Σαν «επτασφράγιστο μυστικό» τηρούν οι τραπεζίτες την επίλεκτη επιχειρηματική πελατεία τους, που θα απορροφήσει τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, παράλληλα και με τραπεζικό δανεισμό.



Ο τραπεζικός τομέας έχει ήδη καταρτίσει λίστες με συγκεκριμένα ονόματα του corporate, που θεωρούνται οι πιο ισχυρές, οι πιο υγιείς επιχειρήσεις, με μέγεθος, με εξωστρέφεια, οι εν δυνάμει πρώτοι στην απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Μάλιστα, στόχος της αγοράς είναι να πετύχουν το μάξιμουμ ποσοστό συμμετοχής του Ταμείου στο συνολικό δανεισμό δηλαδή το 50%, με 30% συμμετοχή από ίδια κεφάλαια των τραπεζών και ένα 20% από ίδια συμμετοχή του πελάτη, με μετρητά ή περιουσιακά στοιχεία.





Η λίστα με τα ονόματα των επίλεκτων έχει ήδη καταρτισθεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο μίας σχεδόν καθολικής και ταυτόχρονης προσέγγισης από όλες τις τράπεζες, για τα «φαβορί» της ελληνικής επιχειρηματικότητας, που μέσα από τα business plans που θα υποβάλλουν, θα έχουν την πολυπόθητη πρόσβαση στα 12,7 δισ. ευρώ δάνεια του Ταμείου.



Οι εντός και οι εκτός στις λίστες

Προφανώς, πρόσβαση στα κεφάλαια αυτά (συνολικά δάνεια και επιδοτήσεις θα αναθερμάνουν την αγορά με ζεστό χρήμα 30,5 δισ. ευρώ), θα έχουν μόνο οι πολύ καλοί πελάτες. Αυτό περιορίζεται εκ των πραγμάτων, σε μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις και σε αρκετές μεσαίου μεγέθους , που θα έχουν ήδη δείξει στο παρελθόν «άριστη διαγωγή» στη συναλλακτική τους δραστηριότητα. Υπερδανεισμένοι χωρίς παράλληλα εγγυήσεις ή μεγάλη ίδια συμμετοχή, επιχειρήσεις χωρίς στοιχεία που να συνθέτουν μια εικόνα πιστοληπτικής ικανότητας και εννοείται, επιχειρήσεις με δάνεια που δεν εξυπηρετούνται είναι εκτός λίστας.





Όσοι πληρούν τα κριτήρια, τα οποία είναι τα αμιγώς πιστωτικά, συν κάποιες παραμέτρους που συνάδουν με την τεχνολογία, την καινοτομία, την παραγωγικότητα και την πράσινη ανάπτυξη- όχι μόνο θα είναι καλοδεχούμενοι, αλλά θα τους προσεγγίσουν πρώτα οι ίδιες οι τράπεζες ( βάσει των ονομάτων στις λίστες τους).



Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις ή οι ατομικές που πιθανότατα εξαιρούνται λόγω μεγέθους ή άλλων ελλιπών χαρακτηριστικών, θα μπορούν να τύχουν της εύνοιας άλλων πακέτων και προγραμμάτων στήριξης μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας και άλλων ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών.





Στα σκαριά επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ

Οι πρώτες επαφές με επιχειρηματίες πελάτες για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν ήδη ξεκινήσει. Οι τράπεζες σε ρόλο συμβούλου «χτενίζουν» αν όχι… καταρτίζουν, τα business plans των πελατών τους. Ήδη, θεωρητικά, είναι έτοιμα προς υλοποίηση επενδυτικά σχέδια άνω των 5 δισ. ευρώ σε όλη την αγορά.



Σε αυτά, συγκαταλέγονται και κάποια πλάνα συμβατά με τους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης, που είχαν ήδη εγκριθεί από τις τράπεζες, πριν από την ενεργοποίηση του Ταμείου , όσο καθυστερούσε η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων.



Οι επενδύσεις αυτές θα συμβάλλουν με τη σειρά τους στην ενεργοποίηση της οικονομίας, την επιμέρους ανάπτυξη σε βασικούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και κατ’ επέκταση , στην αύξηση της απασχόλησης. Αυτό εκτιμούν τραπεζικοί παράγοντες και στη λογική αυτή δηλώνουν και οι τράπεζες ένα ηχηρό παρόν στη δανειοδότηση με ίδια κεφάλαια, αντίστοιχης λογικής, επενδυτικών σχεδίων.