στα χέρια του επιχειρηματία Θανάση Λασκαρίδη.

Παράλληλα στο διοικητικό συμβούλιο εισήλθαν σημαντικά ονόματα, όπως η πρώην Επίτροπος της Κομισιόν Μαρία Δαμανάκη, ο πρώην επικεφαλής της Eurobank Νίκος Νανόπουλος, η νομικός Αικατερίνη Καρατζά επικεφαλής του νομικού γραφείου Καρατζάς & Συνεργάτες και ο γενικός διευθυντής του GB, Τιμόθεος Ανανιάδης. Επίσης Πρόεδρος του Δ.Σ. της Λάμψα, με εκτελεστικές αρμοδιότητες ορίσθηκε η Χλόη Λασκαρίδη. Διευθύνων σύμβουλος παραμένει ο Δρ. Τάσος Χωμενίδης.

Το χρήμα έρχεται, αλλά…

Έρχεται χρήμα στη χώρα, αλλά πού και πώς θα κατανεμηθεί; Ιδού η μεγάλη πρόκληση. Και εξηγούμαστε: Τα κονδύλια Ταμείου Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ, δημόσιοι πόροι και ιδιωτικά κεφάλαια, υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν αθροιστικά τα 93 δισ. ευρώ.Η διαφορά τους όμως όσον αφορά το μείγμα δημόσιων – ιδιωτικών επενδύσεων είναι πολύ μεγάλη λόγω της διαφορετικής φιλοσοφίας και αρχιτεκτονικής τους:-Στο Ταμείο Ανάκαμψης οι δημόσιες επενδύσεις δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 13 με 14 δις ευρώ, άρα στα 46-47 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι ιδιωτικές επενδύσεις (εφ’ όσον φυσικά υπάρξει το ανάλογο ενδιαφέρον από την αγορά), ενώ προβλέπονται και -μεικτά – έργα ΣΔΙΤ.-Στο ΕΣΠΑ, τα 26,2 δις ευρώ είναι δημόσιοι πόροι (20,9 δις από ΕΕ, 5,3 δισ. ευρώ από προϋπολογισμό) και γύρω στα 8 δις ευρώ υπολογίζονται τα ιδιωτικά κεφάλαια που θα μοχλευθούν. Δεν είναι προφανώς τυχαίο ότι τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να έχουν απορροφηθεί έως το πρώτο εξάμηνο του 2026, ενώ του ΕΣΠΑ έως το 2030, με βάση την αρχή ν+3.

Η Πορτογαλία κι εμείς

Άκρως ανησυχητικά τα μαντάτα από την Πορτογαλία και οι δικοί μας διόλου χαίρονται για το ότι ένας βασικός ανταγωνιστής μας στον Τουρισμό χάνει έδαφος, καθώς τρέμουν αντίστοιχες αρνητικές εξελίξεις. Η πορτογαλική κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει στον «πάγο» τα μπαρ και τα night clubs ως τον… Οκτώβριο, προκειμένου να βάλει «φρένο» στην πανδημία και ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τι σημαίνει αυτό για το τουριστικό «πακέτο». Υπάρχει λόγος ανησυχίας για την Ελλάδα; Προφανώς. Αν και δεν υπάρχει πρόθεση λήψης τέτοιων οριζόντιων μέτρων, το γεγονός ότι έχει «κοκκινίσει» ο χάρτης και τα νησιά- ευτυχώς όχι όλα- «κολυμπάνε» στον κορονοϊό, προβληματίζει τους δικούς μας για το πώς μπορεί να κινηθούν οι ταξιδιώτες τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο…

