Όσοι δικαιούνται τη συνέχιση της καταβολής της σύνταξης χηρείας του Δημοσίου οφείλουν να καταθέσουν τα σχετικά αποδεικτικά δικαιολογητικά έως το τέλος του μήνα καθώς η όλη διαδικασία έλαβε παράταση.

Σε αντίθεση περίπτωση οι 4.500 δικαιούχοι θα δουν τη σύνταξή τους να μειώνεται κατά 50%, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Στους 4.500 δικαιούχους έχει ήδη αποσταλεί από τις αρχές του μήνα ενημερωτικό σημείωμα και έχουν ενημερωθεί ότι οφείλουν έως τις 31 Αυγούστου να υποβάλλουν ενστάσεις, δηλώνοντας ότι δεν εργάζονται ή ότι δεν λαμβάνουν άλλη σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος.

Η περικοπή των συντάξεων χηρείας κατά 50% σε όσους απασχολούνται ή λαμβάνουν άλλη σύνταξη, δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς ο e – ΕΦΚΑ δεν έχει συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία.

Σύμφωνα με τον νόμο 4611/19 ο επιζών σύζυγος δικαιούται πλήρη – δηλαδή το 70% της αρχικής – την σύνταξη αιτίας θανάτου για μια τριετία. Μετά την πάροδο της τριετίας, αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη (εξ ιδίου δικαιώματος), η σύνταξη λόγω θανάτου μειώνεται κατά 50% (δηλαδή λαμβάνει το 35% της σύνταξης του θανόντα). Το ποσό αυτής, δεν μπορεί να υπολείπεται των κατωτάτων ορίων συντάξεων θανάτου ήτοι, 360 ευρώ το μήνα.

Σε αντίθετη περίπτωση, στο τέλος Σεπτεμβρίου, οι συντάξεις του μηνός Οκτωβρίου, θα μειωθούν κατά 50%.

Σημειώνεται ότι οι αντίστοιχες 5.500 συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα, περικόπησαν -αιφνιδιαστικά- τον προηγούμενο Μάιο χωρίς να προηγηθεί σχετική ενημέρωση αλλά με παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, τα ποσά που κόπηκαν επιστράφηκαν στους δικαιούχους, με τη διαδικασία να έχει προς το παρόν σταματήσει.

Ενδέχεται οι επιστροφές να συμψηφίζονται με τα αναδρομικά του νόμου Βρούτση, εφόσον ο δικαιούχος περιμένει αναδρομικά από την βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης, ή εργάζεται και αναμένει αναδρομικά από τη μείωση του πέναλτι στο 30% από 60%. Αυτές είναι οι «ειδικές περιπτώσεις» που αναφέρει ο e – ΕΦΚΑ.