Νέο fund ενίσχυσης νεοφυών επιχειρήσεων, με κρατικά κεφάλαια ύψους 100 εκατ. ευρώ, δημιουργεί το υπουργείο Ανάπτυξης με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Το νέο fund θα έχει στόχο να συνεχίσει τις επενδύσεις του γνωστού EquiFund, το οποίο, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης, εξαντλείται και η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει ένα χρηματοδοτικό κενό αντίστοιχο εκείνου που δημιουργήθηκε το 2017 μεταξύ του Jeremie και του EquiFund.

3_3
 Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσακίρης, το νέο fund θα εστιάσει σε επενδύσεις νεοφυών επιχειρήσεων που βρίσκονται σε επίπεδο χρηματοδότησης Series A. Πρόκειται, δηλαδή, για επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης και αξιοποιούν «κεφάλαια σποράς» (seed capital). Το νέο Ταμείο θα διαχειριστεί η Ελληνική Τράπεζα Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΕΑΤΕ). Πρόκειται για το πρώην Ταμείο Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ), το οποίο θα διαχειριστεί όλα τα νέα funds που θα δημιουργήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της ενίσχυσης του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων.

Όπως είπε ο κ. Τσακίρης, η χώρα αλλάζει στρατηγική στην ενίσχυση του οικοσυστήματος και στο μέλλον δεν θα έχουμε ένα Ταμείο για κάθε είδους επένδυση, όπως συνέβη με το EquiFund, που χρηματοδότησε όλα τα επίπεδα νεοφυών επιχειρήσεων. Στο μέλλον θα υπάρξουν πολλαπλά funds, καθένα από τα οποία θα «κοιτά» μια συγκεκριμένη κατηγορία νεοφυών επιχειρήσεων, ανάλογα με το επίπεδο ανάπτυξής τους. Ήδη, το πρώτο fund και το πιο γνωστό είναι το Accelerate.

Το δεύτερο θα είναι αυτό που ανακοίνωσε ο κ. Τσακίρης. Μόλις δημιουργηθεί η συνολική κρατική χρηματοδότηση ενίσχυσης νεοφυών επιχειρήσεων, θα ανέλθει σε 160 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να αναμιχθούν με ιδιωτικά κεφάλαια, ύψους τουλάχιστον 48 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν νεοφυείς επιχειρήσεις με περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ.