Το στρατηγικό βάθος της εταιρικής σχέσης Ελλάδος-Ιταλίας, σε άριστη συνάρτηση με την οικονομική όσμωση των χωρών μας θεμελιώνεται και τροφοδοτείται κατ’εξοχήν από την ισχυρή επενδυτική παρουσία της Ιταλίας στη χώρα μας.

Αυτό αναφέρει σε έκθεση του για τις σχέσεις των δύο χωρών το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στην Ρώμη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, κατά την πενταετία 2015-2019, καταγράφεται αυξημένο ιταλικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας. Το 2019 το συνολικό επενδεδυμένο κεφάλαιο ύψους 3.676 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση +40,87%, από το 2015 και 63,89% από το 2013.

Σημειώνεται ότι τα αντίστοιχα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το απόθεμα ιταλικών επενδύσεων παρουσιάζονται διαφοροποιημένα σε σχέση με της Banca d’ Italia.

Συγκεκριμένα, το 2020 το απόθεμα ιταλικών επενδύσεων στη χώρα μας διαμορφώθηκε σε 1.412,7 εκατ. ευρώ έναντι 1.539,7 εκ. ευρώ το 2019.

Οι ιταλικές επενδύσεις στην Ελλάδα
Εκ των ιταλικών επενδύσεων στην Ελλάδα ξεχωρίζουν, η απόκτηση της TRAINOSE (2017) από την Ferrovie Dello Stato Italiene, η κατασκευή του μεγαλύτερου, στην Ελλάδα, συμπλέγματος αιολικών πάρκων στον Καφηρέα της Εύβοιας από την Enel Green Power, η δραστηριοποίηση της Edison στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της ELPEDISON (κοινοπραξία με ΕΛΠΕ και Ελλάκτωρ), η απόκτηση του 51% της ΖΕΝΙΘ από την Eni gas e luce, η απόκτηση από την κοινοπραξία SENFLUGA στην οποία συμμετέχει η Snam του 66% του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).

Ιταλικές εταιρείες έχουν επενδύσει στην Ελλάδα σε πλείστους τομείς: τσιμεντοβιομηχανία (Italcimenti), χημική βιομηχανία (Kerakoll), χρώματα & υλικά βαφής (Milesi), υποδομές διαδικτύου και διαχείριση υποθαλλάσιου δικτύου μεταφοράς δεδομένων (Telecom Italia, μέσω της Sparkle Greece, πρώην MedNautilus που ανήκει στον όμιλο Sparkle της Telecom ITALIA/TIM), αεροδιαστημική (Sitael, Planetek), ναυτιλιακές υπηρεσίες/μεταφορές (όμιλος Grimaldi/Μινωικές Γραμμές ΑΕ), εκδόσεις (Mondatori, μέτοχος ομίλου «Αττικών Εκδόσεων», Enzo Terzi), υπηρεσίες ασφαλειών (Assicurazioni Generali), φυγοκεντρικά μηχανήματα παραγωγής ελαιολάδου (PIERALISI), τρόφιμα (Barilla SpA και Euricom SpA μονάδες παραγωγής ζυμαρικών), γαλακτοκομικά προϊόντα (Cooperlat SpA), οινοπνευματώδη (Campari SpA, που εξαγόρασε την εταιρεία Ούζο 12), ζαχαρώδη (Ferrero με γραφείο αντιπροσωπείας), υπηρεσίες εστίασης (Autogrill, εστιατόρια κατά μήκος εθνικών οδών), ένδυση/αξεσουάρ (Luxotica, Safilo, Diesel, Benetton, Prada, Armani, Calzedonia Holding SpA), τρόφιμα /διανομή (Granarolo 50,01% της Quality Brands International, μετονομάστηκε το 2018 σε Granarolo Hellas), δομικά υλικά (MAPEI), κ.ά..

Tέλος υποκαταστήματα στην Ελλάδα διατηρούν οι ιταλικές εταιρείες: Fiat, Piaggio, Alitalia, Pirelli, Italfarmaco,Chiesi, Menarini-Angellini.

