*** Για το καθεστώς της «χρυσής βίζας» σίγουρα θα έχετε διαβάσει και θα έχετε ακούσει πολλά και διάφορα. Τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχετε όμως διαβάσει ποτέ, κάτι σχετικό, για τις βαλκανικές; Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι κι εκεί έχει στηθεί μια περίεργη, αλλά ιδιαιτέρως ανθηρή, «βιομηχανία», ειδικά σε όσες έχουν
ένα προνομιακό επίπεδο σχέσεων με την ΕΕ. Που επιτρέπει, για παράδειγμα, στους κατοίκους τους να ταξιδεύουν παντού στην Ενωμένη Ευρώπη, χωρίς την προϋπόθεση της βίζας. Μα υπάρχουν τέτοιες χώρες; Ναι, είναι η απάντηση κι αυτό κάνει την ιστορία μας ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.

^^^ Διότι, πρώτοι απ’ όλους – όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις – το έμαθαν διάφοροι επιτήδειοι (και είναι πολλοί, από διάφορα σημεία του πλανήτη). Κι έσπευσαν να το αξιοποιήσουν. Για «ξέπλυμα», «άσπρισμα» κλπ, κλπ. Πώς; Αγοράζουν, για παράδειγμα, ένα ακίνητο κάπου στην Αλβανία, τη Βόρειο Μακεδονία, το Μαυροβούνιο ή ακόμα – ακόμα τη Γεωργία ή τη Μολδαβία. Κι αποκτούν έτσι την τοπική «χρυσή βίζα». Χωρίς πολλές ερωτήσεις και διατυπώσεις. Με την συγκεκριμένη στις αποσκευές τους, μπορούν να μπαινο-βγαίνουν στην ΕΕ, με ελάχιστους συγκριτικά ελέγχους και να αναπτύσσουν κάθε μορφής
«δραστηριότητα».

! Το γεγονός θορύβησε τις Βρυξέλλες, που διαπίστωσαν κατακόρυφη αύξηση της εγκληματικότητας, εξαιτίας αυτής της μαύρης τρύπας. Κι ετοιμάζονται τώρα να βάλουν ένα τέλος ή τουλάχιστον έναν φραγμό. Διακόπτοντας τον θεσμό, για ένα χρονικό διάστημα, μέχρι να τον θωρακίσουν, περαιτέρω. Ούτως ή άλλως, δεν πάει και ιδιαιτέρως καλά, τελευταία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η «χρυσή βίζα», κατά την κρίση της πανδημίας και εξαιτίας της, ξεθώριασε. Ο λόγος αφορά στις χώρες της ΕΕ. Λογικό. Ποιος έχει το μυαλό του να αγοράσει ακίνητο και να αποκτήσει το προνόμιο της ελεύθερης διακίνησης στην Ευρώπη, την ώρα που «καίγεται το σπίτι του». Από τον κανόνα δεν εξαιρείται ούτε η Ελλάδα. Ούτως ή άλλως, στην χώρα μας, με ελάχιστες εκλάμψεις, ο θεσμός δεν απογειώθηκε και ποτέ. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι από το 2013 έως σήμερα εκδόθηκαν όλες κι όλες 23.618 «χρυσές βίζες».

@@@ Βεβαίως, υπάρχουν χώρες όπου η αλλαγή του καθεστώτος θα προκαλέσει πλήγμα. Πρόχειρα μας έρχονται στο νου δυο – τρεις, όπως η Κύπρος και η Μάλτα. Το πρόβλημα γι’ αυτές δεν είναι, όμως, ότι έρχονται μόνο στο δικό μας νου, αλλά πάνε και στο νου των
ευρωπαϊκών αρχών καταπολέμησης της διαφθοράς. Γι’ αυτό σας λέμε: Μπερδεμένη περίπτωση…

*** Ονομάζεται «Αιγίς» και είναι το βελτιωμένο πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας, που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Οι βασικές αρχές του συζητήθηκαν κι εγκρίθηκαν – μάλλον προφητικά – κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, τον περασμένο μήνα. Κι όλα δείχνουν ότι θα
ανακοινωθεί επισήμως και στις λεπτομέρειες του, το Σεπτέμβριο. Κατ’ αρχήν από τον πρωθυπουργό και μετά από τους συναρμόδιους υπουργούς.

^^^ Ο βασικός στόχος του «Αιγίς» είναι να ενισχύσει τις υποδομές της Πολιτικής Προστασίας. Το έλλειμμα τους αποκαλύφθηκε και κατά τις τελευταίες μεγάλες πυρκαγιές, αλλά και το χειμώνα στις πλημμύρες της Καρδίτσας ή τους σεισμούς της Ελασσόνας και ούτω καθ’ εξής. Αυτό το κενό έπρεπε να καλυφθεί, τόσο σε επίπεδο πόρων, όσο και υπηρεσιών, αλλά και ανθρώπινου δυναμικού. Κι αυτό – φαίνεται ότι – θα γίνει.

! Αν χρειασθεί, όπως μαθαίνουμε, θα αξιοποιηθούν και πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς οι ελλείψεις είναι πολλές και από κάποια στιγμή και μετά, δυσβάσταχτες. Όμως, κάτι πρέπει να γίνει και μάλιστα άμεσα. Δεν γίνεται η χώρα κάθε καλοκαίρι να καίγεται και κάθε χειμώνα να πλημμυρίζει.