Μέχρι στιγμής, πάντως, στο οικονομικό επιτελείο έχουν κάθε λόγο να χαμογελούν, γιατί ο Τουρισμός πάει πολύ καλύτερα απ’ ό,τι περιμέναν. Τα πρώτα, ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι εισπράξεις κινούνται στο 50% του 2019, δηλαδή σε διπλάσια επίπεδα από πέρσι, ενώ συνεχίζεται το μπαράζ θετικών ή μάλλον αποθεωτικών αφιερωμάτων σε διεθνή μέσα, για τις ομορφιές της Ελλάδας. Το τελευταίο, που πιάσαμε στα ραντάρ μας, είναι το εκτενές αφιέρωμα του Conde Nast Traveller στα αξιοθέατα της Αθήνας και δεν είναι λίγα. Να πούμε ότι η Αθήνα έχει ανάγκη τέτοια διαφήμιση είναι μάλλον περιττό. Αρκεί να θυμίσουμε πόσο υπέφεραν οι επιχειρήσεις εστίασης και τουριστικών ειδών το περσινό καλοκαίρι, λόγω της απουσίας των ξένων επισκεπτών…

Δασμοί και αντιδράσεις

Ωραίοι οι Κινέζοι. Παράγουν χωρίς να τηρούν τους περιβαλλοντικούς κανόνες, δίνουν… συμβολικούς μισθούς στους εργαζόμενους – σκλάβους, εξαπλώνονται επενδυτικά σε όλες τις γωνιές του πλανήτη χωρίς να εφαρμόζουν πολιτικές περιορισμού των κρατικών ενισχύσεων και καταγγέλλουν τους Ευρωπαίους ότι καταστρατηγούν τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου! Αιτία της αντίδρασης του Πεκίνου είναι η πρόθεση των Ευρωπαίων να επιβάλλουν δασμούς στις εισαγωγές αγαθών που είναι επιβαρυμένα με εκπομπές ρύπων, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν γίνεται να στριμώχνεις τις ευρωπαϊκές εταιρίες με αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανόνες και να επιτρέπεις τον αθέμιτο ανταγωνισμό από χώρες που γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια αυτούς τους κανόνες.

Να θυμίσουμε ότι αυτό το χτύπημα στους Κινέζους από τους Ευρωπαίους είναι το δεύτερο. Έχει προηγηθεί το μήνυμα ότι δεν θα επιτραπεί, πλέον, ο αθέμιτος ανταγωνισμός από επιχειρήσεις που δεν ελέγχονται- όπως οι ευρωπαϊκές- για παράνομες κρατικές ενισχύσεις. Κι επειδή ως γνωστόν ο καπιταλισμός κινεζικού τύπου στηρίζεται σε αυτό ακριβώς το μοντέλο, είναι προφανής η δυσφορία του Πεκίνου, που διαπιστώνει ότι πλέον αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού ή μάλλον ότι πλέον μπαίνουν κανόνες στο παιχνίδι…

Ποιος συστήνει ποιον

Πολύ κουβέντα γίνεται στην Πάρο για τη συνεργασία Λάκη Λαζόπουλου-Απόστολου Χαντζαρά στην γκαλερί Καπόπουλος. Εμεις, ένα έχουμε να σχολιάσουμε: ο Χαντζαράς συστήνει στο φιλότεχνο κοινό τον Λαζόπουλο και όχι το αντίστροφο, όπως κάποιοι έσπευσαν να πουν. Ο Χαντζαράς μπορεί να είναι χαμηλών τόνων αλλά καθόλου τυχαίος στην αγορά τέχνης. Να μιλήσουμε και με τεκμηριωμένα στοιχεία; Τα έργα του Χαντζαρά είναι σε συλλογές που θα λαχταρούσε – όχι ο Λαζόπουλος αλλά και ο Λάλας, που όπως και να το κάνουμε το έχει δουλέψει καλά το marketing. Από το ατελιέ του Χαντζαρά στο Λυκαβηττό πέρασαν παραγγελίες από όλο τον επιχειρηματικό κόσμο. Α, και κάτι ακόμα. Δεν είναι τυχαίο που ο Φασιανός τον έπαιρνε τηλέφωνο κάθε μέρα για να πιουν και να φάνε παρέα. Αυτό ισως τα λέει όλα για το ποιος είναι ο Χαντζαράς.