Με τις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου να καταρρίπτουν νέα ρεκόρ και την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά να έχει εκτιναχθεί σε επίπεδα μεταξύ 340 – 470 ευρώ ανά μεγαβατόρα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αναζητεί λύσεις ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και τον αγροτικό τομέα.

Χθεσινή τροπολογία, που κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας προβλέπει πως τα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης εκτείνονται από τις 1 Αυγούστου 2021 μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2022.


Αν και η τροπολογία δεν αναφέρει λεπτομέρειες, σύμφωνα με πληροφορίες, για τον περασμένο Αύγουστο θα υπάρξει αναδρομική στήριξη μόνο για τους αγρότες με επιδότηση 40 ευρώ ανά λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.


Στη χθεσινή τροπολογία δεν αναφέρεται το ύψος της επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές. Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει το προηγούμενο Σάββατο πως η επιδότηση σε όσους έχουν συνδέσεις στη χαμηλή τάση θα φτάσει τα 49,5 ευρώ για τον Δεκέμβριο, έναντι 39 ευρώ που ήταν τον Νοέμβριο, 18 ευρώ για τον Οκτώβριο και εννέα ευρώ για τον Σεπτέμβριο.


Στην τροπολογία αναφέρεται πως την κρατική ενίσχυση προς τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας του αγροτικού τομέα θα λάβουν και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ξήρανσης αγροτικών προϊόντων.

Προβλέπεται πως η επιδότηση θα καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής των αγροτών μετά την αφαίρεση των εκπτώσεων και των επιδοτήσεων που έχουν χορηγηθεί και συνολικά θα κινηθεί κοντά στα 50 εκατ. ευρώ.


Προβλέπεται πως Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των δύο συναρμόδιων υπουργών – Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης – καθορίζει τα κριτήρια των δικαιούχων λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά, την διάρκεια της κατανάλωσης, το χρόνο χορήγησης, τις κατηγορίες πελατών, τα ανώτερα και ανώτατα όρια κατανάλωσης κ.α.

Η επιδότηση για το επίδομα θέρμανσης θα καλυφθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, τα έσοδα του οποίου προέρχονται κυρίως από τα δικαιώματα ρύπων που διαχειρίζεται ο ΔΑΠΠΕΠ. Προβλέπεται πως για την χειμερινή περίοδο 2021-2022 ο ΔΑΠΠΕΠ μεταφέρει στο λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου από τα έσοδα του ειδικού λογαριασμού για τα δικαιώματα ρύπων 90 εκατ. ευρώ χωρίς να απαιτείται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Σύμφωνα με την τροπολογία το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα χρηματοδοτήσει επίσης και τον ειδικό λογαριασμό που είχε συσταθεί το 2017 για την επανασύνδεση παροχών ηλεκτρικού ρεύματος για να επιδοτηθούν καταναλωτές χαμηλών εισοδημάτων. Υπενθυμίζεται πως από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (περιλαμβάνονταν στα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός) ανακοίνωσαν τη λειτουργία ειδικής γραμμής επικοινωνίας για νοικοκυριά χαμηλών εισοδημάτων που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Μετά από επικοινωνία, το κόστος θα καλύπτεται από το υπουργείο ώστε να αποφευχθούν διακοπές ηλεκτροδότησης.

Η τροπολογία προβλέπει, τέλος, πως από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα καλυφθεί και το κόστος λειτουργίας της τηλεθέρμανσης του δήμου Εορδαίας στην Κοζάνη, μέχρι η περιοχή να συνδεθεί με τη υπό κατασκευή μονάδα «Πτολεμαϊδα 5» της ΔΕΗ. Εκτός από τα έσοδα από τα δικαιώματα ρύπων, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης μπορεί να αιμοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΕΛΑΠΕ).