podar
Οικονομία

Παγκόσμια ανησυχία: Η κινεζική «Lehman» βουλιάζει τις αγορές

Στα κόκκινα η Wall Street, πάνω από 2% χάνει ο S&P

Οι μετοχές στις διεθνείς αγορές πιέζονται από την αγωνία των επενδυτών μετά την κατάρρευση του κολοσσού της Κίνας στο real estate, Evergrande, αλλά και τις αποφάσεις της FED την τρέχουσα εβδομάδα. Το μείγμα αυτό οδηγεί σε πτώση τις μετοχές στη Γουόλ Στριτ σε ποσοστό που υπερβαίνει το 2%, και αναταράξεις στις ευρωπαϊκές μετοχές που καταγράφουν χαμηλό δύο μηνών.

 Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει αυτή την ώρα πάνω από 800 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έχει μεγάλες απώλειες της τάξης του 2,8%.

 Επίσης, οι ανησυχίες των επενδυτών μήπως η Evergrande καταρρεύσει, προκάλεσε ντόμινο ρευστοποιήσεων σε Ασία και Ευρώπη νωρίτερα.

 Το ομόλογο της Evergrande με κουπόνι 8,25% το οποίο έχει πληρωμή αυτή την εβδομάδα, διαπραγματεύεται κοντά στα 29 cents στο δολάριο σήμερα, σύμφωνα με το Reuters.

 Εξίσου βαριές είναι οι απώλειες στις κινεζικές μετοχές του κλάδου των ακινήτων, με την Evergrande να σημειώνει βουτιά άνω του 10% στο Χονγκ Κονγκ.

 Το ντόμινο μεταφέρθηκε και στις ΗΠΑ. Ο δείκτης S&P 500, των ισχυρότερων επιχειρήσεων στον κόσμο, σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση σε ημερήσια βάση από τον περασμένο Ιούλιο, παρότι παραμένει στα «πράσινα» κατά 16% σε ετήσια βάση.

 Ο αμερικανικός δείκτης παρουσίασε πτώση στις 8 από τις 10 τελευταίες συνεδριάσεις, αν και η μείωση αυτή είναι ισχνή, μόλις λίγο πάνω από το 2%.

 Μικρά τα περιθώρια λάθους στις διεθνείς αγορές

«Ο δρόμος τον οποίο ακολουθούν οι αγορές είναι πολύ στενός, με αποτέλεσμα το περιθώριο λάθους να είναι πολύ μικρό», δήλωσε επενδυτής από το Εδιμβούργο, ο Κόλιν Φίνλεϊσον, στο Bloomberg.

 «Οποιαδήποτε έκπληξη -είτε από την Κίνα είτε εξαιτίας της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα είτε ειδήσεις από την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα- θα έχει δυσανάλογα αποτελέσματα στις αγορές.

«Παρότι η κατάσταση της Evergrande είναι στο επίκεντρο της προσοχής, η αλήθεια είναι πως οι αξίες των μετοχών έχουν φτάσει στα όριά τους και η αγορά βρέθηκε για ένα πολύ μεγάλο διάστημα μακριά από αστάθειες», δηλώνει στο Bloomberg ο επικεφαλής εταιρείας διαχείρισης πλούτου στην Καλιφόρνια, της The Bahnsen Group.

 Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ο δείκτης των μετοχών στην Ευρώπη Stoxx Europe 600 σημείωσε με τη σειρά του πτώση κατά 1,7%, ένα χαμηλό δύο μηνών, και μοιάζει να οδεύεις προς τις μεγαλύτερες απώλειές του από τον περασμένο Οκτώβριο.

 Άλλωστε, ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών και στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω αρνητικού κλίματος στα διεθνή χρηματιστήρια.