Οι πρόσφατες επενδύσεις
Το Σεπτέμβριο 2021, ξεκίνησε η λειτουργία του Metamorfosis II, του πρώτου «πράσινου» Κέντρου Δεδομένων στην Ελλάδα και ενός από τα μεγαλύτερα Data Centers στην Ευρώπη. Το ύψος της επένδυσης διαμορφώθηκε σε € 20 εκ..

Το Κέντρο βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή Μεταμόρφωσης και καλύπτει μια έκταση 6.000 τ.μ., με χωρητικότητα έως 700 rack και ισχύ 7,7 MW. Το Metamorfosis II διαθέτει τα πιο σύγχρονα και αποτελεσματικά συστήματα ισχύος και ψύξης, από άποψη ενεργειακής απόδοσης στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, με μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της τάξης περίπου των 28.000 τόνων ετησίως.

H Sparkle από το 2001 έχει αυξανόμενη επενδυτική παρουσία στην Ελλάδα. Τα συνολικά επενδυμένα, στην Ελλάδα, κεφάλαια της εταιρείας ανήλθαν σε € 40 εκ. την τελευταία πενταετία.

Οι επενδύσεις αφορούν σε 4 Κέντρα Δεδομένων στην Ελλάδα (δύο στην Μεταμόρφωση, ένα στο Κορωπί και ένα στα Χανιά), συνολικής έκτασης 14.000 τ.μ. και ισχύος 13,7 MW.

Ο όμιλος SOL έχει παρουσία στην Ελλάδα από το 2000 και το 16.02.2021 απέκτησε τις δραστηριότητες της Air Liquide Hellas και της Vitalaire Hellas που άλλαξαν επωνυμία σε Τεχνικά Αέρια Ελλάδος Α.Ε και Vivicare Ελλάς Μονοπρόσωπη Α.Ε. αντίστοιχα.

Το τίμημα της εξαγοράς δε δημοσιοποιήθηκε, ωστόσο ως τάξη μεγέθους αναφέρεται ότι, το 2020, η Air Liquide Hellas απασχολούσε 104 εργαζόμενους και κατέγραψε τζίρο άνω των 20 εκ.. Η SOL Hellas το 2006 είχε απορροφήσει και την εταιρεία Ελληνικά Αέρια Θεσσαλονίκης Α.Ε..

Επισημαίνεται ότι δεν έχουν ενσωματωθεί στο εν λόγω επενδυμένο κεφάλαιο από την Ιταλία, επενδύσεις που ανακοινώθηκαν το 2021, όπως η εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών από την Italgas με τίμημα ύψους 733 εκ. ευρώ, η επένδυση της Sparkle ύψους 20 εκατ. ευρώ, καθώς και η εξαγορά της AIR LIQUIDE από την VIVISOL. Ενώ και ο όμιλος Fincantieri έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον (Οκτώβριο 2021) για συμμετοχή, σε συνεργασία με την ONEX (Ναυπηγεία Σύρου), στη διαγωνιστική διαδικασία εξυγίανσης και απόκτησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Μεγάλες ιταλικές επιχειρήσεις του κλάδου των κατασκευών έχουν αναλάβει έργα υποδομών στην Ελλάδα, ανάμεσά τους η κοινοπραξία της ιταλικής εταιρείας SALINI-IMPREGILO με την ΤΕΡΝΑ που ανέλαβε την κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), η κοινοπραξία της ΑΕΓΕΚ και των εταιρειών IMPREGILO, ADSALDO, SELI, ANSALDOBREDA που επελέγη ως ανάδοχος για την κατασκευή του Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Η κοινοπραξία της ΑΒΑΞ με την ιταλική GHELLA και τη γαλλική ALSTOM αναδείχθηκε μειοδότρια στο διαγωνισμό για την κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας (Τμήμα Α΄ «Άλσος Βεΐκου – Γουδή»).

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο οργανισμός ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων SACE, που υπάγεται στο ιταλικό Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (CDP), έχει αναλάβει ρόλο συμβούλου μεταρρύθμισης του ομόλογού του ελληνικού οργανισμού ΟΑΕΠ.