*** Που θα διαμορφωθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος; Σύμφωνα με την αναθεωρημένη πρόβλεψη της κυβέρνησης, όπως την διατύπωσε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, στο 5,9% (από 3,6% που ήταν η αρχική εκτίμηση). Το γεγονός ακόμα συζητείται, υπό την έννοια ότι προκάλεσε μεγάλη εντύπωση. Ωστόσο, σας έχουμε νέα. Κι αυτό γιατί δεν αποκλείεται, τελικά, να φτάσει ακόμα πιο ψηλά, συνθλίβοντας το όριο του 6% προς τα πάνω.

^^^ Οι εκτιμήσεις που κάνουν τα τμήματα ανάλυσης μεγάλων ξένων επενδυτικών οίκων που παρακολουθούν την Ελλάδα, μιλούν ακόμα και για 7%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, για ακόμα ψηλότερα. Πόσο ρεαλιστικό είναι κάτι τέτοιο; Αρκετά, είναι η απάντηση που δίνεται αρμοδίως, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία του δείκτη το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Αν αποδειχθεί «πύραυλος», όπως αναμένεται, τότε ακόμα και το 8%, θα μπορεί να ακουσθεί ρεαλιστικό στην αγορά.

### Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τις ίδιες εκτιμήσεις διατυπώνουν και στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους. Ωστόσο, για πολλούς κι ευνόητους λόγους, προτιμήθηκε η πρώτη αναθεώρηση προς τα πάνω, να περιορισθεί οριακά κάτω από το 6%. Άλλωστε, ό,τι καλύτερο προκύψει στην πορεία, πάλι προς όφελος της κυβέρνησης θα είναι, επικοινωνιακά.

@@@ Πότε αναμένεται να γίνει κάτι τέτοιο, δηλαδή μια νέα αναθεώρηση προς τα πάνω; Μια πιθανή ημερομηνία είναι αυτή της κατάθεσης του προϋπολογισμού, για το 2022. Τότε που ο υπουργός Οικονομικών θα κάνει την πρώτη πρόβλεψη και για την πορεία του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά. Η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, μπορεί τελικά να είναι και προεκλογική. Κι αυτό γιατί δεν είναι λίγοι εκείνοι τελικά που προβλέπουν διπλές κάλπες το φθινόπωρο του 2022. Αντιθέτως…

*** Ο μεγάλος γρίφος, ωστόσο, που υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου – μια και πιάσαμε αυτή την κουβέντα – είναι πόσος χρόνος χρειάζεται έως ότου αυτή η σχεδόν μετεωρική αύξηση των βασικών μεγεθών της οικονομίας «να περάσει» και στην τσέπη των πολιτών. Γιατί καλοί οι αριθμοί και τα ποσοστά, αλλά αυτό που μετράει στο δρόμο προς τις κάλπες είναι το αποτύπωμα τους στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

^^^ Έχει υπολογισθεί, λοιπόν, ότι αυτή η διαδικασία απαιτεί περί τους 12 με 18 μήνες. Εξ ου και το πρώτο μεγάλο πακέτο παροχών από τη φετινή ΔΕΘ. Το πιθανότερο ωστόσο είναι ότι θα ακολουθήσει άλλο ένα προς το τέλος του 2021. Στη βάση της παραπάνω θεωρίας (της ωρίμανσης) αυτό συνεπάγεται πρακτικά ότι οι εκλογές πάνε για το πρώτο τρίμηνο του 2023. Για όσους κινούνται πέριξ του Μαξίμου, η εκτίμηση αυτή δεν προκαλεί εντύπωση. Είναι ένα πιθανό σενάριο.

### Αν και το πιθανότερο είναι ότι τους επόμενους τρεις – τέσσερις μήνες να ανακοινωθούν μέτρα που θα βελτιώσουν πραγματικά τα οικονομικά του μέσου Έλληνα σε έναν χρόνο από τώρα και κατόπιν να μπούμε στη διαδικασία της πλειοδοσίας των παροχών. Οπότε, από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022 και μετά, κάθε Κυριακή θα είναι υποψήφια για εκλογική.

@@@ Απλώς, η κυβέρνηση θέλει οι ψηφοφόροι να πάνε στις κάλπες με τις τσέπες γεμάτες. Αν προηγηθεί κι ένα εξίσου καλό, τουριστικά, καλοκαίρι με το φετινό, τα πράγματα θα γίνουν ευκολότερα γι΄ αυτή. Το ίδιο και οι αποφάσεις.