Νέα προγράμματα, προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ, πρόκειται να προκηρυχθούν έως το τέλος του 2021, επισημάνθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20 στη Ναύπακτο. Σ’ αυτά ξεχωρίζει η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία (490 εκατ. ευρώ) και περιλαμβάνονται οι γεωργικοί σύμβουλοι (80 εκατ. ευρώ), πρόγραμμα αγροτικής οδοποιίας (43 εκατ. ευρώ) και αρδευτικών (40 εκατ. ευρώ). Έτσι, το συνολικό ύψος των προκηρύξεων θα υπερβεί φέτος το 1,3 δις ευρώ.

Ταυτόχρονα, στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης του ΠΑΑ είναι το τελευταίο 20ημερο του έτους να απορροφηθούν περί τα 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η μερίδα του λέοντος (272 εκατ. ευρώ) προέρχεται από την εξισωτική αποζημίωση. Στόχος είναι το ύψος απορρόφησης του ΠΑΑ το 2021 να υπερβεί εκείνο του 2020, ήτοι 717 εκατ. ευρώ.

Μέχρι σήμερα έχουν απορροφηθεί 425 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από το 50% έχει διατεθεί για επενδύσεις και συγκεκριμένα 150 εκατ. ευρώ στα σχέδια βελτίωσης και 70 εκατ. ευρώ στη μεταποίηση. Πρόκειται, όπως επισήμανε ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Ενωσιακών πόρων & Υποδομών, κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης για επίδοση – ρεκόρ στην απορρόφηση των πόρων των σχεδίων βελτίωσης σε ετήσια βάση. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν την περίοδο 2004-9.

Σπ. Λιβανός: Στο 75% η απορρόφηση του ΠΑΑ

«Παρότι οι δείκτες του ΠΑΑ είναι θετικοί, αυτό δεν μας κάνει να εφησυχάζουμε. Αντιθέτως, πρέπει όλοι να εντατικοποίησουμε την προσπάθειά μας, καθώς τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί και πλέον δεν έχουμε δυνατότητα μεταφοράς των κονδυλίων στην επόμενη προγραμματική περίοδο», επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός χαρακτηρίζοντας «πολύ ικανοποιητικές» τις επιδόσεις του ΠΑΑ:

– Καλύπτεται νωρίτερα ο κανόνας του ν+3.

– Οι εντάξεις έργων έχουν ξεπεράσει το 117% των διαθέσιμων πόρων.

– Η απορρόφηση φτάνει το 75%».

Ειδικά για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών ο κ. Λιβανός είπε ότι «επιδίωξη του υπουργείου είναι το πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη να ολοκληρωθεί γρήγορα και αποτελεσματικά». Και εξήγησε ότι «όταν κανείς αφήνει και τρενάρει ένα πρόγραμμα για μεγάλο χρονικό διάστημα δυσκολεύει πολύ η δουλειά αξιολόγησής του, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η επιλογή των δικαιούχων». Όπως ανέφερε ο ΥπΑΑΤ, στόχος του υπουργείου είναι να προκηρυχθούν και νέα προγράμματα Νέων Αγροτών και το 2023 και το 2025.

Δημ. Παπαγιαννίδης: «Δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις»

Ο γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πολύ καλή πρόοδο του ΠΑΑ, τόνισε, ωστόσο, ότι «απαιτείται εντατικοποίηση των περαιτέρω προσπαθειών από όλους, για να μπορέσει ο πρωτογενής τομέας να διαδραματίσει πρωτοπόρο ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί από όλους μας το ίδιο εντατικά μέχρι το τέλος του έτους, όπως επίσης και τη νέα χρονιά, ώστε να βελτιώσουμε περαιτέρω τις επιδόσεις. Δεν υπάρχουν περιθώρια για αστοχίες και καθυστερήσεις, δεδομένου ότι θα πρέπει να δοθεί ικανοποιητικός χρόνος για την υλοποίηση των έργων, ιδιωτικών και δημοσίων».

Ως προς τον δεύτερο στόχο, του σχεδιασμού και ενεργοποίησης των νέων μέτρων και δράσεων του ΠΑΑ της μεταβατικής περιόδου 2021-2022, την φετινή χρονιά προχώρησε η  υποβολή μίας στρατηγικής τροποποίησης του ΠΑΑ στην Ε.Ε., προκειμένου να δεσμευθούν επιπλέον πόροι ύψους 2 δις ευρώ περίπου που διατέθηκαν στη χώρα μας από το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης, γεγονός που, όπως είπε ο κ. Παπαγιαννίδης, «επιφορτίζει την Επιτροπή με επιπλέον υποχρεώσεις, στις οποίες θα πρέπει να ανταποκριθεί με επιτυχί