 Οι αγορές παρουσιάζονται επιφυλακτικές, αναμένοντας τις ενδείξεις από τη συνεδρίαση της FED σχετικά με τη μείωση των αγορών ομολόγων, της διαφαινόμενης χρεοκοπίας του κινεζικού κολοσσού της Evergrande, σε συνδυασμό με τις εκλογές της Κυριακής στη Γερμανία.

 Η τιμή των πρώτων υλών «δείχνει» τους κινδύνους στις αγορές

Η νευρικότητα των αγορών αποτυπώνεται πιο καθαρά στις τιμές των πρώτων υλών, καθώς η τιμή των σιδηρομεταλλευμάτων έπεσε κάτω από τα 100 δολάρια ο τόνος, και οι τιμές βασικών μεταλλευμάτων υποχώρησαν έπειτα από τους περιορισμούς που επέβαλε η Κίνα στη βιομηχανική δραστηριότητα.

 Αντίστοιχα, στα «κόκκινα» φαίνεται πως κινείται και το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

 Στην Ασία, το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, η μόνη αγορά της Κίνας που λειτούργησε τη Δευτέρα -τα χρηματιστήρια στην ηπειρωτική Κίνα δεν είχαν συνεδρίαση λόγω εθνικής εορτής-, κατέγραψε τη μεγαλύτερη εκποίηση μετοχών στον τομέα ακινήτων εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

 Ο φόβος κατάρρευσης της Evergrande στην Κίνα

Οι επενδυτές στο Χονγκ Κονγκ φοβούνται πως θα «προσβληθούν» από την κρίση χρέους της Evergrade που προβληματίζει τις διεθνείς αγορές και φέρνει στον νου τις εποχές της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

 Η αποπληρωμή δύο δόσεων της Evergrande αναμένεται την Πέμπτη και θα αποτελέσει μια πρώτη αναμέτρηση αναφορικά με την ικανότητα του κολοσσού ακινήτων να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του τουλάχιστον έναντι των κατόχων χρέους και παρά το γεγονός πως η κινεζική εταιρεία ήδη έχει καθυστερήσει την αποπληρωμή τραπεζών, προμηθευτών και μετόχων στην εσωτερική αγορά.

 Πέραν όμως της Evergrande και του ενδεχόμενου μειωμένης ρευστότητας από τη Fed, οι αγορές φαίνεται πως αντιμετωπίζουν κινδύνους και εξαιτίας της αβεβαιότητας γύρω από το πακέτο ανάκαμψης 4 τρισ. που ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν, αλλά και της ανάγκης να αυξηθεί ή να οριοθετηθεί το ύψος του κρατικού χρέους των ΗΠΑ.

 Σε οριακά επίπεδα το αμερικανικό χρέος

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, έχει προειδοποιήσει πως η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει προβλήματα ρευστότητας, ακόμη και αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεών της κάποια στιγμή μέσα στον Οκτώβριο, αν δεν ληφθεί κάποια πρωτοβουλία αναφορικά με το ύψος του κρατικού χρέους. Η ίδια έκανε λόγο για «οικονομική καταστροφή» (economic catastrophe) στο ενδεχόμενο η Βουλή των Αντιπροσώπων να μην αναλάβει αμέσως δράση.

 Θα πρέπει να συνυπολογίσουμε εδώ πως οι διεθνείς αγορές ξεκίνησαν να «τρέμουν» εξαιτίας της επιβραδυμένης παγκόσμιας ανάκαμψης από τη λαίλαπα του κορωνοϊού στην οικονομία και του πληθωρισμού που βάζει «φωτιά» σε προϊόντα πρώτης ανάγκης σε όλο τον κόσμο.

 Την ίδια ώρα, βουλιάζουν τα χρηματιστήρια των αναδυόμενων οικονομιών, σημειώνοντας υψηλό απωλειών ενός μήνα, σε ένα σπιράλ που κατακρημνίζει τα εθνικά νομίσματα, με μπροστάρηδες το ρωσικό ρούβλι και το χιλιανό πέσο.