-Το στοίχημα των γρήγορων διαδικασιών για την ανακούφιση των πυρόπληκτων φαίνεται ότι κερδίζεται σε αυτήν τη φάση, καθώς όπως λένε οι ίδιοι, η διαδικασία των ηλεκτρονικών αιτήσεων είναι απλή, χωρίς γραφειοκρατία ενώ και οι πληρωμές γίνονται χωρίς χρονοτριβή. Από την άλλη, δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς κάποια δεδομένα, που πολύ πιθανόν να δημιουργήσουν πρόβλημα, κυρίως στις αγροτικές περιοχές της Β. Εύβοιας και της Πελοποννήσου. Από τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών προκύπτει ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν γνωρίζουν ότι πέρα από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ- που απαιτούν ειδική καταγραφή- έχουν το δικαίωμα πρώτης αρωγής για τις κατεστραμμένες τους καλλιέργειες, υποβάλλοντας αιτήσεις στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Συνεταιρισμοί και δήμοι θα πρέπει να κινηθούν και να ενημερώσουν, λαμβάνοντας, μάλιστα, υπόψιν ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους δεν έχουν εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες…

-Είδαμε και τους όρους για την Στεγαστική Συνδρομή, όπου διαπιστώσαμε ότι δυστυχώς δεν είναι τα πράγματα όπως ακριβώς είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση, όσον αφορά στο σκέλος των δανείων. Η Στεγαστική Συνδρομή πλαφονάρει στις 150.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 120.000 ευρώ είναι επιχορήγηση και οι υπόλοιπες 30.000 ευρώ μπορούν να ληφθούν από τους πυρόπληκτους ως δάνειο. Ενώ, όμως, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι αυτά τα δάνεια θα τελούν υπό την εγγύηση του Δημοσίου, τέτοια πρόβλεψη δεν υπάρχει στη σχετική απόφαση. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Αν κάποιος πυρόπληκτος δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στην εξυπηρέτηση του, η τράπεζα δεν θα στραφεί στο Κράτος ως εγγυητή του δανείου, αλλά στον ίδιο τον πυρόπληκτο. Μήπως να το ξαναδούν στο υπουργείο Οικονομικών;


-Ανάμικτα τα συναισθήματα από τα νέα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τον τουρισμό. Οι εισπράξεις του Ιουνίου (περίπου 791 εκατ. ευρώ) δεν μπορούν να συγκριθούν με τα ανύπαρκτα έσοδα του περσινού Ιουνίου (83 εκατ. ευρώ) κι αυτό σημαίνει ότι η φετινή σεζόν άνοιξε πιο νωρίς. Από την άλλη, η σύγκριση με τα 2,6 δισ ευρώ του Ιουνίου του 2019, δείχνει ότι ο καλός Ιούλιος και ο πολύ καλός Αύγουστος, δεν αρκούν για να καλύψουν τη μεγάλη ζημιά σε ξενοδοχεία κι εστίαση, ειδικά στις τουριστικές περιοχές…

-Πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τους ανέργους τον Ιούλιο, καθώς πέρα από την αύξηση τους κατά περίπου 53.000 μέσα σε ένα μήνα, η μεγαλύτερη ομάδα ανέργων- περίπου 355.000 άνθρωποι- είναι στην ηλιακή ομάδα από 30 ως 44 ετών, δηλαδή εκεί που κάποιος πρέπει να ανοίξει τα φτερά του, ενώ η δεύτερη πολυπληθέστερη ομάδα (περίπου 253.000 άνθρωποι) είναι στις ηλικίες 45- 54 ετών, δηλαδή εκεί όπου υποτίθεται “χτίζεις” καριέρα…