*** Η αγορά ακινήτων και γενικότερα το real estate θεωρείται το επόμενο, απόλυτο, big thing στην Ελλάδα. Άλλωστε, όποια επένδυση ανακοινώνεται τελευταία στη χώρα, από ελληνικά ή ξένα κεφάλαια, εκεί έχει απόληξη. Είτε στον ξενοδοχειακό – τουριστικό κλάδο, είτε στα logistics, είτε, είτε… Τώρα τελευταία μάλιστα φαίνεται να ανακαλύπτεται και μια άλλη εκδοχή του, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Αυτή της αξιοποίησης αστικών ακινήτων, για χώρους κατοικίας. Τι εννοούμε; Θα σας το εξηγήσουμε με ένα παράδειγμα:

^^^ Η Premia Properties θεωρείται και είναι μια από τις εταιρίες – leaders στο κομμάτι του νέου real estate στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Τι κάνει, λοιπόν, μεταξύ άλλων; Προχωρά στην απόκτηση ενός υφιστάμενου, αυτόνομου, κτιρίου, το οποίο, αφού ανακατασκευάζει και αναδιαμορφώνει κατάλληλα, θα το εκμεταλλευτεί, ενοικιάζοντας τα επιμέρους διαμερίσματα, που το απαρτίζουν.


### Καθόλου άσχημη ιδέα. Και το αποδεικνύει το γεγονός ότι κι άλλοι μεγάλοι παίκτες του χώρου, όπως μαθαίνουμε, ετοιμάζονται να κάνουν το ίδιο. Άλλωστε η βασική ελληνική αρχή, παραμένει αναλλοίωτη μέσα στους αιώνες: Από τη γη δεν έχασε ποτέ κανένας…

*** Με την ευκαιρία: Ξέρετε ποιοι είναι οι υπόλοιποι βασικοί τομείς που προσελκύουν το μεγαλύτερο ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον; Μετά το real estate και τον τουριστικό κλάδο, εννοείται; Σημειώστε: Ενέργεια, πλαστικά, μπαταρίες, ιατρική – βιοτεχνολογία, υγεία, φαρμακοβιομηχανία.


^^^ Πώς προκύπτει το ranking; Είναι απλό. Από τις διερευνητικές ερωτήσεις που υποβάλλονται στις τράπεζες, στο οικονομικό επιτελείο, την Τράπεζα της Ελλάδας (εννοείται), ακόμα και το Μέγαρο Μαξίμου

### Η κρίσιμη παρατήρηση; Τους περισσότερους από αυτούς τους κλάδους «δεν τους πιάνει το μάτι σου».


*** Έχει σχέδια η Microsoft για την Ελλάδα; Μεγάλα. Το επιβεβαίωσε και ο CEO της, Μπραντ Σμιθ, κατά την τελευταία συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Νέα Υόρκη. Ποιο όμως είναι το πιο άμεσο; Έκπληξη: Αυτό που έχει να κάνει με την τρισδιάστατη αναπαραγωγή της αρχαίας Ολυμπίας στον ψηφιακό κόσμο. Σύνθετο, αλλά εντυπωσιακό project, που στο μέλλον μπορεί να αποβεί πολλαπλά ωφέλιμο (και) για τουριστικούς – οικονομικούς λόγους. Το περιεχόμενο του; Αφού ολοκληρωθεί, δηλαδή τέλη Νοεμβρίου, όσοι θα επισκέπτονται την περιοχή, θα μπορούν και «να την ζουν». Για σκεφτείτε το…

^^^ Ο Σμιθ είναι λάτρης της αρχαίας Ελλάδας – άλλο μεγάλο asset που δεν πρέπει με τίποτα να αφήσουμε αναξιοποίητο. Και έχει δώσει προτεραιότητα σ’ αυτό το project. Δουλειά δική μας είναι να του κρατάμε ζωντανό αυτό το ενδιαφέρον και σιγά – σιγά να τον πείσουμε ότι εκτός από την «ανάδειξη» του χθες, υπάρχει και το …σήμερα στην Ελλάδα. Αν και για να είμαστε δίκαιοι, η Microsoft έχει επενδυτικά σχέδια και για το αύριο στη χώρα μας. Όπως και η Amazon και η Apple.

### Και κάτι τελευταίο. Ο Μητσοτάκης προσκάλεσε τον Σμιθ στην Ελλάδα. Κι εννοείται ότι η πρόσκληση έγινε αποδεκτή.

*** Το νέο επικουρικό ταμείο, όπως το σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, θα είναι μια τομή για τον ασφαλιστικό κλάδο. Γι αυτό κι ό,τι επιλεγεί να γίνει στην περίπτωση του, θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα. Αρχής γενομένης από το μάνατζμεντ του. Έως ότου επιλεγεί, λοιπόν, οριστικά, τις εργασίες προπαρασκευής του, απ’ ό,τι μαθαίνουμε, θα «τρέχει» προσωρινά η γενική γραμματέας του υπουργείου, Παυλίνα Καρασιώτου.