Για το ενδεχόμενο καταβολής «κοινωνικού μερίσματος» μέσα στις γιορτές σε ευπαθείς ομάδες, μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, τονίζοντας ότι φέτος υπάρχει έλλειμμα και όχι πρωτογενές πλεόνασμα προς διανομή.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις που έκανε στον τηλεοπτικό σταθμό Open άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εξέτασης εντός τέτοιου ενδεχομένου ως τις αρχές Δεκεμβρίου, όταν θα γίνουν γνωστά η πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου, αλλά και η ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ.

Προανήγγειλε μείωση του ΕΝΦΙΑ στον προϋπολογισμό του 2022

Από την άλλη προανήγγειλε ότι ο νέος Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2022 θα περιλαμβάνει μείωση του ΕΦΝΙΑ και «μεγάλο ποσοστό του κόσμου θα δει μειώσεις». Ευρύτερα όμως για το 2022 ισχύει -πανευρωπαϊκά- απαγόρευση λήψεως μόνιμων φορολογικών ελαφρύνσεων. Ακόμα και για την κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, θα πρέπει να εξεταστεί για μετά το 2022.

Για τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου που επιδικάζουν κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) και αναδρομικά, τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει σεβαστές και εφαρμόζει τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Για τους υπόλοιπους πάντως, πέραν από τους διάδικους, «υπάρχει και χρόνος παραγραφής» που περιορίζει τις απαιτήσεις καταβολής αναδρομικών.