Η Δήμητρα, 30 ετών, αφού σπούδασε και ολοκλήρωσε το διδακτορικό της ένιωσε την ανάγκη να ανεξαρτητοποιηθεί όχι μόνο οικονομικά από το οικογενειακό της περιβάλλον, αναζητώντας ένα νέο σπίτι για να μείνει.

Ένας από τους ανθρώπους που το μοιράστηκε ήταν ο καλός της φίλος, Θάνος. Συμμαθητές από το Δημοτικό, συμφοιτητές και στο Πολυτεχνείο, οι δύο καλοί φίλοι βρέθηκαν για ακόμα μία φορά στην ίδια όχθη του ποταμού. Να αναζητούν ένα σπίτι για να μείνουν και τις λύσεις για να το πετύχουν.

Η κοινή αναζήτηση των δύο φίλων ανταποκρίνεται όχι μόνο στην ανάγκη τους να ανεξαρτητοποιηθούν και να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι αλλά και στην ελληνική κουλτούρα. Είναι η πεποίθηση που υπάρχει εδώ και αιώνες στην Ελλάδα που συνδέει άρρηκτα τους πολίτες με το σπίτι τους.

Η αγορά ακινήτων παρουσιάζει σταθερά ανοδική δυναμική, παρά την υψηλή μεταβλητότητα στο οικονομικό περιβάλλον λόγω της πανδημίας COVID-19. Μετά από μακροχρόνια πτώση στις τιμές κατοικιών σε όλη τη χώρα, τα τελευταία τριάμισι χρόνια παρατηρείται άνοδος κατά 19% στις τιμές των ακινήτων. Οι προοπτικές διαγράφονται ανοδικές, καθώς οι τιμές των κατοικιών σημείωσαν αύξηση κατά 4% ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Σε αυτή την αλλαγή του σκηνικού, συνέβαλε και η πρόσφατη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Επιπρόσθετα, η περαιτέρω άνοδος στις τιμές των ακινήτων εκτιμάται πιθανή, καθώς η ελληνική οικονομία ανακάμπτει. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι την ίδια ανοδική τάση ακολουθεί η κατασκευαστική δραστηριότητα που δέχθηκε ένα πρόσκαιρο πλήγμα με την έξαρση της πανδημίας.

Η κάμψη έδωσε τη θέση της στην ανοδική τροχιά και εκτιμάται ότι η ζήτηση για κατοικίες θα διατηρηθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των οικοδομικών αδειών για ανέγερση κατοικιών που εκδόθηκαν φέτος, από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, ανήλθε σε 8.000, συν 46% ετησίως από το αντίστοιχο 4μηνο του 2020.

Φορολογικά κίνητρα και επιτόκια

VMIC0193

 

Σύμμαχος στις συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά ακινήτων είναι τόσο τα φορολογικά κίνητρα όσο και τα επιτόκια δανεισμού.

Τα ισχυρά φορολογικά κίνητρα, όπως το πάγωμα του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις έως και 31/12/2022, η κατάργηση του φόρου γονικών παροχών-δωρεών ως €800.000 από την 01/10/2021 και η αναστολή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για άδειες που θα εκδοθούν ως το τέλος του 2022, ενισχύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον στην αγορά κατοικίας. Όσον αφορά στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, αυτά διατηρούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, εξέλιξη που συνεπάγεται χαμηλό κόστος δανεισμού για τα νοικοκυριά. Η μείωση της κατανάλωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της αποταμίευσης των νοικοκυριών κατά €10 δισ., ενώ οι αποδόσεις των τραπεζικών καταθέσεων –όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και πανευρωπαϊκά– είναι εξαιρετικά χαμηλές, σχεδόν μηδενικές. Λογική συνέπεια είναι, το επενδυτικό ενδιαφέρον να στραφεί στα ακίνητα και σε νέα αύξηση των τιμών τους.

Η Εθνική Τράπεζα είναι η Τράπεζα που, εδώ και 180 χρόνια, έχει βοηθήσει τους περισσότερους Έλληνες να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι.

Και σήμερα, με τις νέες Στεγαστικές Λύσεις που προσφέρει, η Εθνική Τράπεζα είναι έτοιμη να σε βοηθήσει για να πραγματοποιήσεις το όνειρό σου και να μπεις στο δικό σου σπίτι.

Επισκεφθείτε το https://www.nbg.gr/ και:

• Βρείτε το στεγαστικό δάνειο που σας ταιριάζει με σταθερό/μικτό ή κυμαινόμενο επιτόκιο και ανταμοιβή των συνεπών δανειοληπτών

• Ενημερωθείτε για τη διαδικασία λήψης στεγαστικού δανείου σε 6 απλά βήματα: ενημέρωση, αίτηση, προέγκριση, οριστική έγκριση, υπογραφή σύμβασης και εκταμίευση. Υπολογίστε το στεγαστικό δάνειο που σας ταιριάζει, εύκολα και γρήγορα, σε 3 απλά βήματα

Με λύσεις προσαρμοσμένες στις δικές σου ανάγκες από την Εθνική Τράπεζα, που σας προσφέρουν:

  • Ποσοστό χρηματοδότησης έως και 80% της εμπορικής αξίας του ακινήτου
  • Δυνατότητα επιλογής σταθερού επιτοκίου από 2,80% για 10, 15, 20, 25, 30 έτη.
  • Δυνατότητα πρόωρης εξόφλησης (ολικής ή μερικής) χωρίς επιβαρύνσεις
  • Διάρκεια δανείου έως και 40 έτη για χαμηλότερη δόση
  • Ευελιξίες αποπληρωμής (αρχική περίοδος καταβολής μόνο τόκων για τα πρώτα 1 ή 2 έτη, παράλειψη καταβολής 1 δόσης ανά έτος, εάν το επιθυμείτε)
  • Ευέλικτες διαδικασίες /δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης μέσω Internet Banking
  • Επιπλέον χρηματοδότηση για τα πρώτα έξοδα εγκατάστασης με ευνοϊκούς όρους. (Προσωπικό Δάνειο ΕΞΠΡΕΣ με μηδενικά έξοδα & έκπτωση στο επιτόκιο)
Επισκεφθείτε σήμερα ένα Κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, ενημερωθείτε από τα εξειδικευμένα στελέχη για τα χαρακτηριστικά του δανείου που σας ταιριάζει και υποβάλετε την αίτησή σας.

Στεγαστικές λύσεις για κάθε σας ανάγκη από την Εθνική Τράπεζα.
Γιατί έτσι οι περισσότεροι Έλληνες απέκτησαν το δικό τους σπίτι.
Γιατί είναι ωραίο να μπαίνεις στο δικό σου σπίτι!